Ο Μεσούτ Οζίλ επιμένει να ξεσηκώνει τους Γερμανούς, όχι τόσο με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες στα γήπεδα αλλά με όσα κάνει εκτός αγωνιστικών χώρων.
Αυτή τη φορά ο διεθνής άσος της Αρσεναλ, προκάλεσε νέες αντιδράσεις στη Γερμανία με πρώτη και καλύτερη εκείνη της Ανγκελα Μέρκελ, με αφορμή την απόφαση του να προσκαλέσει στον γάμο του με την Αμινέ Γκουλσέ (πρώην Μις Τουρκία), το ερχόμενο καλοκαίρι, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν!
Ο Οζίλ που είναι Τούρκος στην καταγωγή (πριν πολλά χρόνια οι παππούδες του είχαν μεταναστεύσει στην Γερμανία), έχει μια πολύ καλή σχέση με τον Ερντογάν παρά το γεγονός ότι αυτή η φιλία του έχει δημιουργήσει κατά καιρούς πολλά προβλήματα στην καριέρα του, με αποκορύφωμα ότι αναγκάστηκε να σταματήσει να αγωνίζεται με την εθνική ομάδα της Γερμανίας. «Όταν νικάμε, είμαι Γερμανός. Όταν χάνουμε, είμαι μετανάστης» είχε σχολιάσει με πίκρα ο Οζίλ, τη μέρα που δήλωσε ότι σταματάει από την «Νασιονάλμανσαφτ». Απόφαση που επίσης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων…
“Είναι μία ιδιωτική απόφαση» σχολίασε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το… προσκλητήριο στον Τούρκο Πρόεδρο και έριξε αμέσως τα «καρφιά» της στον ποδοσφαιριστή: «Είναι όμως απογοήτευση για όλους εάν ένας παίκτης που φόρεσε για τόσο μεγάλο διάστημα τη φανέλα της εθνικής ομάδας και είδε πόση αντίδραση προκάλεσε στην κοινή γνώμη, η πρώτη του συνάντηση με τον Ερντογάν, κάνει μία τέτοια επιλογή. Οι ποδοσφαιριστές είναι φιγούρες-σύμβολα της κοινωνίας μας, με τους οποίους ο κόσμος δένεται περισσότερο από τους πολιτικούς”.
Μια… προεκλογική συνάντηση
Να θυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2018, στο περιθώριο της επίσκεψης Ερντογάν στο Λονδίνο για επίσημες επαφές με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με τρεις αστέρες του ποδοσφαίρου που αγωνίζονται στην Αγγλία, τον Μεσούτ Οζίλ της Αρσεναλ, τον Ιλκάι Γκουντογκάν της Μάντσεστερ Σίτι και τον Τσενκ Τοσούν της Εβερτον. Οι τρεις ποδοσφαιριστές βρέθηκαν στην πρεσβεία της Τουρκίας στην αγγλική πρωτεύουσα, όπου εκτός των άλλων, έκαναν δώρο στον Ερντογάν από μια φανέλα της ομάδας τους, ενώ βγήκαν και αναμνηστικές φωτογραφίες. Αυτές ήταν που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία, αφού οι Οζίλ και Γκουντογκάν αγωνίζονταν με την εθνική της χώρας.
Η πρώτη αντίδραση τότε, είχε έρθει από την Γερμανική Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) η οποία υποστήριξε ότι οι δύο παίκτες χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Τούρκου προέδρου ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου (σ.σ. περίπου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου στις Τούρκικες εκλογές). Ο πρόεδρος της DFB, Ρέινχαρντ Γκρίντελ, επέκρινε τους δύο άσους λέγοντας: «Φυσικά το DFB σέβεται και σέβεται την ιδιαίτερη κατάσταση των παικτών μας που έχουν φόντο μετανάστευσης. Αλλά το ποδόσφαιρο και η DFB έχουν τιμές που δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη από τον κ. Ερντογάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι καλό η εθνική μας ομάδα να αποτελεί μέρος για να γίνει κατάχρηση ελιγμών στην προεκλογική του εκστρατεία».
Ο αθλητικός διευθυντής της Ομοσπονδίας, Ολιβερ Μπίρχοφ, είχε προσπαθήσει πάντως να δικαιολογήσει τους δύο παίκτες: «Δεν γνώριζαν τόσο το συμβολισμό όσο και τη σημασία των φωτογραφιών, όμως φυσικά η δράση δεν ήταν καλή και πρόκειται να τη συζητήσουμε με τους παίκτες. Δεν έχω ακόμα καμία αμφιβολία για τον Μεσούτ και τον Ιλκάι, που έχουν μια ξεκάθαρη δέσμευση με τη γερμανική εθνική ομάδα και έχουν ταυτιστεί με τις αξίες μας».
Την ίδια στιγμή ο Γκουντογκάν προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα της συνάντησης: «Μαζί με τον Μεσούτ, τον Τσενκ και άλλους αθλητές, επισκεφθήκαμε μια εκδήλωση του Τουρκικού Ιδρύματος. Πιστεύουμε ότι είναι καλό ότι υπάρχει ένα ίδρυμα που προωθεί τους Τούρκους σπουδαστές στο εξωτερικό και προσφέρει μια διεθνή καριέρα. Συναντήσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της εκδήλωσης. Εξαιτίας της τρέχουσας δύσκολης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας, δεν έχουμε δημοσιεύσει το θέμα μέσω των social media. Αλλά πρέπει να είμαστε αγενείς στον πρόεδρο της πατρίδας των οικογενειών μας; Παρά όλη τη νόμιμη κριτική, επιλέξαμε από το σεβασμό για το αξίωμα του Προέδρου και τις τουρκικές μας ρίζες και ως Γερμανοί πολίτες μία χειρονομία ευγένειας. Δεν ήταν πρόθεσή μας να προβούμε σε πολιτική δήλωση με αυτήν την εικόνα, πόσο μάλλον να κάνουμε προεκλογικές εκστρατείες. Ως διεθνείς Γερμανοί παίκτες, δεσμευόμαστε για τις αξίες του DFB και γνωρίζουμε την ευθύνη μας. Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μας και όχι η πολιτική».