Σε απρόβλεπτες ατραπούς έχει εισέλθει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μετά την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν όπου 12 νεαρά άτομα σκοτώθηκαν σε γήπεδο σε περιοχή που ελέγχεται από το Ισραήλ.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επιβεβαίωσε 66 νεκρούς και 241 τραυματίες σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες. Ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών φαίνεται να περιλαμβάνει 36 άτομα που σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν σε ένα σχολείο που χρησιμοποιείται ως νοσοκομείο πεδίου και καταφύγιο στο Deir el-Balah, στην κεντρική Γάζα.
Συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τους 39.000 στην Λωρίδα της Γάζας ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 90.000.
Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε χωριά και πόλεις στο νότιο και ανατολικό Λίβανο αφού κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο που σκότωσε 12 νέους από την κοινότητα των Δρούζων στην πόλη Majdal Shams στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν. Η λιβανέζικη οργάνωση αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα αλλά αυτό δεν σταμάτησε το Ισραήλ από το να εξαπολύσει φονικές επιθέσεις.
«Κάθε λεπτό ανησυχούμε»: κάτοικος των υψωμάτων του Γκολάν που κατέχει το Ισραήλ
Πλήθος Δρούζων ανδρών και γυναικών συμμετείχαν την κηδεία αρκετών από τους 12 νεαρούς που σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν το Σάββατο.
Πολλές γυναίκες ντυμένες με μαύρα αμπάγια έκλαιγαν καθώς έβαζαν λουλούδια στα φέρετρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
«Κάθε βράδυ, κάθε μέρα, κάθε λεπτό ανησυχούμε. Ήταν έτσι για 10 μήνες», είπε ο Laith, μια 42χρονη νοσοκόμα που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα.
«Όλοι όσοι βλέπετε εδώ ανησυχούν συνεχώς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είμαστε πολύ λυπημένοι. Χάσαμε παιδιά, παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο».
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι χτυπήθηκαν από ρουκέτα ιρανικής κατασκευής που μετέφερε κεφαλή 50 κιλών και ότι την ρουκέτα εκτόξευσε η Χεζμπολάχ σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην αραβική πόλη των Δρούζων, Majdal Shams. Η Χεζμπολάχ έχει αρνηθεί την ευθύνη για το χτύπημα.
Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πολύ συχνά πυρά από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρησή του στη Γάζα και μάλιστα ο Λίβανος μετρά πάνω από 550 νεκρούς από ισραηλινά χτυπήματα.
Τραυματισμένοι ασθενείς πεθαίνουν στο νοσοκομείο Al-Aqsa λόγω έλλειψης φαρμάκων
Όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, η κατάσταση είναι δραματική στα εναπομείναντα σε λειτουργία νοσοκομεία στη Γάζα.
Οι γιατροί παρακολουθούν τους τραυματίες να πεθαίνουν στο πάτωμα του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Al-Aqsa του Deir el-Balah.
Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην έχουν την ικανότητα να επέμβουν και να σώσουν ζωές.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών επιθέσεων στο σχολείο στο δυτικό Deir-el Balah. Ένα νοσοκομείο πεδίου δημιουργήθηκε μέσα στο σχολείο, σε συντονισμό με τον Ερυθρό Σταυρό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πριν από τη μεταφορά ασθενών και τραυματισμών από το νοσοκομείο Al-Aqsa. Λειτούργησε ως υποστηρικτικό μέσο για τη μείωση της πίεσης στο νοσοκομείο αλλά χθες έγινε στόχος ισραηλινής επίθεσης.
Από εκεί έφτασαν στο νοσοκομείο Al-Aqsa περίπου 120 βαριά τραυματίες. Τουλάχιστον 36 άνθρωποι δηλώθηκαν νεκροί. Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου. Τουλάχιστον 15 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.
Κάποιες σοροί έφτασαν σε κομμάτια μέσα σε πλαστικές σακούλες, αποδεικνύοντας την ένταση των βομβών και των θραυσμάτων.
Έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός»
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να υπάρξουν εγγυήσεις για την «προστασία των αμάχων».
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Τους τελευταίους μήνες, μονάδες του στρατού του Ισραήλ επιστρέφουν σε τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου όπου διαβεβαίωναν πως είχαν εξαλείψει τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, όπως στη Χαν Γιούνις.
Οι επιχειρήσεις διευρύνθηκαν από τη Δευτέρα στην πόλη αυτή, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτόξευση ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
Κάπου 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μέσα σε έξι ημέρες, συνόψισε χθες μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας.
Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους διαφόρων συνοικιών της πόλης να φύγουν, να κινηθούν προς την αλ Μαουάσι, δυτικά, τομέα που έχει χαρακτηριστεί «ανθρωπιστική ζώνη». Όμως πολλοί φοβούνται να πάνε εκεί, καθώς έχουν γίνει επανειλημμένοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον συγκεκριμένο τομέα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 180.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Χαν Γιούνις από τη Δευτέρα. «Είναι η πέμπτη φορά που αναγκάζομαι να εκτοπιστώ», είπε ένας από αυτούς καθώς έφευγε.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν χθες στη Ράφα (νότια) σε αεροπορικό βομβαρδισμό, δήλωσαν γιατροί.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως «εξάλειψαν ένοπλους πυρήνες τρομοκρατών» σε διάφορους τομείς του θυλάκου.
Η υγειονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται καταστροφική για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της.