Μελόνι: Με νομοθετικό διάταγμα προσπαθεί να ξεπεράσει το «δικαστικό μπλόκο» για τα ιταλικά hot spot στην Αλβανία

Μελόνι: Με νομοθετικό διάταγμα προσπαθεί να ξεπεράσει το «δικαστικό μπλόκο» για τα ιταλικά hot spot στην Αλβανία

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μελόνι ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, η Ιταλίδα πρωθυπουργός παρουσίασε προς έγκριση, νομοθετικό διάταγμα το οποίο στο εξής θα καθορίζει ποιές είναι οι ασφαλείς χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Στόχος της Τζόρτζια Μελόνι είναι, με τον τρόπο αυτό, να ξαναρχίσουν το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή να μεταφέρουν αιτούντες άσυλο στα δύο κλειστά ιταλικά κέντρα στη βόρεια Αλβανία.

Δείτε επίσης: «Χαστούκι» για την Μελόνι η δικαστική απόφαση για τα hot spot στην Αλβανία – Γυρνάνε πίσω στην Ιταλία τους μετανάστες

Ως γνωστόν, την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε ότι οι 12 μετανάστες που βρίσκονταν στα κέντρα αυτά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία διότι δεν προέρχονταν από πλήρως ασφαλείς χώρες.

Μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν προσφυγές κατά του νέου μέτρου της κυβέρνησης Μελόνι και ποιά θα είναι η στάση που θα κρατήσει η ιταλική δικαιοσύνη.

Οι δικαστές δεν μπορούν να μην εφαρμόσουν το νέο νομοθετικό διάταγμα για τις ασφαλείς χώρες»

Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο σχολίασε πριν από λίγο την απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι να εγκρίνει νομοθετικό διάταγμα για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών τις οποίες η Ιταλία θεωρεί ασφαλείς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Νόρντιο τόνισε:

«Οι δικαστές στο εξής δεν μπορούν να μην εφαρμόσουν το νέο νομοθετικό διάταγμα για τις ασφαλείς χώρες. Αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο».

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι οι μετανάστες προέρχονται από μη ασφαλείς χώρες» και ότι «η υπηκοότητά τους δεν είναι βέβαιη, δεν έχουν διαβατήρια και σε ό,τι αφορά την καταγωγή τους, αποδεικνύεται μόνον με τις δηλώσεις τους».

Με αναφορά, τέλος, στην απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ για τις ασφαλείς χώρες προέλευσης των μεταναστών, ο Νόρντιο τόνισε: «Είναι μια απόφαση πολυσύνθετη, μακροσκελής, γραμμένη στα γαλλικά. Μπορεί κάποιοι να μην την κατάλαβαν ή να μην την διάβασαν καλά».

Η Ιταλία, βάσει του νέου νομοθετικού διατάγματος θεωρεί ασφαλείς δεκαεννέα χώρες. Πρόκειται για την Αλβανία, την Αλγερία, το Μπανγκλαντές, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Πράσινο Ακρωτήρι, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, τη Γκάμπια, τη Γεωργία, τη Γκάνα, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Περού, τη Σενεγάλη, τη Σερβία, τη Σρι Λάνκα και την Τυνησία. Αποκλείονται, όμως, σε σχέση με την προηγούμενη λίστα, το Καμερούν, η Κολομβία και η Νιγηρία.

Διαβάστε επίσης

Με αγωγές κατά ΜΜΕ επιχειρεί να «σβήσει» την ιστορία ο Αριστείδης Φλώρος της Energa

Επίκαιρη Ερώτηση Σαλμά σε Θεοδωρικάκο για το λαθρεμπόριο καυσίμων: «Κλοπή με τουρκικές αντλίες – Τα είχα πει στον Μητσοτάκη»

ΣΥΡΙΖΑ: Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή για την κατάρρευση του ΕΣΥ – «Ας έρθουν στη Βουλή να αναλάβουν τις ευθύνες τους», λέει ο Παππάς

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Οι πρωταγωνιστές της απάτης-καρουζέλ και οι στενοί δεσμοί με την κυβέρνηση

Χανιά: Συναγερμός για κρούσμα νορβηγικής ψώρας σε σχολείο – Mεταδίδεται εύκολα, έχει έντονα συμπτώματα (Video)

Μεγαλώνει το χάσμα στη ΝΔ – «Να μη θεωρηθεί δεδομένη η ψήφος μου ούτε για ΠτΔ», λέει ο Βλάχος

Κλείνει ξανά το ΟΑΚΑ – Εργασίες το καλοκαίρι για τις στέγες Καλατράβα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter