Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε κατ’ ιδίαν με τον Βενιαμίν Νετανιάχου στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ πριν από το δείπνο που της παρέθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης, μερικές ώρες πριν από τις διαβουλεύσεις που θα έχουν σήμερα οι δύο ηγέτες και υπουργοί των κυβερνήσεών τους.
Δεν έγινε καμιά δήλωση στον Τύπο από τους δύο αρχηγούς κυβερνήσεων.
Στο κοινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, καθώς και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Η επίσκεψη της Μέρκελ, που συνοδεύεται από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, καταγράφεται καθώς το Βερολίνο συνεχίζει τις προσπάθειες για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά την αποχώρηση από αυτήν των ΗΠΑ τον Μάιο και την επανεπιβολή των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, και παρά τη σφοδρή εναντίωση του Νετανιάχου σε αυτές.
Οι τακτικές διμερείς επαφές αυτού του επιπέδου είχαν ανασταλεί το 2017, εξαιτίας των ενστάσεων της Γερμανίας για τον συνεχιζόμενο εποικισμό στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν να έχουν βαθιές διαφωνίες, ειδικά όσον αφορά την πολιτική έναντι του Ιράν και των Παλαιστινίων.
Νωρίτερα την Τετάρτη, παιδιά από το χωριό βεδουίνων Χαν αλ Άχμαρ στη Δυτική Όχθη ύψωσαν πλακάτ με συνθήματα που καλούσαν την καγκελάριο να πιέσει την κυβέρνηση του Ισραήλ να μην κατεδαφίσει τον οικισμό αυτόν.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο κατεδάφισης του χωριού. Οι αρχές του Ισραήλ λένε ότι οικοδομήθηκε παράνομα και εγείρει κινδύνους για έναν αυτοκινητόδρομο σε μικρή απόσταση. Η Μέρκελ είχε απειλήσει να ακυρώσει την επίσκεψη εάν οι ισραηλινές αρχές κατεδάφιζαν το χωριό των περίπου 180 κατοίκων.
Η προηγούμενη διυπουργική συνάντηση είχε γίνει στο Βερολίνο το 2016. Η προηγούμενη επίσκεψη της Μέρκελ στο Ισραήλ είχε γίνει το 2014, πάντως ο Νετανιάχου έκτοτε ταξίδεψε στο Βερολίνο αρκετές φορές.
Πάντως τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Αμάν της Ιορδανίας, η Μέρκελ είχε επισημάνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης ανησυχίες για το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, όπως και για τις «επιθετικές τάσεις» του στη Μέση Ανατολή.