Μειοψηφία Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Χωρίς κανένα σχέδιο ετοιμάζεται η συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Μειοψηφία Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Χωρίς κανένα σχέδιο ετοιμάζεται η συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Βολές προς την πλευρά του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξαπολύει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η μειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης επί τρεις συνεχόμενες θητείες, Εφέτη Χριστόφορο Σεβαστίδη.

Ειδικότερα, η πλευρά Σεβαστίδη, εγκαλεί το προεδρείο της Ένωσης ότι «δεν διαθέτει σχέδιο αλλά και ενιαία θέση» για τα ζητήματα που πρόκειται να τεθούν στην επικείμενη συνάντηση με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.

Πιο αναλυτικά, έξι δικαστές και συγκεκριμένα ο Εφέτης και πρώην πρόεδρος της ΕνΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο Εφέτης Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ο Πρωτοδίκης, Παντελής Μποροδήμος, ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Μιχάλης Τσέφας, ο πρωτοδίκης, Ιωάννης Ασπρογέρακας και η Ειρηνοδίκης Έφη Κώστα, επισημαίνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της 8ης Ιουλίου του 2023, «επικράτησε ένα χάος λογικής και συνέπειας». Επίσης, όπως υπογραμμίζουν «αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες στο προεδρείο που συγκαλύπτονται τεχνηέντως προκειμένου τα μέλη του να εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις τους».

Οι έξι δικαστές, αναφέρουν ακόμη πως «η έλλειψη συγκεκριμένων θέσεων και στρατηγικών επιδιώξεων δείχνει την προχειρότητα και την έλλειψη σοβαρότητας στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που θα αντιμετωπίσει το Σώμα». Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τέσσερα ζητήματα.

Διαβάστε αναλυτικά:

Το προχθεσινό ΔΣ της 8ης Ιουλίου 2023 είχε στην ημερήσια διάταξή του τα ζητήματα που θα θέσουμε στην επικείμενη συνάντηση με το νέο Υπουργό Δικαιοσύνης. Επικράτησε ένα χάος λογικής και συνέπειας και αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες στο προεδρείο που συγκαλύπτονται τεχνηέντως προκειμένου τα μέλη του να εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις τους. Η έλλειψη συγκεκριμένων θέσεων και στρατηγικών επιδιώξεων δείχνει την προχειρότητα και την έλλειψη σοβαρότητας στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που θα αντιμετωπίσει το Σώμα. Ειδικότερα:

Α) Κατάργηση του άρθρου 81 παρ. 8 ΚΟΔΚΔΛ που εμποδίζει την προσφυγή των συναδέλφων στην Ολομέλεια ΑΠ.

Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε εάν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος από όλα τα μέλη του προεδρείου ενόψει των αντιφατικών ανακοινώσεων που εκδόθηκαν από την Ένωση πριν τις τελευταίες κρίσεις της Ολομέλειας του ΑΠ. Η γενική γραμματέας κ. Ελευθερία Κώνστα λαμβάνοντας τον λόγο είπε ότι η αιτία που δεν συνυπέγραψε την ανακοίνωση όπως όφειλε κατά το καταστατικό αλλά παραχώρησε αυτήν την αρμοδιότητα στον αναπληρωτή της, αφορά την ίδια και τα άλλα μέλη του προεδρείου και δεν είναι υποχρεωμένη να μας ενημερώσει. Ουσιαστικά αποδέχτηκε ότι υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των μελών του προεδρείου αλλά δεν έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τις θέσεις τους. Η άποψη αυτή που την συμμερίστηκε και η πρόεδρος της Ένωσης πέρα από εξόφθαλμα αντιδημοκρατική και υπεροπτική, αδυνατίζει τα επιχειρήματά μας στην συζήτηση με τον αρμόδιο Υπουργό. Τα μέλη του προεδρείου εμφανίζονται διχασμένα καθώς κάποια υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα της διάταξης και άλλα όχι. Δεν τοποθετήθηκαν καν ονομαστικά για να γνωρίζουμε το βάθος της μεταξύ τους ασυνεννοησίας. Ακούστηκε μάλιστα και το επιχείρημα από αυτούς που έκαναν σημαία την αντισυνταγματικότητα μέχρι σήμερα, ότι τελικά είναι διαφορετική η θέση ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική (που τάχα ποτέ δεν ισχυρίστηκαν) και διαφορετική ότι ελέγχεται για αντισυνταγματικότητα!!! Με τέτοια επιχειρήματα και τέτοιες οβιδιακές μεταμορφώσεις περιμένουν σοβαρή αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση. Η ομάδα μας έθεσε για πρώτη φορά το θέμα στην ανακοίνωσή της από 8 Μαΐου 2023 και με σταθερή και ενιαία βούληση θα διεκδικήσει την κατάργηση της διάταξης.

Β) Οικονομικές απαιτήσεις: Μας ενημέρωσαν ότι πριν την συνάντησή μας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα προηγηθεί χωριστή συνάντηση των προέδρων των δικαστικών Ενώσεων για τα οικονομικά αιτήματα. Το αίτημά τους θα είναι αύξηση 10% στον βασικό μισθό, όση δηλαδή είναι η αύξηση που ήδη έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός σε όλο το Δημόσιο. Το αίτημα για αύξηση των επιδομάτων έχει εγκαταλειφθεί σε μια χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση υπόσχεται επανεξέταση των επιδομάτων σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Τα 700 ευρώ το μήνα αύξηση που υπόσχονταν το προεδρείο από τον περασμένο Δεκέμβριο έγιναν με έναν μαγικό τρόπο 200 ευρώ! Η δεδομένη βούληση της Κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς στο δημόσιο, όπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις της, έγινε επιτυχία της Ένωσής μας! Οι μεγάλες απώλειες του μισθού μας που έχει μείνει καθηλωμένος για 15 χρόνια περίπου με τον συνυπολογισμό της αύξησης του πληθωρισμού, δεν ισοσταθμίζονται με την προβολή τόσο χαμηλών προσδοκιών.

Τα δικόγραφα που θα διανεμηθούν στους συναδέλφους για την διεκδίκηση των Δώρων είναι έτοιμα. Φτάνει σε ένα αίσιο τέλος η προσπάθεια που ανέλαβε η ομάδα μας από τον περασμένο Δεκέμβριο και στηρίχθηκε από την πλειοψηφία της ΓΣ. Μια προσπάθεια που πολεμήθηκε φανερά από το προεδρείο κατά τη διάρκεια της τελευταίας ΓΣ στη λογική των παραχωρήσεων στο οικονομικό επιτελείο ώστε δήθεν να ωφεληθούμε από μισθολογική αύξηση 700 ευρώ που θα μας δίνονταν μετά από «μυστικές συνεννοήσεις»!

Γ) Δικαστικός Καλλικράτης. Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης για «ενοποίηση των οργανικών θέσεων σε ένα κεντρικό δικαστήριο», ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την θέση του προεδρείου. Κατά την άποψη της προέδρου της Ένωσης κ Στενιώτη, οι προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού είναι γενικόλογες και δεν αποτελούν πρόταση (!!!) αλλά θα πρέπει να αναμείνουμε να δημιουργηθεί επιτροπή από το Υπουργείο, να κληθούμε κι εμείς, να στείλουμε κάποιον εκπρόσωπό μας και μετά να δούμε τι θέση θα λάβουμε. Μέχρι τότε δεν είναι ανάγκη το προεδρείο να έχει κάποια θέση. Αυτά θα υποστηρίξουν μεθαύριο στην συνάντηση με τον Υπουργό. Δύο μόνο μέλη του προεδρείου (κκ Φούκας και Καραναστάσης) έλαβαν από τώρα την θέση ότι αντιμετωπίζουν θετικά την υπουργική εξαγγελία.

Η ομάδα μας και ως προεδρείο έχει λάβει θέση στο θέμα από την περίοδο που ασκούσε την διοίκηση στην Ένωση και την έχει διατυπώσει χωρίς περιστροφές και δημόσια σε Γενική Συνέλευση παρουσία των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων. Τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας αρνούνταν ότι υπήρχε πρόθεση της κυβέρνησης για Δικαστικό Καλλικράτη. Θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης αποτελούν συνέχεια της πολιτικής του κ. Τσιάρα και είναι το πρώτο βήμα για την συγχώνευση και κατάργηση περιφερειακών δικαστηρίων που «κοστίζουν» στον κρατικό προϋπολογισμό. Η ορθή κατανομή των υποθέσεων μεταξύ των δικαστών της ίδιας περιφέρειας μπορεί να επιτευχθεί με τις ήδη υπάρχουσες διατάξεις και την χρήση της σχετικής αρμοδιότητας από τους προϊσταμένους των Εφετείων με την κατάλληλη νομοθετική τροποποίηση όπως ήδη ισχύει για τους Ειρηνοδίκες (άρθρα 7, 6, 4 ΚΟΔΚΔΛ) και κατ’ αναλογία της διάταξης του άρθ. 6Α του ν. 1756/1988 όπως ίσχυε με το άρθ. 3 ν. 2479/1988 και δεν απαιτείται η λήψη ενός μέτρου που υποτάσσεται μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους της διοίκησης μακρυά από τις ανάγκες των πολιτών και των δικαστικών λειτουργών. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις δικαστηρίων συνεπάγονται κατά λογική ακολουθία την μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και των δικαστικών λειτουργών.

Δ) Θέματα Ειρηνοδικών: Για άλλη μια φορά στα θέματα των Ειρηνοδικών ο εμπαιγμός καλά κρατεί. Για το ζήτημα της αύξησης της υλικής αρμοδιότητας αυτή τη στιγμή το προεδρείο «συγκεντρώνει στοιχεία» ώστε αν προκύψει μείωση των εκδικαζομένων υποθέσεων, θα εισηγηθεί την αύξηση της υλικής αρμοδιότητας. Μέχρι και πριν τις τελευταίες εκλογές η θέση τους ήταν ξεκάθαρα αρνητική. Μάλιστα όπως μας ενημέρωσε προχθές η κ Στενιώτη είχαν υποσχεθεί στους συναδέλφους ότι μέχρι το 2025 δεν θα τεθεί θέμα αρμοδιότητας αλλά πλέον βλέπουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Ετοιμάζουν ήδη το έδαφος της συναίνεσης σε μια τέτοια πρόταση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε εάν ισχύει η δέσμευσή τους για μισθολογική εξομοίωση Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών. Η κ Στενιώτη αρχικά απάντησε θετικά. Στη συνέχεια μας ενημέρωσε ότι είναι ζήτημα που θα εξεταστεί γιατί εξαρτάται και από τις άλλες Ενώσεις, εάν επιβαρύνει υπερβολικά τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν μπορεί να δεσμευτεί από τώρα. Την ίδια στιγμή το μέλος του προεδρείου κ Βελίας υποστήριζε ότι δεσμεύεται να ζητήσει πλήρη εξομοίωση. Πραγματική Βαβέλ! Ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν αυτή τη στιγμή τι θέλουν. Κάθε μέλος του προεδρείου απευθύνεται σε συγκεκριμένο τμήμα του Δικαστικού Σώματος, που δεν θέλει να δυσαρεστήσει, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους, χωρίς κανέναν σχεδιασμό για τα αιτήματα που θα προβάλουν. Το Δικαστικό Σώμα στην όλο και πιο δύσκολη συγκυρία βρίσκεται πλέον χωρίς εκπροσώπηση ακολουθώντας την πρακτική του «πάμε κι όπου βγει».

Documento Newsletter