Η σοβαρή καταγγελία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάζει στο «κάδρο» το Ισραήλ, για χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου κατά αμάχων τόσο στη Γάζα, όσο και στο Λίβανο. Το Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW) χαρακτηρίζει τον λευκό φώσφορο ως εμπρηστικό όπλο. Καθώς έχουν νόμιμες χρήσεις, τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου δεν έχουν απαγορευτεί ως χημικό όπλο με διεθνείς συνθήκες.
Ακόμη και μικρά εγκαύματα μπορούν να αποβούν μοιραία
Ο λευκός φώσφορος είναι μία ιδιαίτερα εύφλεκτη και κηρώδης χημική ουσία, με ιδιαίτερη οσμή που πλησιάζει αυτή του σκόρδου. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταγγείλει στο παρελθόν θανάτους αμάχων από τη χρήση λευκού φωσφόρου σε εμπόλεμες ζώνες σε χώρες και περιοχές όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Γάζα.
Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Σοβαρή καταγγελία HRW – «Το Ισραήλ χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο σε Γάζα και Λίβανο»
Η χημική αντίδραση που προκαλείται μέσω της επαφής του λευκού φωσφόρου με το οξυγόνο, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης βομβών, αυξάνει δραματικά τη θερμοκρασία, προκαλώντας θανατηφόρα εγκαύματα. Η ζωή όσων βρίσκονται εντός της ζώνης ρίψης κινδυνεύει άμεσα, καθώς τα σωματίδια του φωσφόρου κολλούν στο δέρμα, καταστρέφοντας τους ιστούς με αποτέλεσμα να προκληθεί επώδυνος θάνατος.
Παράλληλα, η ανάφλεξη του φωσφόρου ελευθερώνει ένα πυκνό δηλητηριώδες νέφος, που προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα όσων εκτίθενται στο χημικο.
«Παρατηρείται ακόμη και ανάφλεξη πληγών όταν αυτές έρχονται σε επαφή με οξυγόνο. Ακόμα και μικρά εγκαύματα μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα. Για τους επιζώντες, πέρα από την εκτεταμένη ζημιά, τη δύσκολη θεραπεία και την ύπαρξη πληγών που αλλοιώνουν χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα της έκθεσης στον λευκό φώσφορο δημιουργούν ανεπανόρθωτα ψυχολογικά τραύματα», τονίζεται στην καταγγελία των HRW.
Το 2013, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως άρχισε να αποσύρει τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, τα οποία χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων για να δημιουργούνται προπετάσματα καπνού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του το 2008 και το 2009 στη Λωρίδα της Γάζας. Τότε, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει πως η χρήση των εν λόγω πυρομαχικών αποτελούσε έγκλημα πολέμου, καθώς είναι εξ ορισμού εμπρηστικά και μπορούν να απανθρακώσουν θέσεις ή τοποθεσίες που πλήττουν.