Μέρκελ: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία για το προσφυγικό

Την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό ζήτημα τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εξηγώντας πως αυτή είναι η δική της αντίληψη για την Ευρώπη.

«Εάν είμαστε μαζί γύρω από ένα τραπέζι, εάν έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα, τότε πρέπει μια μέρα να μπω στη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ιταλού πρωθυπουργού, οι οποίοι δέχονται κάθε μέρα καινούργιους πρόσφυγες και μετανάστες» είπε η Α. Μέρκελ και προσέθεσε:

«Δεν μπορώ απλά να χαίρομαι που βρίσκομαι στο κέντρο της Ευρώπης και δεν έχω αυτό το πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνεις στη θέση των άλλων, αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι για να βρούμε ένα συμβιβασμό».

«Ικανοποιημένος» ο Ιταλός πρωθυπουργός

«Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πιστεύω ότι η Ιταλία πρέπει να νιώθει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα που επετεύχθησαν, αν και ξέρουμε ότι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δεν λύνονται με τα συμπεράσματα ενός κειμένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε στην συνέντευξη τύπου του ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Τις δυο αυτές ημέρες δεν έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ρευμάτων αλλά να γίνουν σαφή μια σειρά από θέματα κύριας σημασίας, τροποποιώντας τα προσχέδια των περασμένων ημερών», πρόσθεσε. Οι σχολιαστές τονίζουν ότι ο Τζεντιλόνι αναφέρεται στην πολιτική που αφορά την παροχή βίζας από τις ευρωπαϊκές χώρες για να αυξηθούν οι συμφωνίες με στόχο τους επαναπατρισμούς των παράτυπων μεταναστών, αλλά και στην εκ νέου χρηματοδότηση, από τις χώρες μέλη της Ε.Ε., των συμφωνιών με τα αφρικανικά κράτη αλλά και της πολιτικής για την διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Σήμερα το πρωί, πάντως, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στις πολιτικές για το μεταναστευτικό, οι οποίες δεν μπορούν να βαραίνουν μόνον τους ώμους των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά πρέπει να εφαρμοσθούν, με κοινή προσπάθεια, από τις ευρωπαϊκές χώρες».

Σε ότι αφορά, τέλος, το Brexit και την πρόταση της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχουν καλές προθέσεις, αλλά πρέπει να εξακριβωθούν πολλά τις ουσιαστικά σημεία »