Μελίσα Μουρ: «Ο πόλεμος για αποδοχή είναι συνεχής»

«Μακάρι μέσα από τα τραγούδια των Sonja να αντλήσουν δύναμη όλοι όσοι προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους» λέει στο Documento η Μελίσα Μουρ (στο κέντρο)

Η τρανσέξουαλ μουσικός Μελίσα Μουρ, που εκδιώχθηκε από την πρώην μπάντα της «επειδή δεν χωράνε γυναίκες», επιστρέφει με τους Sonja στην Ελλάδα για μια μίνι περιοδεία.

«Είμαι μια αποστάτρια τρανς πολεμίστρια, μόνη σε εχθρική περιοχή και με ένα στόχο στην πλάτη» έλεγε η Μελίσα Μουρ όταν παρουσίασε τους Sonja, το συγκρότημα που έφτιαξε λίγα χρόνια αφότου εκδιώχθηκε από την πρώην μπάντα της επειδή «εδώ δεν υπάρχει χώρος για γυναίκα». Τον Σεπτέμβριο του 2022 το ντεμπούτο τους «Loud arriver» ήταν μια πραγματικά… θορυβώδης άφιξη και βρέθηκε πολύ ψηλά στις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς. Λίγο προτού οι Sonja μπουν στο αεροπλάνο για να έρθουν να δώσουν τρεις συναυλίες στην Ελλάδα η Μελίσα Μουρ μίλησε στο Documento.

Ποια είναι κατά την άποψή σας τα βασικά χαρακτηριστικά που έκαναν το κοινό να αγκαλιάσει το «Loud arriver»;

Εχοντας και οι τρεις μας πιο ακραίο μουσικά παρελθόν σε σχέση με το καθαρό heavy rock των Sonja, αφιερώσαμε πολύ χρόνο στο να γίνουν όλα σωστά και πιστεύω ότι αυτό βγήκε στο τελικό αποτέλεσμα. Τα βασικά συστατικά ήταν από τη μια η πείρα και η γνώση που είχαμε αποκτήσει και από την άλλη η ανάγκη να βγάλουμε τα εσώψυχά μας μέσα από τη μουσική μας. Και μου αρέσει πολύ όταν ακούω τον κόσμο να λέει ότι αυτό που ακούει είναι μεν παλιομοδίτικο αλλά αποπνέει ταυτόχρονα μια φρεσκάδα, κυρίως όμως ότι είναι αληθινό. Γιατί το να πάρεις απλώς τις επιρροές σου και να τις ντύσεις με πιο σύγχρονο ήχο δεν αρκεί αν αυτό που κάνεις δεν έχει δικό σου χαρακτήρα και ενέργεια.

Να φανταστώ ότι με τον τίτλο «Loud arriver» θέλατε να δώσετε και το στίγμα του άλμπουμ;

Θεωρήσαμε ότι ταίριαζε πολύ για το ντεμπούτο μας διότι περικλείει το θράσος, την άγνοια κινδύνου, ακόμη και την αλαζονεία αν θες που χαρακτηρίζουν ένα καινούργιο συγκρότημα που ήρθε για να μείνει. Επίσης μου αρέσουν πολύ οι τίτλοι που περιγράφουν τη μουσική και το «Loud arriver» είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός του ύφους μας. Παράλληλα χαρακτηρίζει κι εμένα προσωπικά γιατί μπορεί να είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά όταν φτάνω κάπου θέλω να κάνω αισθητή την παρουσία μου. Και αυτά ακριβώς θέλαμε να παντρέψουμε: το αγνό και ανόθευτο rock’n’roll με τη δική μου ζωή.

Πράγματι, διαβάζοντας κανείς τους στίχους μπορεί να καταλάβει ότι ο δίσκος αντανακλά την αγωνία ενός ανθρώπου που παλεύει ακόμη και για την ίδια του την ύπαρξη… Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιο μήνυμα, ούτε φυσικά κανενός είδους κήρυγμα. Απλώς το προσωπικό στοιχείο είναι πολύ έντονο γιατί έχω πάρει τις δικές μου εμπειρίες και ιστορίες και τις έχω κάνει τραγούδια που περιγράφουν το σκοτάδι μέσα από το οποίο πέρασα για να φτάσω σε αυτό που είμαι σήμερα, αλλά και τον συνεχή αγώνα που δίνω για αποδοχή. Μακάρι μέσα από αυτά να αντλήσουν δύναμη όλοι όσοι προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους.

Eκδιωχθήκατε από τους ABSU επειδή «δεν υπήρχε χώρος για γυναίκα», όπως σας είπαν. Μήπως αυτό που φοβούνταν να πουν είναι ότι δεν υπήρχε χώρος για μια transgender;

Νομίζω ότι αυτό το «δεν υπάρχει χώρος για γυναίκα» εστίαζε περισσότερο στο ότι ήμουν σε διαδικασία φυλομετάβασης. Οποιαδήποτε αλλαγή επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και φυσικά και τα εσωτερικά μιας μπάντας. Εκτιμώ όμως ότι πέρα από αυτή καθαυτή τη δική μου απόφαση, περισσότερο τους απασχολούσε πώς θα αντιμετώπιζε ο κόσμος μια black metal μπάντα από το Τέξας που έχει στις τάξεις της μια τρανσέξουαλ. Σε κάθε περίπτωση ήταν πολύ δύσκολη περίοδος για εμένα και το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν να ξαναβρώ την ενέργεια που χρειαζόταν και να φτιάξω τη δική μου μπάντα και να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω.

Ισχύει ότι σας απέλυσαν με μήνυμα στο κινητό; Οτι δεν είχαν καν τα κότσια να σας το πουν κοιτάζοντάς σας στα μάτια;

Ετσι ακριβώς έγινε. Αυτό που δεν περίμεναν βέβαια ήταν ότι θα απαντούσα αφαιρώντας τους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα τραγούδια μου.

Περιμένατε ότι λίγα μόλις χρόνια μετά η μέταλ κοινότητα θα υποκλινόταν στον δίσκο μιας μπάντας της οποίας ηγείται μια τρανσέξουαλ;

Εχοντας στο μυαλό μου τι γίνεται στον έξω κόσμο και πώς αντιμετωπίζονται τα τρανσέξουαλ άτομα δεν είχα πολλές προσδοκίες ούτε φυσικά μπορούσα να προβλέψω πώς θα εξελισσόταν όλο αυτό. Είχα πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετώπιζα και κυρίως με απασχολούσε το γεγονός ότι θα έπρεπε να βγω από την κρυψώνα στην οποία κρυβόμουν για πολύ καιρό, όχι μόνο σε μουσικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Ηξερα όμως πολύ καλά τι ήθελα να κάνω και ήμουν σίγουρη ότι θα ήταν απόλυτα αληθινό και ειλικρινές. Ακόμη και τώρα που ξέρω ότι ο κόσμος αγκάλιασε τους Sonja δεν εφησυχάζω και το μόνο που σκέφτομαι είναι το πόσο καλύτερα θα υπηρετήσω αυτό που κάνω συνθετικά, τόσο πάνω όσο και έξω από τη σκηνή. Ο πόλεμος για να γίνεις αποδεκτός είναι συνεχής και πολυεπίπεδος και η αποδοχή των Sonja είναι μια κερδισμένη μάχη.

Αλήθεια, γιατί επιλέξατε το όνομα Sonja για τη μπάντα και το Μελίσα για εσάς;

Πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από το όνομα αλλά δεν ισχύει. Το Sonja εκπέμπει μια ιδιαίτερη ενέργεια και ταιριάζει με το ύφος μας, πολύ απλά. Οσο για το Μελίσα, είναι φόρος τιμής στους Mercyful Fate και στον King Diamond. Κάποιοι φίλοι μάλιστα με φωνάζουν Missy, που μ’ αρέσει γιατί παραπέμπει στο τραγούδι «Bye bye Missy» του King Diamond.


INFO
Οι Sonja θα εμφανιστούν στις 10/10 στα Τρίκαλα (Andromeda), στις 11/10 στο MammothFest στη Θεσσαλονίκη (Μύλος) και στις 12/10 στην Αθήνα (AN club)