Μέρκελ-Ερντογάν: Τα αγκάθια μιας επίσκεψης

Μέρκελ-Ερντογάν: Τα αγκάθια μιας επίσκεψης

Το προσφυγικό και οι απαιτήσεις της Τουρκίας σε συνδυασμό με τα αιτήμτα για έκδοση οπαδών του Γκιουλέν και δεκάδων Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Γερμανία είναι τα μεγάλα “αγκάθια” στη συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν, την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ την Πέμπτη στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μάλτα με θέμα το προσφυγικό. Αυτό ακριβώς το ζήτημα κεντρικής σημασίας θα απασχολήσει και τις συνομιλίες της καγκελαρίου με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλα θέματα θα είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η κατάσταση στη Συρία αλλά και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, όπως και διμερή γερμανοτουρκικά ζητήματα.

Αν και προς το παρόν η καγκελαρία δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την ατζέντα των συνομιλιών, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι από την πλευρά του κ. Ερντογάν θα τεθεί το θέμα της κατάργησης της βίζας για τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται την ΕΕ, όπως επίσης και το αίτημα έκδοσης οπαδών του κινήματος Γκιουλέν και δεκάδων τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Τα «αγκάθια» των συνομιλιών

Η γερμανική στάση πάντως σε ό,τι αφορά το θέμα της έκδοσης είναι πως κάθε αίτηση ασύλου κρίνεται ξεχωριστά. Μόλις πρόσφατα ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ενώ είχε παραδώσει στην κ. Μέρκελ κατάλογο με τα ονόματα 4.000 υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Γεγονός είναι πάντως ότι οι γερμανικές αρχές έχουν σταματήσει να παρέχουν στην Τουρκία δικαστική αρωγή σε περιπτώσεις τούρκων υπηκόων που κατηγορούνται για πολιτικούς λόγους. Ενώ το 2005 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από την Τουρκία ανήλθε στα σχεδόν 1800 άτομα, το 2016 ο αριθμός τους αυξήθηκε στα περίπου 5700.

Αναφορικά με το Κυπριακό, που επίσης θα πρέπει να αναμένεται ότι θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών, η καγκελάριος, όπως και στο παρελθόν, θα ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά να συμβάλει ώστε να επιτευχθεί λύση. Στο μεταξύ, καμία επιβεβαίωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από την καγκελαρία για τηλεφωνική επικοινωνία της κ. Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη Γερμανία πάντως, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, εκπρόσωποι της γερμανικής αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο. Σύμφωνα με τη βουλευτή της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, είναι ακατάλληλη στιγμή για την επίσκεψη Μέρκελ, καθώς ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία ενδέχεται να ερμηνευθεί ως στήριξη του προέδρου Ερντογάν. Από την πλευρά των Πρασίνων η βουλευτής του κόμματος Κλαούντια Ροτ κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να συναντήσει και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι πρέπει να καταστήσει σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν ότι μόνο μια δημοκρατική Τουρκία έχει θέση στην Ευρώπη.

Documento Newsletter