Μελέτη Λύτρα: Οι γιατροί αναδείκνυαν επί δύο χρόνια στο Documento τις ελλείψεις σε ΜΕΘ που «καίνε» την κυβέρνηση

Μελέτη Λύτρα: Οι γιατροί αναδείκνυαν επί δύο χρόνια στο Documento τις ελλείψεις σε ΜΕΘ που «καίνε» την κυβέρνηση

Ανατριχίλα προκαλούν τα στοιχεία της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα που ουσιαστικά αποδεικνύουν με αριθμούς ό,τι επισημαίνουν επί μια διετία οι γιατροί που βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» της κατά της πανδημίας. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητούσε «ενδείξεις» από το βήμα της Βουλής και ο Στέλιος Πέτσας να έκανε λόγο για «πεταμένα λεφτά», ωστόσο οι νοσοκομειακοί γιατροί δήλωναν εξ αρχής τη σημασία ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και τη δημιουργία νέων ΜΕΘ.

Διαβάστε επίσης: Έκθετος ξανά ο Μητσοτάκης μετά τη νέα μελέτη Λύτρα – Τι έλεγε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ (Video)

Επί δύο χρόνια, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναδείκνυαν, μιλώντας στο Documento, (πριν τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα) τι σημαίνει για ένα βαρέως πάσχοντα ασθενή το να βρίσκεται διασωληνωμένος σε ένα κοινό θάλαμο, αλλά και τι σημαίνει το να νοσηλεύεται ένας ασθενής σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ. Δεν τους άκουσε κανείς.

«Την Τετάρτη πέθαναν τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Νίκαιας» τόνιζε στο Documento τον Μάρτιο του 2021 η εντατικολόγος Γεωργία Κωνσταντοπούλου. «Δραματικοί οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ», επεσήμανε η λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Γεννηματά Ελένη Μπάγια. «Την προηγούμενη εβδομάδα πέθαναν τρεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, μεταξύ των οποίων και ένας νεαρός 37 ετών και ένας 50 ετών. Ηταν διασωληνωμένοι και ανέμεναν κρεβάτι», υπογράμμισε.

«Το τέλος της εφημερίας βρήκε το Λαϊκό με γεμάτη την κλινική Covid, η οποία πλέον είχε και ράντζα. ‘Εχουμε τέσσερις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οι δύο διασωληνώθηκαν στην τελευταία εφημερία και οι άλλοι δύο είναι ήδη δύο μέρες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» περιεγράφε ο παθολόγος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αιμίλιος Κακλαμάνος.

«Η εφημερία στο Τζάνειο έκλεισε με τέσσερις ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινό θάλαμο. Οι δύο περιμένουν στη λίστα παραπάνω από εβδομάδα» σημείωνε γιατρός του νοσοκομείου.

«Έχουμε καταντήσει πλασιέ ψυχών», «φώναζαν» οι γιατροί που απευθύνονταν στο ΕΚΑΒ εκλιπαρώντας για μία κλίνη ΜΕΘ, δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς μήπως και προηγηθεί από κάποιον άλλο.

«Αν διασωληνωθεί ένας ασθενής σε θάλαμο, περιμένουμε πότε θα πεθάνει. Και θα πεθάνει σύντομα», υπογράμμισε στο Documento αναισθησιολόγος – εντατικολόγος στο Θριάσιο Νοσοκομείο Αχιλλέας Κούμπος.

Διαβάστε επίσης: Το εγκληματικό ρεσιτάλ Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ – Όταν διέψευδε τους υγειονομικούς για την πανδημία

«Ευκαιρία ζωής η ΜΕΘ»

Σε σειρά από δημοσιεύματα του Documento οι γιατροί εξηγούσαν με κάθε λεπτομέρεια τις συνέπειές που έχει στους διασωληνωμένους ασθενείς η παραμονή τους σε θάλαμο και όχι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Στη ΜΕΘ», εξηγούσαν οι γιατροί, «δεν προσφέρονται μόνο κρεβάτι και αναπνευστήρας. Στη ΜΕΘ υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και γίνονται όλες οι απαραίτητες για τη ζωή του ασθενούς ενέργειες».

«Στις μονάδες αυτές» συνεχίζουν, «υπάρχουν ειδικές αντλίες μέσω των οποίων χορηγούνται φάρμακα σε διαφορετικές δοσολογίες. Επιπλέον τα ζωτικά όργανα του ασθενούς παρακολουθούνται διαρκώς, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί σε έναν απλό θάλαμο. Στις ΜΕΘ υπάρχει επίσης δυνατότητα άμεσης παρέμβασης αν υπάρξει οξύ περιστατικό, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί σε κοινό θάλαμο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε όσα χρειάζονται ώστε να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό, ούτε βεβαίως υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό».

Διαβάστε επίσης: Πανδημία: Οργή υγειονομικών για τον θεσμικό κομπογιαννιτισμό

«Οι διασωληνωμένοι αφήνονται πραγματικά στην τύχη τους»

«Στις ΜΕΘ μία νοσηλεύτρια παρακολουθεί τρεις ασθενείς. Στους κοινούς θαλάμους αντιθέτως μπορεί δύο ή τρεις νοσηλευτές να παρακολουθούν ολόκληρη την κλινική» εξηγούσε η εντατικολόγος του νοσοκομείου Νίκαιας. «Όταν διασωληνώνονται οι ασθενείς στους ορόφους παραμένουν υπό την ευθύνη των γιατρών που τους είχαν αναλάβει εξαρχής. Ο εντατικολόγος θα περάσει όσες φορές μπορέσει ώστε να δώσει κάποιες οδηγίες αλλά δεν μπορεί να βρίσκεται διαρκώς εκεί. Δεν φτάνουμε ούτε για τις ΜΕΘ», σημείωνε η κ. Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι ο γιατρός ο οποίος παρακολουθεί τον νοσηλευόμενο εκτός ΜΕΘ αφενός είναι ανεκπαίδευτος, αφετέρου έχει υπό την επίβλεψή του δεκάδες ακόμη νοσούντες. «Οι διασωληνωμένοι αφήνονται πραγματικά στην τύχη τους» κατέληγε εμφανώς προβληματισμένη.

Διαβάστε επίσης: Πολάκης μετά την έρευνα Λύτρα: «Τα είχα πει από τον Νοέμβριο του 2020»

«Όσοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ δεν έχουν καμία ευκαιρία να ζήσουν, είναι ετοιμοθάνατοι»

Τον Δεκέμβριο του 2021 λίγο μετά την περίφημη δήλωση του πρωθυπουργού για τους διασωληνωμένους εκτος ΜΕΘ ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος ανέφερε στο Documento τα εξής:

«Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία έχει το εξής αποτέλεσμα: όσοι νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας έχουν ακόμη μια ευκαιρία να ζήσουν και να κερδίσουν τη ζωή τους. Όσοι νοσηλεύονται εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας δεν έχουν καμία ευκαιρία να ζήσουν, είναι ετοιμοθάνατοι». Ο λόγος είναι ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ασθενής σε μηχανικό αερισμό χωρίς να έχει δίπλα του εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι σαν να με βάλεις να οδηγήσω ένα αεροπλάνο. Τι πιθανότητα έχει κάποιος να επιβιώσει αν με υποχρεώσουν να το κάνω; Να το απογειώσω; Να το προσγειώσω; Μα δεν ξέρω. Λοιπόν όταν αφήνεις εκτός ΜΕΘ ασθενείς με ανθρώπους (υγειονομικό προσωπικό) που δεν έχουν καμία σχέση με την εντατική δεν έχουν καμία ελπίδα να επιβιώσουν, δίνεις μια παράταση θανάτου, όχι ζωής».

Διαβάστε επίσης: Δολοφονική διαχείριση κορονοϊού: Η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός αυτών – Μελέτη Λύτρα

Κατ’ ευφημισμόν ΜΕΘ

Oι γιατροί εξηγούσαν επίσης στο Documento κατά την διάρκεια της πανδημίας τις σοβαρές συνέπειες που είχε για τους ασθενείς να βρίσκονται σε «βαφτισμένες» Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κάτι που είδαμε να συμβαίνει στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Να μετατρέπονται δηλαδή χειρουργεία σε ΜΕΘ.
Οι γιατροί ήταν σαφείς και πάλι: η νοσηλεία ασθενών σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ δεν είναι εντατική θεραπεία για βαρέως πάσχοντες. «Δεν τους παρέχεται φροντίδα εντατικής θεραπείας, παρέχονται πρόχειρες φροντίδες υγείας. Ουσιαστικά είναι μια πρόχειρη αντιμετώπιση που δεν είναι εντατική θεραπεία. Αυτοί που τελικά θα ζήσουν είναι αυτοί που έχουν πολύ ισχυρό οργανισμό. H κανονική ΜΕΘ παρέχει φροντίδα σε όλα τα επίπεδα: γνωστικό αντικείμενο, εμπειρία, υποδομές. Δεν γίνεται να βαφτίζεις ένα κτίριο ΜΕΘ και να λειτουργήσει ως ΜΕΘ» εξηγούσε ο αναισθησιολόγος – εντατικολόγος στο ΓΟΝΚ «Αγιοι Ανάργυροι» Αχιλλέας Κούμπος.

«Αυτό που στερείται ένας ασθενής είναι εξειδικευμένο προσωπικό. Οι περισσότεροι αναπνευστήρες είναι χειρουργείου, δηλαδή αναπνευστήρες για βραχυπρόθεσμη μηχανική υποστήριξη και όχι για μακροπρόθεσμη όπως χρειάζονται αυτοί οι άρρωστοι. Ενώ οι αναπνευστήρες που έχουμε στη ΜΕΘ έχουν ειδικά μοντέλα αερισμού» τόνιζε ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν Μιχάλης Ρίζος και επισήμανε: «Το κυριότερο όμως είναι ότι στην επιστράτευση τέτοιων ΜΕΘ επιστρατεύουν και το προσωπικό τους. Δηλαδή αυτές οι ΜΕΘ λειτουργούν με νοσηλευτές χειρουργείου, νοσηλευτές αναισθησιολογικού τμήματος, πιθανά και με αντίστοιχους γιατρούς που δεν έχουν ειδίκευση σε αυτά τα βαριά περιστατικά».

Διαβάστε επίσης: «Πυρά» Παπανικολάου κατά Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ: «Αμόρφωτος αρνητής της επιστήμης, απαιτούσε στοιχεία για το αυτονόητο»

«Λύσεις εκπτώσεων»

«Για να μπορούμε κι εμείς να προσφέρουμε τη μάξιμουμ φροντίδα πρέπει τα περιστατικά τα οποία είναι διασωληνωμένα να είναι στον φυσικό τους χώρο. Δηλαδή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Όλες οι άλλες λύσεις είναι λύσεις εκπτώσεων και είναι πίσω από τις ανάγκες που έχει ένα τέτοιο περιστατικό» εξηγεί o επικουρικός καρδιολόγος στη ΜΕΘ Covid του Ευαγγελισμού και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Γιώργος Φερεντίνος. «Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε ΜΕΘ ένα οποιοδήποτε κρεβάτι που μπαίνει δίπλα του ένας αναπνευστήρας, ένα φίλτρο αιμοκάθαρσης ή κάθεται όρθιος ένας εντατικολόγος. Η ΜΕΘ προϋποθέτει ομαδική δουλειά, άρτια συνεργασία προσωπικού, γνώση της χρήσης των μηχανημάτων που είναι πολύπλοκα καθώς και εμπειρία με αυτήν τη διαδικασία» επεσήμανε στο Documento.

Documento Newsletter