Μέση Ανατολή: «Απελπιστικά αναγκαίες οι ιατρικές προμήθειες στη Γάζα» – ΟΗΕ: Φοβάται για “χιλιάδες θανάτους”, κυρίως αμάχων

Μέση Ανατολή: «Απελπιστικά αναγκαίες οι ιατρικές προμήθειες στη Γάζα» – ΟΗΕ: Φοβάται για “χιλιάδες θανάτους”, κυρίως αμάχων

Κόλαση πυρός για μία ακόμα ημέρα στη Γάζα που πλήττεται από τους κλιμακούμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «έπληξε 150 υπόγειους στόχους» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.

ΟΗΕ – Φοβάται για “χιλιάδες θανάτους”, κυρίως αμάχων, σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε σήμερα πως φοβάται πως μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα θα οδηγήσει σε “χιλιάδες θανάτους”, κυρίως μεταξύ των αμάχων.

“Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διεξήχθησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, στο πλαίσιο μιας κατοχής 56 ετών, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα και για την πιθανότητα να προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους” κυρίως μεταξύ των “αμάχων”, ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

“Όταν οι εχθροπραξίες λάβουν τέλος, εκείνοι που θα έχουν επιβιώσει θα βρεθούν απέναντι στα ερείπια των σπιτιών τους και στους τάφους των μελών της οικογένειάς τους”, υπογράμμισε ο Τουρκ, που θεωρεί πως “η πρόκληση τραυματισμών και τραυμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν βοηθά κανέναν”.

“Οι ανθρωπιστικές συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι καταστροφικές και συνεχείς”, σημειώνει ακόμη, καλώντας τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

“Η συνεχιζόμενη βία δεν είναι η λύση”, είπε ο Φόλκερ Τουρκ, που καλεί “όλες τις πλευρές καθώς και τρίτα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που ασκούν επιρροή στις πλευρές της σύγκρουσης, να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση και να εργαστούν ώστε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο εν ειρήνη”.

Όπως και συνάδελφοί του από άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Τουρκ εξέφρασε ανησυχία για την τύχη της ομάδας του που βρίσκεται στο πεδίο και από την οποία δεν έχει νέα μετά τη διακοπή, χθες, Παρασκευή, του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

“Δεν υπάρχει κανείς ασφαλής τόπος στη Γάζα και δεν υπάρχει κανένα μέσο να βγει κανείς από κει. Ανησυχώ πολύ για τους συναδέλφους μου, όπως και για όλους τους αμάχους της Γάζας”, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

ΠΟΥ: «Απελπιστικά αναγκαίες οι ιατρικές προμήθειες στη Γάζα»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σε δήλωσή του, το Σάββατο (28/10), πως «κατά τη διάρκεια μιας νύχτας έντονων βομβαρδισμών και χερσαίων εισβολών στη Γάζα, με αναφορές για εχθροπραξίες που συνεχίζονται ακόμα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ασθενείς και οι πολίτες έχουν υποστεί πλήρη διακοπή των επικοινωνιών και του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ακόμα, στην ανακοίνωση σημειώνεται το εξής: «Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να λάβουν όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών. Αυτό περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους ασθενείς, τις εγκαταστάσεις υγείας και τα ασθενοφόρα, καθώς και τους αμάχους που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Πρέπει να ληφθούν ενεργά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν βλάβη και ότι θα εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση για τη μετακίνηση των απελπιστικά αναγκαίων ιατρικών προμηθειών, καυσίμων, νερού και τροφίμων μέσα στη Γάζα και σε όλη τη Γάζα».

«Οι αναφορές για βομβαρδισμούς κοντά στα νοσοκομεία της Ινδονησίας και Αλ ίφα είναι σοβαρά ανησυχητικές. Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει ότι είναι αδύνατο να απομακρυνθούν οι ασθενείς χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Τα νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα λειτουργούν ήδη στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν κατά τις εβδομάδες των αδιάκοπων βομβαρδισμών και δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν μια δραματική αύξηση του αριθμού των ασθενών, ενώ παράλληλα παρέχουν καταφύγιο σε χιλιάδες πολίτες» τονίζεται, επίσης, από τον ΠΟΥ.

Κατόπιν, μεταξύ άλλων, ο ΠΟΥ επεσήμανε: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που παρέμειναν στο πλευρό των ασθενών τους αντιμετωπίζουν την εξάντληση των προμηθειών, χωρίς να έχουν πού να βάλουν νέους ασθενείς και χωρίς μέσα για να ανακουφίσουν τον πόνο των ασθενών τους. Οι τραυματίες αυξάνονται κάθε ώρα, αλλά τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν λόγω του μπλακ άουτ στις επικοινωνίες. Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα. Περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά».

Δείτε επίσης: Κόλαση πυρός στη Γάζα: Αγωνία για τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών – «Μπορεί να συγκαλυφθούν ωμότητες» (Video)

Σύμφωνα με το Ισραήλ, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς διευθύνει και οργανώνει τις επιχειρήσεις του από ένα γιγάντιο δίκτυο υπόγειων σηραγγών.

“Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Δείτε επίσης: Γάζα: Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι μάχεται με τις ισραηλινές δυνάμεις

LIVE εικόνα από τη Γάζα:

Το Τελ Αβίβ λέει πως σκότωσε αξιωματούχο της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει επίσης ότι σκότωσε έναν αξιωματούχο της Χαμάς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για “μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), υλικό ανίχνευσης και αντιαεροπορικής άμυνας”.

“Ο Άσεμ Αμπού Ρακάμπα συμμετείχε στην οργάνωση της σφαγής στις κοινότητες που συνορεύουν με την Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου”, “είχε διευθύνει τους τρομοκράτες που διείσδυσαν στο Ισραήλ με μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς και ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις με drones σε θέσεις επιτήρησης του Τσαχάλ”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, στόχο άνευ προηγουμένου ισραηλινών πληγμάτων, τρεις εβδομάδες μετά την φονική και άνευ προηγουμένου επίθεση που διέπραξε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στο ισραηλινό έδαφος, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό 229 όμηροι –Ισραηλινοί, με διπλή υπηκοότητα ή ξένοι– απήχθησαν στη Γάζα από τους μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι έχουν αφήσει ελεύθερες τέσσερις γυναίκες έκτοτε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 7.326 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, εκ των οποίων πάνω από 3.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έγιναν σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει αποκοπεί από τον κόσμο από χθες λόγω της διακοπής των τηλεπικοινωνιών και του ίντερνετ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter