Μέση Ανατολή: Ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ, φόβοι για κλιμάκωση

Ένταση σημειώθηκε στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ αργά το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς υπάρχουν αναφορές σε Μέσα της περιοχής για ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα ισραηλινά Μέσα κάνουν λόγο για αρκετούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο το απόγευμα της Πέμπτης ενώ ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι αναχαιτίστηκε μια ρουκέτα. 

Σύμφωνα με το Al Arabiya, που επικαλείται κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, στη συνέχεια το Ισραήλ έπληξε στόχους στο νότιο Λίβανο, χωρίς λεπτομέρειες για το αν υπάρχουν θύματα. Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, αλλά οι εκτοξεύσεις ρουκετών από το Λίβανο έγιναν λίγες ώρες αφότου η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ είπε ότι θα στηρίξει «όλα τα μέτρα» που ενδέχεται να λάβουν οι παλαιστινιακές ομάδες εναντίον του Ισραήλ μετά τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Άκσα στο Όρος του Ναού, στην Ιερουσαλήμ. 

https://twitter.com/manniefabian/status/1643955263576178689 

Οι σειρήνες ήχησαν για πρώτη φορά στη Δυτική Γαλιλαία κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ίχνη καπνού από πυραύλους αναχαίτισης του «Σιδερένιου Θόλου». Η υπηρεσία διάσωσης του Ισραήλ είπε ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα και μια γυναίκα τραυματίστηκε τρέχοντας προς ένα καταφύγιο βομβών. 

Αποφάσεις από Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενημερώθηκε για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ του Πάσχα και θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση με στρατιωτικούς και επικεφαλής ασφαλείας, ανέφερε το γραφείο του. Η επίθεση με ρουκέτα σημειώθηκε καθώς αυξήθηκε η ένταση μετά από επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα την άγρια καταστολή Παλαιστινίων από ισραηλινές δυνάμεις στο τέμενος Αλ Άκσα.

Μετά από αυτά τα περιστατικά, η Χεζμπολάχ φάνηκε να πρόθυμη να μπει στη μάχη. Είναι πιθανό ότι η εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο να έγινε από παλαιστινιακές ομάδες που εδρεύουν εκεί, αν και θεωρείται απίθανο να το έκαναν χωρίς τη σιωπηρή έγκριση της οργάνωσης που ελέγχει το νότιο Λίβανο.

Συνάντηση με Χαμάς

Την Τετάρτη, ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, έφτασε στο Λίβανο για συνομιλίες με τη Χεζμπολάχ, στον απόηχο των ταραχών στο τέμενος Αλ Άκσα, στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι η επίσκεψη έχει σκοπό τον «συντονισμό των δράσεων απέναντι στον ισραηλινό εχθρό». 

Επιδρομή ισραηλινών στο Αλ Ακσά

Η ένταση αυξήθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Τετάρτη, αφού η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε περίπου 350 μουσουλμάνους στο Αλ Άκσα. Μια ομάδα Παλαιστινίων προσεύχονταν στο τέμενος, ενώ οι Εβραίοι έποικοι κάλεσαν για επιδρομή στο τζαμί. Προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο της αστυνομίας κλείνοντας τις πόρτες του.

Γύρω από την αίθουσα προσευχής Αλ Κιμπλί, η ισραηλινή αστυνομία ανέβηκε στην οροφή του τεμένους, έσπασε μερικά από τα παράθυρα και επενέβη με βόμβες κρότου –λάμψης εναντίον των πιστών που βρίσκονταν μέσα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για τις Υποθέσεις Παλαιστινίων Κρατουμένων, η ισραηλινή αστυνομία άρχισε να απελευθερώνει τους κρατούμενους υπό τον όρο ότι θα απομακρυνθούν από το Αλ Άκσα και την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για μια εβδομάδα.

Φόβοι για κλιμάκωση

Τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών αύξησαν τους φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Παρόμοια περιστατικά πριν από δύο χρόνια οδήγησαν σε μια αιματηρή πολιορκία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή σε 256 Παλαιστινίους και 13 Ισραηλινούς. 

Παράλληλα, η ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα. Στις αρχές Μαρτίου, λιβανέζοι στρατιώτες και πολίτες συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα που εκτελούσαν μηχανικές εργασίες κοντά στη Γαλάζια Γραμμή: το de facto όριο που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ, απουσία μιας αμοιβαίας συμφωνίας, μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από την αποχώρηση του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο το 2000. Στα μέσα Μαρτίου, ένας λιβανέζος εισήλθε στο Ισραήλ και έβαλε μια αυτοσχέδια βόμβα σε διασταύρωση στην πόλη Μεγιδδώ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ισραηλινού πολίτη. Ο ύποπτος σκοτώθηκε δυο μέρες αργότερα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Χεζμπολάχ έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, και με την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία εδρεύει επίσης στον παράκτιο θύλακα. Το καλοκαίρι του 2006, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πολέμησαν σε έναν πόλεμο στον Λίβανο που σκότωσε περίπου 160 Ισραηλινούς, οι περισσότεροι στρατιώτες, και σχεδόν 1.200 Λιβανέζους, ανάμεσά τους εκατοντάδες μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ετικέτες