Μέση Ανατολή: Απελπισμένες διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει το μακελειό

Μέση Ανατολή: Απελπισμένες διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει το μακελειό
Βομβαρδισμένη από το Ισραήλ η Τύρος του Λιβάνου (AP Photo/Mohammed Zaatari)

Στη σημερινή συνεδρίαση του του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδριάσει εκτάκτως στις 21:00 έπειτα από αίτημα του Ιράν, για να συζητήσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στρέφονται οι ελπίδες για μια κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη περιοχή.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε νέα έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένες στον νότιο Λίβανο.

Η Ισπανία και ο Λίβανος έχουν επίσης ζητήσει την «πλήρη εφαρμογή» της απόφασης 1701 καθώς και «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή με κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συνόδου της Βαρκελώνης.

«Αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Λιβάνου στο έδαφός του και εγγυήσεις για την επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που απαιτεί «τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των λιβανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των κυανοκράνων.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην σύνοδο για την Μεσόγειο, ο Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε επίσης τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Λωρίδα της Γάζας και κυρίως στον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα, που βρίσκεται αντιμέτωπος «με την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι πρότεινε χθες Κυριακή την κήρυξη προσωρινής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι από τους ομήρους που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Σίσι που πρωταγωνιστεί στις συνομιλίες για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εκτιμά ότι μπορεί να γίνει μια «εκεχειρία δύο ημερών στη διάρκεια της οποίας τέσσερις όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους».

Μια τέτοια εκεχειρία θα βοηθούσε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μία μεγαλύτερη.

Ομως η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη καθώς μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων, από τα οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιωτικοί, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε ότι θα δοθεί «κατάλληλη απάντηση» στο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα όμως μετά από αίτημα του Ιράν θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτάκτως σήμερα το βράδυ.

Ισραήλ: Νέο σχέδιο

Σε ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ιι τελευταίες συναντήσεις στην Ντόχα με θέμα πιθανή συμφωνία εκεχειρίας στην Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων επικεντρώθηκε σε νέο σχέδιο.

«Τις επόμενες ημέρες οι συνομιλίες θα συνεχισθούν ανάμεσα στους μεσολαβητές και την Χαμάς για να εξετασθεί αν οι διαπραγματεύσεις και η συνέχιση της προσπάθειας προώθησης μιας συμφωνίας είναι εφικτές», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία για το νέο σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι προσβλέπει σε συμφωνίες ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες όταν θα έχει τελειώσει ο πόλεμος με τους συμμάχους του Ιράν, την Χαμάς και την Χεζμπολάχ.

«Προσβλέπω στην συνέχιση της διαδικασίας της οποίας ηγήθηκα λίγα χρόνια πριν με την υπογραφή των ιστορικών Συμφωνιών του Αβραάμ και στην επίτευξης ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες», δήλωσε ο Νετανιάχου στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια της κοινοβουλευτικής περιόδου συνεδρίασης της Κνεσέτ.

«Οι χώρες αυτές, και άλλες χώρες, βλέπουν καθαρά τα πλήγματα που καταφέρουμε σε όσους μας επιτίθενται, στον ιρανικό άξονα του κακού. Προσβλέπουν, όπως και εμείς, σε μία σταθερή, ασφαλή και ανθηρή Μέση Ανατολή», είπε.

Το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες για να καταστρέψει το Ισραήλ και θα μπορούσε στην συνέχεια να απειλήσει ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.

«Το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει στοκ πυρηνικών βομβών με στόχο να καταστρέψει το Ισραήλ, βομβών που θα οπλίζουν πυραύλους μακρού βεληνεκούς και θα μπορούσε να απειλήσει ολόκληρο τον κόσμο σε οποιαδήποτε τοποθεσία».

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Άγριος ξυλοδαρμός του Μαρουάν Μπαργκούτι -πρώην στελέχους της Φατάχ- μέσα στο κελί του

Μέση Ανατολή: Πιέσεις και από Ε.Ε. για κατάπαυση του πυρός – Ζητούν «ουδέτερη ζώνη» 120 χιλιομέτρων

Επίσημη διαμαρτυρία του Ιράκ στον ΟΗΕ – «Κατάφωρη παραβίαση του εναέριου χώρου από το Ισραήλ»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter