Ελαφρώς μειώνει τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα η Κομισιόν σε 2,2% από 2,3% για φέτος, τη στιγμή που για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης έχει πάρει… τσεκούρι.
Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία, η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης περιορίζεται πλέον στο 1,1% από 1,8% στις φθινοπωρινές προβλέψεις, στην Ιταλία στο 0,2% από 1,2%, ενώ συνολικά για την ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη 1,3% έναντι 1,9%.
Για την Ελλάδα, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει από το 2% το 2018, στο 2,2% το 2019 και στο 2,3% το 2020. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελούμενη από την έντονη εξωτερική ζήτηση, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 και (πιθανότατα) για ολόκληρο το έτος», αναφέρει η Επιτροπή.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η σημαντική κινητήρια δύναμη της συνολικής ζήτησης ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης. Οι επενδύσεις παρέμειναν συγκρατημένες σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Για την αγορά εργασίας, η Επιτροπή τονίζει ότι βελτιώνεται σταθερά, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, πράγμα που δείχνει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.
Η Επιτροπή, τέλος, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019, λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 στο 1,3%.