Μέση Ανατολή: Αντιμέτωπη με τον ξενοφοβικό της εαυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μέση Ανατολή: Αντιμέτωπη με τον ξενοφοβικό της εαυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Να πάρει αποστάσεις αλλά χωρίς να τους… αδειάσει επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη γραμμή του Θάνου Πλεύρη και του ίδιου του πρωθυπουργού απέναντι στο ενδεχόμενο ξεσπάσματος προσφυγικής κρίσης από την πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή και τη Γάζα, πασχίζοντας όμως να καθησυχάσει το πιο αντιδραστικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας.

Σε δύο βάρκες πατά η κυβέρνηση καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή βαθαίνει και το Ισραήλ αιματοκυλίζει τη Γάζα, από τη μία της ιδεοληψίας της και της ξενοφοβίας που εργαλειοποίησε στις καλοκαιρινές εκλογές, και από την άλλη της διεθνούς νομιμότητας που την αναγκάζει σε «αυτοσυγκράτηση». Αυτό επιβεβαίωσε με τη στάση του και απέναντι στα ερωτήματα του documentonews.gr το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τη γραμμή της πλήρους και μονομερούς υποστήριξης του Ισραήλ έναντι της Παλαιστίνης.

Σημειώνεται πως εκτός της «αλληλεγγύης στο Ισραήλ» που εκπέμπει ποικιλοτρόπως το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει τις προηγούμενες ημέρες ένα ξεκάθαρο αντιπροσφυγικό στίγμα, το οποίο εκθέτει την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός μίλησε την περασμένη Τρίτη για «μετανάστες από εμπόλεμες ζώνες» αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα, ενώ την ίδια ώρα, ο Θάνος Πλεύρης ζητούσε ακόμα και αναθεώρηση του καθεστώτος ασύλου για τους Παλαιστίνιους που το δικαιούνται.

Τα παραπάνω θέσαμε υπόψιν του Παύλου Μαρινάκη, με το ερώτημα εάν «αναγνωρίζει η χώρα μας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα στο Ισραήλ, αλλά δεν αναγνωρίζει πρόσφυγες από τη Γάζα», αλλά και εάν η χώρα μας θα αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην πολύπαθη περιοχή που παραμένει αποκλεισμένη και ισοπεδώνεται από το Ισραήλ.

Αποφεύγοντας να δώσει απάντηση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως «η απονομή ή όχι του καθεστώτος του ασύλου, όπως είπα και πριν, είναι μια συγκεκριμένη νομική διαδικασία, η οποία έχει αρχικά μια συγκεκριμένη αίτηση και με βάση την κείμενη νομοθεσία και όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και τους χρόνους που προβλέπονται και τη διαδικασία που προβλέπεται, απονέμεται ή όχι στη συνέχεια το άσυλο».

Εξάλλου, λίγες ώρες νωρίτερα, το αυτό είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, αδειάζοντας και εκείνος τον Θ. Πλεύρη για τις δηλώσεις του αναφορικά με «πανηγυρισμούς» σε κέντρο κράτησης προσφύγων για λογαριασμό της Χαμάς, αφού τόνισε πως «το βίντεο προέρχεται από ουγγρικό σάιτ που ειδικεύεται σε αναστατώσεις».

Προσπαθώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να… διατηρήσει ένα μέρος του φιλελεύθερου προσωπείου της κυβέρνησης, υποστήριξε ακόμα πως «η χώρα μας θέλει και το λέει σε όλους τους τόνους να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση», καθώς και πως «Ο άμαχος είναι άμαχος. Ο άμαχος πληθυσμός είναι άμαχος πληθυσμός. Αλίμονο εάν τον βάζαμε στο ζύγι», για να επιστρέψει όμως στο δόγμα της μονομερούς στήριξης στο Ισραήλ. Σε άλλο ερώτημα για τις προσφυγικές ροές που ενδέχεται να προκύψουν, ο εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι δεδομένο ότι για μας κάθε ανθρώπινη ζωή έχει ξεχωριστή αξία. Αλίμονο αν δεν είχε. Αλίμονο αν κάποιος, οποιοσδήποτε μπορούσε να ζυγίσει τη θλίψη και την οδύνη που προκαλεί να βλέπεις νέα παιδιά, μωρά, οικογένειες να χάνονται. Αν είναι δυνατόν!».

«Όμως, το λέω, δεν θα κάνουμε συμψηφισμό. Και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τα δίκαιά του, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, είναι δεδομένο και πλήρως αναγνωρισμένο από τη χώρα μας» επανέλαβε για πολλοστή φορά ο Π. Μαρινάκης, ενώ σε άλλο σημείο, ανέφερε και πάλι πως «εδέχθη μια αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση το Ισραήλ. Σφαγιάστηκαν άμαχοι. Είδαμε εικόνες που δεν έχουν προηγούμενο. Οφείλουμε αυτό να το επισημάνουμε και να σταθούμε αλληλέγγυοι στο Ισραήλ».

«Η χώρα μας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Υπάρχουν όλα τα αναγκαία σχέδια ετοιμότητας. Έγινε χθες και μια συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε βασικά τις δύο περιόδους, γιατί δεν ακολουθεί αυτή η Κυβέρνηση και αυτός ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δόγμα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και είναι δεδομένο ότι θα προφυλάξουμε τα σύνορά μας από παράτυπες ροές, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή και οφείλουμε αυτό να το μεταφέρουμε στους πολίτες» ανέφερε σε άλλο αντίστοιχο ερώτημα.

«Δεν έχει αλλάξει η πάγια ελληνική θέση για το παλαιστινιακό»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί η θέση που πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτημα για τη θέση της χώρας αναφορικά με τη λύση δύο κρατών για το παλαιστινιακό, καθώς η μονομερής στήριξη στο Ισραήλ έχει δημιουργήσει πλήθος ερωτημάτων.

«Δεν έχει αλλάξει η θέση μας. Διαχωρίζουμε, κατ΄ αρχάς, τις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς με τις νόμιμες διεκδικήσεις της Παλαιστίνης με βάση όσα προέκυψαν μετά το ’67. Έτσι;» ανέφερε, συμπληρώνοντας ακολούθως πως «αυτά είναι δύο διαφορετικά θέματα, να τα διαχωρίσουμε και δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την πάγια θέση την ελληνική θέση σε σχέση με το ζήτημα αυτό και σε όσα υπερασπιζόμαστε ως προς το Ισραήλ, αλλά και το ζήτημα της Παλαιστίνης».

Επίσης, με απόλυτο τρόπο επιχείρησε να απαντήσει στα ερωτήματα για στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει καμία στρατιωτική εμπλοκή. Υποστήριξε δε πως η φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή συμμετέχει σε αποστολή του ΝΑΤΟ και «δεν έχει να κάνει με στρατιωτική εμπλοκής της χώρας μας στις εξελίξεις».

Διαβάστε σχετικά: Αμετανόητος ο Π. Μαρινάκης στην εργαλειοποίηση του πολέμου της Μέσης Ανατολής για εκλογικό όφελος

Στο στόχαστρο του Παύλου Μαρινάκη και οι Δήμαρχοι που στηρίζουν την Παλαιστίνη (Video)

 

Documento Newsletter