Μέρκελ προς Γερμανούς: Τηρείτε τους κανόνες για να συνεχίσουν να λειτουργούν οικονομία και σχολεία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τους Γερμανούς να επιμείνουν στους κανόνες που αποσκοπούν στον έλεγχο του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας, ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να συνεχίσει την ανάκαμψή της από το lockdown.

Η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει συναγερμό σε ορισμένους ιολόγους και πολιτικούς στη Γερμανία και η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι τώρα δεν είναι η ώρα για χαλάρωση.

«Τα καλά νέα είναι ότι αν επιμείνουμε με τους κανόνες, ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής είναι δυνατό», είπε η Μέρκελ στη διάρκεια ενός ταξιδιού στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

«Αν οι αριθμοί μειωθούν μπορούμε να ανοίξουμε περισσότερο. Αν δεν μειωθούν, ή αν αυξηθούν, πρέπει να ρωτήσουμε τι χρειάζεται και σε κάθε περίπτωση μια περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων δεν μπορεί να συμβεί τώρα», είπε.

Η Γερμανία κατάφερε να κρατήσει σχετικά χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό σε σχέση με γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών που ανακοινώθηκε σήμερα αυξήθηκε κατά 1.390 φθάνοντας τα 225.404, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων από την Covid-19 είναι 9.236.

Χαιρετίζοντας τους αυστηρότερους ελέγχους για τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και καταστήματα, είπε πως οι επισκέπτες που επιστρέφουν από περιοχές κινδύνου πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα.

«Δεν είναι ένας προαιρετικός κανόνας — είναι υποχρεωτικό», είπε.

Αποδίδοντας την αύξηση των μολύνσεων στη μεγαλύτερη κινητικότητα και στις περισσότερες επαφές μεταξύ των ανθρώπων, ειδικά στις μεγάλες συγκεντρώσεις που έχουν προκαλέσει τοπικά ξεσπάσματα, κατέστησε σαφές ότι θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία.

«Για εμάς, οι προτεραιότητες είναι πρώτον, να συνεχίσει να λειτουργεί όσο πιο πολύ γίνεται η οικονομική ζωή και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας — αυτός είναι ο λόγος που έχουμε προγράμματα στήριξης και δεύτερον, να καταστήσουμε δυνατή τη λειτουργία των σχολείων και των νηπιαγωγείων».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)