Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ που… αυξάνεται

Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ που… αυξάνεται

Τα επικοινωνιακά «πακέτα ελαφρύνσεων» Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ κρύβουν ένα ντόμινο επιβαρύνσεων και τον έλεγχο των δανειστών

Μοιάζει με πακέτο προεκλογικών παροχών ενόψει της πιθανολογούμενης προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Κατ’ άλλους είναι το απαραίτητο επικοινωνιακό «ένδυμα» που πρέπει να φορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αποτινάξει το ανάθεμα των πολιτών για την καμένη γη, την παταγώδη αποτυχία του να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση και βέβαια την οργή όσων εμφανίζονται σκεπτικοί ή ακόμη και ενάντια στον εμβολιασμό, οι οποίοι και αντιμετωπίζουν την τιμωρητική διάθεση της κυβέρνησης. Ο λόγος για το πακέτο ελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση να παρουσιάσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και θα έχει ως επικοινωνιακή προμετωπίδα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που όμως συνιστά αύξηση!

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, το πακέτο θα περιλαμβάνει για το 2022 τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται με μικρές πιθανότητες υλοποίησης και η εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22%.

Ωστόσο όλο αυτό το πακέτο βρίσκεται στον αέρα. Ο λόγος βέβαια είναι το δυσθεώρητο πρωτογενές έλλειμμα και η απαίτηση των δανειστών για μείωσή του ήδη από το 2022 στο 0,3%, που σημαίνει λιτότητα της τάξης των 12 δισ. ευρώ (ίσως απαιτηθούν περισσότερα κονδύλια εξαιτίας της καταστροφικής ανεπάρκειας του κυβερνητικού μηχανισμού στη δασοπυρόσβεση).

Αντικειμενική άνοδος

Σημαία της κυβέρνησης αναμένεται να αποτελέσει η δήθεν μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πράγματι θα υπάρξει μείωση, ωστόσο ο λογαριασμός στο τελικό πακέτο θα είναι ίδιος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ήδη από τον Ιούνιο οι τιμές των αντικειμενικών αξιών έχουν πάρει φωτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ έχει διευρυνθεί στο 98% των ακινήτων ενώ μέχρι τον περασμένο Ιούνιο (πρoτού δηλαδή ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες) ήταν στο 85%. Αν στη διεύρυνση προσμετρηθούν και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες (η κυβέρνηση τις μείωσε στις πλούσιες περιοχές, όπως η Εκάλη και η Κηφισιά, και τις αύξησε σε περιοχές με πληθυσμό χαμηλότερων εισοδημάτων), εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η όποια μείωση θα είναι εικονική και προς εξυπηρέτηση των επικοινωνιακών αναγκών του Κυρ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες έχουν προκαλέσει ντόμινο επιβαρύνσεων που καλύπτουν σε δημοσιονομικό επίπεδο (το κοιτούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών για να συναινέσουν ή όχι στο όποιο μέτρο) τις απώλειες από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τέτοιες περιπτώσεις φόρων είναι για παράδειγμα ο ΦΠΑ 24% (στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία), τα δημοτικά τέλη κ.λπ. Επίσης, αυξάνονται οι εισπράξεις από φόρους που αφορούν μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές).

Φρένο λιτότητας

Οσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές που απολαμβάνουν για το 2021 1,2 εκατ. φορολογούμενοι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, προκύπτει δημοσιονομική επιβάρυνση 1,5 δισ. ευρώ. Για να δοθεί πράσινο φως από τους δανειστές για άλλο έναν χρόνο αναστολής θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος «δημοσιονομικός χώρος», κάτι που δεδομένης της λιτότητας δεν είναι εύκολο.

Ετσι η κυβέρνηση εκτιμά ότι πιο εύκολα θα περάσει το μέτρο της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 2022 σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ, καθώς προκύπτει δαπάνη 650 εκατ. ευρώ.

Στον αέρα η κυβερνητική εξαγγελία για μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων από 24% σε 22%, λόγω της ανελαστικής απαίτησης των δανειστών για μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 0,3% ήδη από το 2022

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter