Μείωση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου εξαιτίας της αύξησης της τιμής του, αλλά και αύξηση των εξαγωγών καταγράφεται στο πρώτο εξάμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΔΕΣΦΑ.
Η μείωση της κατανάλωσης οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών λόγω ενεργειακής κρίσης αλλά και στον ήπιο χειμώνα 2022-2023 ενώ η αύξηση των εξαγωγών επιβεβαιώνει τον ρόλο της χώρας ως διαύλου εφοδιασμού της περιφερειακής αγοράς καθώς το ρωσικό φυσικό αέριο υποκαθίσταται κυρίως από υγροποιημένο αέριο που εισάγεται στη Ρεβυθούσα και εξάγεται μέσω του ελληνικού συστήματος.
Ειδικότερα η η κατανάλωση φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο ήταν μειωμένη κατά 21,74% σε σχέση με πέρυσι ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15%. Κατά την ίδια περίοδο συνεχίστηκε η μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα (-45,85%) με αποτέλεσμα το μερίδιο της συγκεκριμένης πηγής εφοδιασμού να πέσει στο 21%. Στο 20% διαμορφώθηκε το μερίδιο του αγωγού ΤΑΡ (αέριο από το Αζερμπαϊτζάν) ενώ πάνω από το 55% καλύφθηκε από υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω Ρεβυθούσας με βασικό προμηθευτή ΥΦΑ τις ΗΠΑ (ακολουθούν Ρωσία, Αίγυπτος, Αλγερία, Νορβηγία και η Ισπανία.
Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 63,4% της εγχώριας ζήτησης. Αύξηση κατά 14,31%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022, καταγράφηκε στην κατανάλωση από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων. Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 κινήθηκε στο επίπεδο των 6,77 ΤWh, καλύπτοντας το 28,54% της συνολικής ζήτησης.