Μέση Ανατολή: Διαβουλεύσεις συνοδεία σφαγής – Το Ισραήλ συζητάει μεν για κατάπαυση πυρός αλλά χωρίς να σταματάει τις επιθέσεις

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, γεγονός που απαιτεί ενδεχομένως περισσότερο από ποτέ σταθεροποιητικές κινήσεις και διπλωματικές πρωτοβουλίες. Η έντονη κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο και οι συστηματικές γενοκτονικές πράξεις που εξαπολύει στη Λωρίδα της Γάζας, αγνοώντας κάθε ηθικό και ανθρωπιστικό κανόνα, ρίχνουν βαριά σκιά στην περιοχή, όπου το Ισραήλ υπαγορεύει τα γεγονότα με την ισχύ των όπλων, αγνοώντας επιδεικτικά τα –μη επιβαλλόμενα– αμερικανικά κελεύσματα.

Το θερμόμετρο βρίσκεται στο κόκκινο καθώς το Ιράν απείλησε με «οριστική και οδυνηρή απάντηση» στα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ ως αντίποινα εναντίον του στις 26 Οκτωβρίου. Η Ουάσινγκτον διαμήνυσε ότι θα στηρίξει το Τελ Αβίβ αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Αυτό καταδεικνύει και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο ο Λευκός Οίκος έχει λάβει σχεδόν 500 αναφορές με ισχυρισμούς ότι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ σε επιθέσεις που σκότωσαν Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα. Οι αναφορές αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την έκθεση που υπέβαλε στο Κογκρέσο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν, στην οποία υποστήριζε πως θεωρεί λογικό να εκτιμηθεί ότι αμερικανικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά αμάχων αλλά οι διαβεβαιώσεις του Ισραήλ για το αντίθετο ήταν «αξιόπιστες και βάσιμες».

Από την άλλη, η Αίγυπτος πρότεινε διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου οι νεκροί έχουν πλέον ξεπεράσει τις 43.000 από την έναρξη του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της 48ωρης εκεχειρίας προτείνεται τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι να ανταλλαχθούν με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Είναι η πρώτη φορά που κάνει δημόσια τέτοια κίνηση ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στο μέτωπο του Λιβάνου, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.700 από τις 23 Σεπτεμβρίου, η εκεχειρία αποτελεί στόχο πολλών διεθνών δυνάμεων, ενώ η πρόταση για κατάπαυση του πυρός που έχει τεθεί από τον Αμερικανό απεσταλμένο Αμος Χοχστάιν αποτελεί μία από τις πιο συζητημένες πρωτοβουλίες. Η επιτυχία αυτής της διπλωματικής αποστολής βασίζεται στην ανάγκη για άμεση παύση των εχθροπραξιών αλλά και στις δεσμεύσεις που θα χρειαστεί να διατηρηθούν από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Και ενώ ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ διαμήνυσε ότι η σιιτική οργάνωση μπορεί να συνεχίσει να μάχεται για μήνες, ο υπηρεσιακός Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα ότι μια συμφωνία εκεχειρίας θα μπορούσε να ανακοινωθεί άμεσα.

Δύσκολες συνομιλίες

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει εγκρίνει προκαταρκτικά την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 60 ημερών, ωστόσο υπάρχουν εμπόδια. Το Ισραήλ επιθυμεί διασφαλίσεις για την ελευθερία δράσης του στρατού του, κυρίως σε περιπτώσεις ενδεχόμενης απειλής από τις φιλοϊρανικές οργανώσεις που δρουν στη νότια Συρία και στον νότιο Λίβανο.

Ο Λίβανος από την πλευρά του, που στέκεται κυρίως στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στο έδαφός του. Το εν λόγω ψήφισμα υπογραμμίζει τη σημασία της αποστρατιωτικοποίησης των συνόρων και ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο.

Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω προτάσεις τέθηκαν στο τραπέζι και ο πυρετός των διαβουλεύσεων για εξεύρεση διπλωματικής λύσης κορυφώθηκε, η σφαγή αμάχων κλιμακώθηκε στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν στον Λίβανο, με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά να αναφέρει ότι τον Οκτώβριο τουλάχιστον ένα παιδί έχανε τη ζωή του κάθε μέρα στον Λίβανο.

Μάλιστα ο ισραηλινός στρατός χτύπησε την αρχαία πόλη Μπάαλμπεκ στον Λίβανο, όπου ένα συγκρότημα αρχαίων ρωμαϊκών ναών περιλαμβάνεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σκοτώνοντας 19 Λιβανέζους, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας της χώρας. Νωρίτερα είχε καλέσει τους κατοίκους της Μπάαλμπεκ και πολλών γειτονικών κοινοτήτων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με δηλωμένο στόχο ότι θέλει να διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

Την περασμένη βδομάδα 93 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ή αγνοούνται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου «Καμάλ Αντουάν», όπου κάηκε μια αποθήκη φαρμάκων με ιατρικές προμήθειες που παραλήφθηκαν πέντε ημέρες νωρίτερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις αναστάλθηκαν πλήρως στο νοσοκομείο λόγω των διαρκών επιδρομών. Αντίστοιχες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Παράλληλα, οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα έχουν συρρικνωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου, πληθαίνοντας τις φωνές που υποστηρίζουν πως η αληθινή πρόθεση του Ισραήλ είναι να εκδιώξει τον παλαιστινιακό πληθυσμό από τη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς η ακροδεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου αδιαφορεί για την ειρήνη και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, η ανάγκη για ανθρωπιστική παρέμβαση και οι εκκλήσεις για διεθνή υποστήριξη αυξάνονται, με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις να επισημαίνουν την ανεπάρκεια πόρων και την ανάγκη για άμεση ιατρική φροντίδα.

Οι βρετανικές πτήσεις

Τη στιγμή που η κρίση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να αναμένει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σχετικά με το αν θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στο ΔΠΔ, εάν του ζητηθεί, πληροφορίες που συλλέγονται από πτήσεις επιτήρησης των αεροσκαφών της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) πάνω από τη Γάζα, οι οποίες λέγεται ότι περιλαμβάνουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου.

Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου η RAF έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 450 πτήσεις πάνω από τη Γάζα χρησιμοποιώντας αεροσκάφη Shadow R1 που έχουν αναπτυχθεί στις βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι της Κύπρου, σύμφωνα με τον Στάφαν Γουότ-
κινς, Καναδό σύμβουλο έρευνας που παρακολουθεί τις κινήσεις αεροσκαφών και πλοίων.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δεν αποκάλυψε επίσημα λεπτομέρειες σχετικά με τις πτήσεις αυτές, αλλά διευκρίνισε ότι επικεντρώνονται αποκλειστικά στη συλλογή πληροφοριών για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών που κρατούνται από την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Παράλληλα, διέψευσε ότι τα αεροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν για την παράδοση όπλων στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατεδαφίζει και τον ΟΗΕ

Η ισραηλινή ηγεσία επαναλαµβάνει εδώ και καιρό µονότονα ότι βρίσκεται σε πόλεµο σε επτά µέτωπα, όµως κατά τα φαινόµενα θέλει τόσο πολύ να συνεχίσει να µάχεται εναντίον των αντιπάλων της που δεν την πειράζει να ανοίξει ακόµη ένα. Η δίψα της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου για να συνεχίσει τη σφαγή στη Γάζα και στον Λίβανο αλλά και να µπει σε ανοιχτό πόλεµο µε το Ιράν την έχει οδηγήσει να ανοίξει και όγδοο µέτωπο, που δεν είναι άλλο από αυτό µε τον ΟΗΕ και κατ’ επέκταση το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή κοινότητα.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου και πλέον και σύσσωµης της πολιτικής σκηνής της χώρας εναντίον τόσο της ειρηνευτικής δύναµης στον Λίβανο (UNIFIL) όσο και εναντίον της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Γάζα ξεπερνούν τη διπλωµατική µάχη και φέρνουν την κόντρα στα πεδία των επιχειρήσεων.

Στον Λίβανο οι ισραηλινές δυνάµεις, προφανώς µε έγκριση και στρατηγική, έχουν επιδοθεί σε πολλές επιθέσεις εναντίον των δυνάµεων και των θέσεων των κυανόκρανων της UNIFIL. Από την ισραηλινή χερσαία εισβολή στα νότια της χώρας µέχρι σήµερα έχουν σηµειωθεί περισσότερες από 30 επιθέσεις εναντίον της UNIFIL, µε τις 20 εξ αυτών να αποδίδονται στις ισραηλινές δυνάµεις. Το Ισραήλ όλο αυτό το διάστηµα συνέχιζε τις επιθέσεις του, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις διπλωµατικές κινήσεις που έχουν κάνει εναντίον του οι κυβερνήσεις των χωρών που συµµετέχουν στην αποστολή της υπηρεσίας του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο.

Αντίστοιχα στη Γάζα η πολυετής κόντρα του Ισραήλ µε τη UNRWA µέσα στην εβδοµάδα πήρε άγρια τροπή, αφού η Κνεσέτ υπερψήφισε νόµο που προβλέπει την εκδίωξη της εν λόγω υπηρεσίας του ΟΗΕ από τη Λωρίδα. Η κίνηση αυτή σηµαίνει ότι de facto το Ισραήλ θα αναλάβει πλήρως τον έλεγχο και την ευθύνη –χωρίς βέβαια να φοβάται για τις συνέπειες– για το τι συµβαίνει στη Γάζα και ιδιαίτερα για την τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισµένων αµάχων που η επιβίωσή τους εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τις δραστηριότητες της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια άλλων κινήσεων κατά του ΟΗΕ από την πλευρά των Ισραηλινών, όπως ο χαρακτηρισµός του γενικού γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ως persona non grata στη χώρα. Η διαφορά είναι ότι οι κινήσεις αυτές σε Λίβανο και Γάζα έχουν και θα έχουν πραγµατικό αντίκτυπο στην κατάσταση όπως εξελίσσεται.

Το σχέδιο πτήσης για την επίθεση στο Ιράν

Ενα από τα μεγάλα μυστήρια σχετικά με τον τρόπο που το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν πριν από μια εβδομάδα ήταν πώς έφτασαν σε απόσταση βολής από το ιρανικό έδαφος πάνω από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. Κι αυτό γιατί όλες οι γειτονικές χώρες είχαν δώσει εγγυήσεις στο Ιράν ότι δεν θα παραχωρούσαν σε ισραηλινά μαχητικά τον εναέριο χώρο τους ή το έδαφός τους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την ισραηλινή πλευρά για την επιχείρηση, τα αεροσκάφη οπλισμένα με πυραύλους πέρασαν πάνω από τμήματα της Συρίας και εξαπέλυσαν τις επιθέσεις τους από τον εναέριο χώρο του Ιράκ. Η Τεχεράνη όμως ξεκαθάρισε ότι όλη η πορεία και η επίθεση έγιναν από τμήματα του εναέριου χώρου των δύο χωρών που ελέγχουν οι ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές ΗΠΑ: Πότε θα ξέρουμε αν νίκησε η Χάρις ή ο Τραμπ – Τι ισχύει στην περίπτωση… ισοπαλίας

Φθηνά έδωσε το Mall στην ΑΑΔΕ μάς πληροφορεί η PREMIA – Ούτε λέξη για τους ανθρώπους του Μητσοτάκη στο ΔΣ

Η χρυσή μπίζνα του Πιτσιλή, ο στημένος διαγωνισμός και οι άνθρωποι του Κυριάκου

Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ: Δίνει μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Το μήνυμα του πρωταγωνιστή του Dawson’s Creek