Μέση Ανατολή: Πιέσεις και από Ε.Ε. για κατάπαυση του πυρός – Ζητούν «ουδέτερη ζώνη» 120 χιλιομέτρων

Μέση Ανατολή: Πιέσεις και από Ε.Ε. για κατάπαυση του πυρός – Ζητούν «ουδέτερη ζώνη» 120 χιλιομέτρων

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε σήμερα νέα έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένες στον νότιο Λίβανο (Finul).

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός εκατέρωθεν της Μπλε Γραμμής», της ουδέτερης ζώνης μήκους 120 χιλιομέτρων ανάμεσα στην συνοριακή γραμμή του νοτίου Λιβάνου και στην συνοριακή γραμμή του βορείου Ισραήλ, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την σύνοδο των 43 μελών της Ενωσης για την Μεσόγειο στην Βαρκελώνη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά επίσης «την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών, είπε επαναλαμβάνοντας ότι «οι επιθέσεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων κατά της υποδομής και του προσωπικού της Finul είναι απαράδεκτες».

Η Μπλε Γραμμή χαράχτηκε από τον ΟΗΕ το 2000 σε προηγούμενη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο. Η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που έθεσε τέλος στον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, προβλέπει την αυστηρή τήρησή της από τις εμπόλεμες πλευρές.

Διαβάστε επίσης: Επίσημη διαμαρτυρία του Ιράκ στον ΟΗΕ – «Κατάφωρη παραβίαση του εναέριου χώρου από το Ισραήλ»

Η Ισπανία και ο Λίβανος έχουν επίσης ζητήσει την «πλήρη εφαρμογή» της απόφασης 1701 καθώς και «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή με κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συνόδου της Βαρκελώνης.

«Αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Λιβάνου στο έδαφός του και εγγυήσεις για την επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που απαιτεί «τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των λιβανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των κυανοκράνων.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Διήμερη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων προτείνει η Αίγυπτος

Η Finul απαρτίζεται από 9.500 στρατιώτες. Από το άνοιγμα από την Χεζμπολάχ του λιβανικού μετώπου κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο 2023, οι κυανόκρανοι βρίσκονται συχνά ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Πρόσφατα η Finul κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι βάλλει σκοπίμως κατά των θέσεών της.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην σύνοδο για την Μεσόγειο, ο Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε επίσης τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Λωρίδα της Γάζας και κυρίως στον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα, που βρίσκεται αντιμέτωπος «με την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος αυτός κατά των αμάχων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες και εγείρει πολλά αναπάντητα ερωτήματα», είπε καλώντας τα κράτη μέλη της Ενωσης για την Μεσόγειο «να δεσμευθούν ότι θα ασκήσουν πίεση για να τελειώσει αυτή η δραματική κατάσταση».

Νέες ισραηλινές επιδρομές κατά της Τύρου

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε σειρά επιδρομών κατά της πόλης της Τύρου, στον νότιο Λίβανο, αφού προηγουμένως είχε ειδοποιήσει τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών της πόλης να απομακρυνθούν, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Ani. Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ήδη στην πόλη σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η παραλιακή πόλη του Λιβάνου φιλοξενεί πολλούς αρχαιλογικούς χώρους που ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας της Unesco.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ: Ανακάμπτει στο νήμα ο Τραμπ – Στην τελική ευθεία ο πρώην πρόεδρος προηγείται πλέον της Κάμαλα Χάρις

Γεωργία-Εκλογές: Το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα συγκέντρωσε περί το 40% των ψήφων, λέει η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι

Μαξίμου: Γκρίνια, εκνευρισμός και… αποφάσεις από το νέο χρόνο

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα το 2023

Φλώρινα: Ελεύθερος ο 53χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου με τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα

28η Οκτωβρίου: Στιγμές από τις παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Photos)

Documento Newsletter