Μέση Ανατολή: Διεθνής συναγερμός μετά την κλιμάκωση στα σύνορα Ιράν – Πακιστάν

Μέση Ανατολή: Διεθνής συναγερμός μετά την κλιμάκωση στα σύνορα Ιράν – Πακιστάν

Διάχυτη είναι η ανησυχία στην διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, καθώς ανοίγουν συνεχώς νέα μέτωπα έντασης με την συμμετοχή όλο και περισσότερων περιφερειακών δυνάμεων. Τα τελευταία γεγονότα που καταδεικνύουν κλιμάκωση στο φόντο της ισραηλινής σφαγής στην Γάζα, είναι τα ιρανικά πλήγματα στο έδαφος του Πακιστάν (με το πρόσχημα εξολόθρευσης μαχητών της τρομοκρατικής σουνιτικής οργάνωσης Jaish al-Adli) από τα οποία τουλάχιστον εννέα άτομα έχασαν την ζωή τους και η απάντηση από πλευράς Πακιστάν επίσης με αεροπορικά πλήγματα εντός ιρανικού εδάφους (εναντίον επίσης υποτίθεται τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η ανταλλαγή πληγμάτων από πλευράς Ιράν και Πακιστάν έγινε στο έδαφος της περιοχής που ονομάζεται Μπαλοχιστάν, η οποία είναι χωρισμένη στα τρία μεταξύ των δύο προαναφερθέντων πλευρών και του Αφγανιστάν. Η περιοχή είναι γνωστή ευρέως για το γεγονός πως οι νόμοι των κρατών που συνορεύουν σε αυτήν δεν είναι ικανό να εφαρμοστούν από κανέναν, πως αποτελεί κόμβο για το εμπόριο ηρωίνης, όπλων και κοιτίδα τρομοκρατικών οργανώσεων. Ιστορικά κατοικείται από τον λαό των Μπαλόχι, που είναι χωρισμένοι (όπως και οι Κούρδοι) μεταξύ τριών χωρών.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι έπληξαν τρομοκράτες, και οι δύο κυβερνήσεις διέψευσαν η μια την άλλη υποστηρίζοντας ότι από τα πλήγματα σκοτώθηκαν άμαχοι και ότι αυτά αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας τους. Επίσης το Πακιστάν έχει ανακαλέσει τον πρέσβη του από την Τεχεράνη και δεν επέτρεψε την παρουσία του Ιρανού πρέσβη στην χώρα. Προς το παρόν καμία πλευρά δεν έχει δώσει ενδείξεις εάν οι επιθέσεις και οι ανταλλαγές πληγμάτων θα συνεχιστούν, όμως για το θέμα υπάρχουν παρεμβάσεις με ιδιαίτερο νόημα.

Πιο συγκεκριμένα έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς Τεχεράνη και Ισλαμαμπάντ, έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε και με τους δύο ομολόγους του, ενώ ανακοίνωση που καλεί σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση εξέδωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικό βάρος έχει και η ανακοίνωση από πλευράς του εκπροσώπου του υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στην περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και στην επίλυση των διαφορών τους μέσω διπλωματικών καναλιών και διαλόγου». Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση έκαναν επίσης η Κίνα και τελευταία και καταϊδρωμένη η ΕΕ.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές Πακιστάν και Ιράν έχουν μια εύθραυστη, αλλά αρκετά εγκάρδια σχέση. Την ώρα που λάμβανε χώρα η ιρανική επίθεση σε πακιστανικό έδαφος ο πρωθυπουργός του Πακιστάν και Ανβάρ ουλ Χακ Κακάρ (που είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός) και ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολαχιάν, βρίσκονταν και οι δύο στο Νταβός, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών εκτελούσαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στον Περσικό Κόλπο.

Διαβάστε επίσης: Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Νέα επιχείρηση των ΗΠΑ κατά των Χούθι – Πλήγματα του Πακιστάν στο Ιράν

Υεμένη: Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι έπληξαν με πυραύλους αμερικανικό φορτηγό πλοίο

Documento Newsletter