Μελετώντας τον κόσμο των παιδιών

Μελετώντας τον κόσμο των παιδιών

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς προτείνουμε τέσσερα αξιόλογα εκπαιδευτικά βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πεδίο.

Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

«Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι περισσότερες συμβουλές που προσφέρονται στους γονείς σήμερα αγνοούν τον κόσμο των συναισθημάτων. Αντίθετα μάλιστα, βασίζονται σε θεωρίες ανατροφής των παιδιών που στρέφουν την προσοχή στην κακή συμπεριφορά και παραγνωρίζουν τα συναισθήματα που υποκρύπτονται πίσω από αυτήν» γράφει στο βιβλίο του «Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών» ο Τζον Γκότμαν.

Ο Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ερευνητής στον τομέα των οικογενειακών σχέσεων, ο οποίος τιμήθηκε το 1979 με το Βραβείο Επιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, εξηγεί ότι στόχος της ανατροφής ενός παιδιού δεν είναι να δημιουργήσει ο γονιός ένα υπάκουο και υποχωρητικό άτομο, αλλά ένα άτομο υπεύθυνο με επίγνωση και ενσυναίσθηση που θα μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Με το βιβλίο του επιχειρεί να διδάξει τα πέντε στάδια της συναισθηματικής αγωγής μέσα από τα οποία ένα άτομο εκπαιδεύεται ώστε να συμπεριφέρεται με συναισθηματική ευφυΐα.

Δεδομένων των αλλαγών στις οικογενειακές σχέσεις που έχουν επιφέρει οι οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και η ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι γονείς δεν έχουν πλέον αρκετό χρόνο για να διαθέσουν στα σημερινά παιδιά, τα οποία πλέον περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους μπροστά από κάθε λογής οθόνες. Ο Γκότμαν υποστηρίζει πως μια επιτυχημένη ανατροφή δεν στηρίζεται σε εξελιγμένες θεωρίες και πολύπλοκους οικογενειακούς κανόνες αλλά στην αγάπη και τη στοργή. «Η σωστή διαπαιδαγώγηση ξεκινά από την καρδιά» γράφει χαρακτηριστικά. (μτφρ. Χρύσα Ξενάκη)

Ζωγραφιές

Η Έβι Κρότι, ψυχοπαιδαγωγός και δημοσιογράφος, έχει ιδρύσει και διευθύνει στο Μιλάνο μια σχολή γραφολογίας, ενώ επιμελείται για εφημερίδες και περιοδικά στήλες αφιερωμένες στη σχέση ανάμεσα στη γραφή και την ψυχολογία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τα παιδιά δεν είναι πάντα σε θέση να εκφράσουν με λόγια τον εσωτερικό τους κόσμο, τα συναισθήματα, τους φόβους και τις απογοητεύσεις τους, αλλά όταν ζωγραφίζουν ή σχεδιάζουν, «φλυαρούν» ελεύθερα και χωρίς μισόλογα, αποτυπώνοντας στο χαρτί τον χαρακτήρα τους και όλα όσα κρύβουν μέσα τους.

Στο βιβλίο της «Ζωγραφιές» η Κρότι επιχειρεί να προσφέρει στους ενήλικες τα κλειδιά για την κατανόηση των βαθύτερων νοημάτων που μπορεί να βρίσκονται σε μια παιδική ζωγραφιά. Το βιβλίο, φιλικό στον μέσο αναγνώστη, φιλοξενεί ενδεικτικές ζωγραφιές παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας μαζί με ψυχολογικές ερμηνείες, ενώ περιλαμβάνει και τέσσερα τεστ μέσα από τα οποία ερμηνεύονται οι συμπεριφορές τους. (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου)

Εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Η Ιταλίδα παιδαγωγός, φιλόσοφος και γιατρός Μαρία Μοντεσσόρι άλλαξε στην εποχή της τον τρόπο που σκεφτόμαστε πάνω στην εκπαίδευση των παιδιών. Σύμφωνα με τη δική της προσέγγιση, κάθε παιδί είναι μοναδικό, με δικό του ρυθμό ζωής και μάθησης. Αυτό σημαίνει πως κάθε παιδί χρειάζεται ένα εξατομικευμένο σύστημα μάθησης το οποίο να προσαρμόζεται στις ανάγκες του. Στο βιβλίο «Εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη μέθοδο Μοντεσσόρι» της μοντεσσοριανής παιδαγωγού Ντεφίν Ζιλ Κοτ, περιλαμβάνονται οδηγίες για να δημιουργήσει κάποιος εκπαιδευτικό υλικό για ογδόντα εκπαιδευτικά παιχνίδια για το σπίτι και την τάξη, εμπνευσμένα από τη μέθοδο Μοντεσσόρι. (μτφρ. Λουκία Μπεζέ)

Το μεγάλο βιβλίο της ανησυχίας

Όπως σημειώνει η παιδοψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Δόνου τα παιδιά στις μέρες μας αγχώνονται περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Τα δεκάδες ερεθίσματα και οι ρόλοι που καλούνται να εκπληρώσουν από πολύ μικρή ηλικία δημιουργεί σε αρκετά παιδιά μόνιμο στρες το οποίο έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους και τα εμποδίζει να χτίσουν την προσωπικότητά τους, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που όλο αυτό καταλήγει σε αυτοκαταστροφικές, ακόμη και παραβατικές συμπεριφορές. Στο «Μεγάλο βιβλίο της ανησυχίας» η Αρετή Δόνου επιχειρεί να εξηγήσει τον μηχανισμό του στρες και τη διαφορά του από το άγχος, καθώς και να προσφέρει τα κλειδιά για τον έλεγχό τους με στόχο την κατάκτηση της αυτοκυριαρχίας. Το βιβλίο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Διαβάστε επίσης

Γονάτισαν και οι βιομηχανίες με τις τιμές στο ρεύμα

Πληθωρισμός: «Φαρμάκι» οι τιμές και τον Αύγουστο – Σοκάρει το άλμα 49,1% στο ελαιόλαδο

Οπου φύγει φύγει οι νέοι από την Ελλάδα της φτώχειας – Αυξάνονται η ανεργία και ο αριθμός των εργαζομένων που εγκαταλείπουν τη χώρα

Προαστιακός: Ο διάλογος των μηχανοδηγών που «φρέναρε» τη σύγκρουση – «Εγώ έχω ξεκινήσει, σταμάτα!»

Αδιανόητο: Διώχνουν παιδί με αυτισμό από σχολείο λόγω κατάργησης τμήματος στο Μεσολόγγι

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter