Μέρκελ για Nord Stream 2: «Ένα καλό βήμα» – Ανησυχία στην Ανατολική Ευρώπη

Μέρκελ για Nord Stream 2: «Ένα καλό βήμα» – Ανησυχία στην Ανατολική Ευρώπη

Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην κατασκευάστρια εταιρεία του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις. Χώρες στην ανατολική Ευρώπη αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι ενισχύεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ρωσίας, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος υποδέχεται με αισιοδοξία τα νέα.

Η Μέρκελ περιέγραψε τη συμφωνία ως ένα καλό βήμα. Ωστόσο επίστησε την προσοχή την Πέμπτη ότι αυτή η συμφωνία δεν καλύπτει όλα τα ανοιχτά ζητήματα και πρέπει να θεωρείται ως μια προσπάθεια από τους ατλαντικούς συμμάχους να καθορίσουν κάποιες παραμέτρους που θα υλοποιηθούν στο μέλλον.

Σε κοινή δήλωσή τους, η Ουκρανία και η Πολωνία καταδίκασαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι ο Nord Stream 2 «δημιουργεί πολιτική, στρατιωτική και ενεργειακή απειλή για την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη, ενώ αυξάνει την ικανότητα της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, διαιωνίζοντας διαιρέσεις ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επέκρινε τη συμφωνία Γερμανίας-ΗΠΑ και εξέφρασε έκπληξη για αυτό που περιέγραψε ως στροφή 180 μοιρών για την Ουάσινγκτον. «Εκφράζω την αποδοκιμασία μου για την εγωιστική προσέγγιση των συμμάχων μας στην κατασκευή αυτού του αγωγού φυσικού αερίου», δήλωσε την Πέμπτη στο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP). «Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος και αυτό το λάθος θα μας κοστίσει ακριβά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, σύμφωνα με το Βαλτικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BNS).

Για να κατευνάσουν τις ανησυχίες, ΗΠΑ και Γερμανία δήλωσαν ότι θα λάβουν κοινά μέτρα εναντίον της Ρωσίας εάν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο απόσπασης πολιτικών οφελών ή κινηθεί ξανά απειλητικά εναντίον της Ουκρανίας. Είπαν επίσης ότι θα συνεργαστούν με την Ουκρανία για να μειώσουν τον αντίκτυπο που θα έχει στην χώρα η κατασκευή του αγωγού, καθώς θα χάσει έσοδα από τα τέλη διέλευσης, που υπολογίζονται στα €2 δις. Η πρώτη δόση για αυτή την αποζημίωση θα είναι 148,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται η Γερμανία να καλύψει ολόκληρο το ποσό των δύο δις. Παράλληλα η Γερμανία δεσμεύεται να τηρήσει το ρόλο της Ουκρανίας σαν χώρα διέλευσης ενώ δεσμεύεται για την παράταση της παρούσας συμφωνίας -η οποία λήγει το 2024- για άλλα δέκα χρόνια.

Η Ουάσιγκτον βλέπει τη συμφωνία ως ρεαλιστικό τρόπο επίλυσης της διαφοράς, καθώς ο αγωγός έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 98% και έχει στρατηγική σημασία για τη μελλοντική προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η συμφωνία έρχεται επίσης ως συνέχεια της εταιρικής σχέσης για το κλίμα που υπέγραψαν η Γερμανία και οι ΗΠΑ στις 15 Ιουλίου, η οποία έθεσε ως στόχους την περαιτέρω «ενεργειακή μεταμόρφωση της Ουκρανίας,  την ενεργειακή απόδοση και ενεργειακή ασφάλειά της». Στις ΗΠΑ ο αγωγός έχει αντιπάλους και στα δύο μεγάλα κόμματα, επομένως η συμφωνία αναμένεται να βρει αντίσταση στο Κογκρέσο. Υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί που ζητούν κυρώσεις.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter