Μέρκελ σε BBC: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν δεν είχα μπλοκάρει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ

(AP Photo/Gero Breloer, File)

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας αποκλειστικά στο BBC υπεραμύνθηκε των συμφωνιών της του φυσικού αερίου που έκανε με τη Ρωσία λέγοντας ότι είχαν σκοπό να βοηθήσουν τις γερμανικές εταιρείες και να διατηρήσουν την ειρήνη με τη Μόσχα. Παράλληλα επέμεινε ότι ο πόλεμος με την Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν δεν εμπόδιζε την είσοδο του Κιέβου στο ΝΑΤΟ το 2008.

Η Άνγκελα Μέρκελ ηγήθηκε της Γερμανίας για 16 χρόνια. Ήταν στην εξουσία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.

Μιλώντας στο BBC στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ υπερασπίζεται σθεναρά το χρόνο της στην εξουσία.

Λέει ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα και πιθανότατα θα ήταν χειρότερος, εάν το Κίεβο είχε ξεκινήσει την πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008.

«Θα είχαμε δει στρατιωτική σύγκρουση πιο νωρίς. Ήταν απολύτως σαφές για μένα ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα έβλεπε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.  Και τότε, η Ουκρανία ως χώρα σίγουρα δεν θα ήταν τόσο προετοιμασμένη όσο ήταν τον Φεβρουάριο του 2022», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως το σχέδιο για ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στην δυτική στρατιωτική συμμαχία είχε παρουσιαστεί στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αριστερά, συνομιλούν ενώ περπατούν στο ιστορικό Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας, Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007. Οι ηγέτες των χωρών της G8 πραγματοποιούν την ετήσια σύνοδο κορυφής τους στο θαλάσσιο θέρετρο στις 6-8 Ιουνίου 2007. (AP Photo/Misha Japaridze)

 

Ωστόσο στο θέμα αυτό έχει διαφωνήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Χαρακτηρίζει την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ για το ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη του τότε Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ως σαφή «λάθος υπολογισμού» που ενθάρρυνε τη Ρωσία.

Σε μια σπάνια συνέντευξη από τότε που παραιτήθηκε από την πολιτική πριν από τρία χρόνια, η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο BBC εκφράζει την ανησυχία της για τις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων. Οι δύο ηγέτες γνώρισαν ο ένας τον άλλον καλά κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη χρήση πυρηνικών όπλων», λέει η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

«Ευτυχώς, η Κίνα μίλησε επίσης για αυτό πριν από λίγο καιρό. Δεν πρέπει να παραλύουμε από φόβο, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη ή μαζί με τις ΗΠΑ, μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο»… «Το δυναμικό είναι τρομακτικό».

Παρά το γεγονός ότι απολάμβανε υψηλά ποσοστά δημοτικότητας κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της, η κυρία Μέρκελ βρίσκεται πλέον σε θέση άμυνας. Μόλις δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της, Freedom. Και το timing έχει ενδιαφέρον. Λέει ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να εξασφαλίσει ειρηνικά μέσα συνεργασίας με τη Ρωσία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στην πραγματικότητα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία λίγους μήνες αφότου άφησε την εξουσία. Αυτό οδήγησε σε μια ενδελεχή επανεξέταση στην Ευρώπη των ενεργειακών πολιτικών, της διπλωματίας με τη Ρωσία, καθώς και των μεταναστευτικών πολιτικών που είχαν γίνει ο κανόνας επί της κυρίας Μέρκελ.

Στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ήταν, όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο de facto ηγέτης της Ευρώπης – «το αφεντικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θυμάστε όταν ο [πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ] Χένρι Κίσινγκερ έλεγε “ποιος είναι ο αριθμός τηλεφώνου της Ευρώπης;”», λέει. «Η απάντησή μου ήταν: ξεκάθαρα, ο αριθμός κινητού της Άνγκελα Μέρκελ». Προσθέτει ότι όταν κρίνουμε την κληρονομιά της Μέρκελ -με αφορμή τη Ρωσία ή διαφορετικά- είναι σημαντικό να θυμόμαστε τα πρότυπα της εποχής.

«Δεν μπορεί κανείς να επιτεθεί στην Άντζελα για τις σχέσεις με τη Ρωσία», λέει. «Το 2005, το 2006 [ήταν] στόχος όλων στην Ευρώπη, όχι μόνο στόχος της Άνγκελα Μέρκελ».

Επί της Άνγκελας Μέρκελ, η Γερμανία και οι διψασμένες για ενέργεια μεγάλες βιομηχανίες της εξαρτήθηκαν από τη Μόσχα. Η Γερμανία κατασκεύασε δύο αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέονται άμεσα με τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει περιγράψει αυτό το φθηνό αέριο ως γεωπολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου.

Ειρήνη και επιχειρηματικά συμφέροντα

Η κυρία Μέρκελ λέει στο BBC ότι είχε δύο κίνητρα με τους αγωγούς: γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και διατήρηση ειρηνικών δεσμών με τη Ρωσία.

Τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη διαφώνησαν έντονα μαζί της.

Ο Πολωνός βουλευτής, Radoslaw Fogiel, είπε ότι τα χρήματα από το γερμανικό αέριο γέμισαν το πολεμικό σεντούκι της Ρωσίας – που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της εισβολής στην Ουκρανία.

Η κυρία Μέρκελ επιμένει ότι προσπάθησε να περιορίσει τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας διπλωματία και διαπραγματεύσεις, κάτι που -παραδέχεται- τελικά απέτυχε.

Και η γερμανική βιομηχανία έχει πληγεί δυσανάλογα από κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια. Αναγκασμένη να αναζητήσει άλλους προμηθευτές, η χώρα αγοράζει τώρα ακριβό LNG. Οι επιχειρήσεις λένε ότι ακρωτηριάζονται από το κόστος.

Μια νέα εποχή στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία ξεκίνησε «δυστυχώς» μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, λέει η κυρία Μέρκελ.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας συναντώνται για να συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας.

Πήγη: BBC

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία-Ουκρανία: Οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν οι Ρώσοι και 71 drones οι Ουκρανοί

Ισραήλ: «Συμφωνία επί της αρχής για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο»

Ντομινίκ Πελικό: Ποινή φυλάκισης 20 ετών πρότεινε ο εισαγγελέας – «Πολύ λίγα χρόνια για τη σοβαρότητα των πράξεων»

Ρουμανία: Φιλορώσος υποψήφιος φαίνεται πως περνά πρώτος στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών