Μείον 30.000 θέσεις εργασίας σε δέκα χρόνια

Μείον 30.000 θέσεις εργασίας σε δέκα χρόνια

Επιπλέον 8.000 αποχωρήσεις μέχρι τα τέλη του 2020 με μετακινήσεις και εθελούσια έξοδο.

Περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις ελληνικές τράπεζες από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση μέχρι και σήμερα, ενώ τα τραπεζικά καταστήματα μειώθηκαν περισσότερο από 50%. Ο Αρμαγεδδώνας που έπληξε το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων μέσα σε μια δεκαετία από 68.659 άτομα στις 31.12.2008 σε 38.536 άτομα στις 31.12.2018 και τα τραπεζικά καταστήματα από 4.154 σε 1.874, δηλαδή 187 καταστήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ το 1996 λειτουργούσαν περίπου 250 καταστήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων της χώρας.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η συρρίκνωση δεν σταμάτησε στο τέλος του 2018. Ο στόχος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είναι να υπάρξει επιπλέον μείωση του προσωπικού των τραπεζών κατά 20% ως το τέλος του 2020, δηλαδή 1 στους 5, ήτοι 7.600-8.000 εργαζόμενοι στις τράπεζες θα χάσουν τη δουλειά τους το επόμενο 15άμηνο. Με μια μεγάλη διαφορά όμως σε σχέση με το παρελθόν…

Μέχρι πέρυσι η μείωση προσωπικού γινόταν με εθελούσια έξοδο βάσει συνήθως υψηλών κινήτρων αποχώρησης. Η μεγάλη μείωση κατά 30.000 και πλέον άτομα έγινε σχετικά αναίμακτα χάρη στα κίνητρα αυτά αλλά και χάρη στη συμβιβαστική στάση της ΟΤΟΕ η οποία τα έβρισκε με την εργοδοτική πλευρά.

Τώρα τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν προς το χειρότερο για την πλευρά των εργαζομένων μιας και λόγω της οικονομικής στενότητας οι διοικήσεις των τραπεζών δεν είναι πλέον τόσο… γαλαντόμες. Πέραν βεβαίως των θεμάτων που εγείρονται σχετικά με την απασχόληση, η σε ευρεία κλίμακα διακοπή των εργασιών των τραπεζικών καταστημάτων στην περιφέρεια και ειδικά σε πολλά νησιά δημιουργεί κοινωνικά θέματα και προβλήματα στις τουριστικές συναλλαγές. Το ίδιο σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις από τη μείωση κατά περίπου 2.000 των ΑΤΜ που λειτουργούν στη χώρα σε σχέση με το 2008.

Οι μειώσεις το 2019

Ο δανεισμός ή η μετακίνηση εργαζομένων σε θυγατρικές ή συνδεδεμένες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων είναι το βασικό μοντέλο μείωσης προσωπικού που εφαρμόζεται από την αρχή του 2019.

Πρώτη διδάξασα η Eurobank, η οποία με τη μέθοδο της εθελουσίας πέτυχε τη μείωση των θέσεων εργασίας στις αρχές του 2019 κατά 285 άτομα. Με την πώληση της μονάδας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (FPS) στην Pimco, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Eurobank επιτυγχάνει και σημαντική μείωση του κόστους μέσω της μείωσης προσωπικού κατά περίπου 1.000 άτομα. Πρόκειται για προσωπικό που εργάζεται στην FPS, η οποία είναι σήμερα 100% θυγατρική της τράπεζας.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας πρότεινε στους 1.300 υπό απομάκρυνση υπαλλήλους της να επιλέξουν τη μετακίνησή τους στη θυγατρική που δημιούργησε με τη σουηδική πολυεθνική Ιntrum στον τομέα της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι 700 από τους 1.300 δέχτηκαν να μετακινηθούν.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη μετακίνηση του συνόλου των 1.300 υπαλλήλων που εργάζονται στη μονάδα της τράπεζας Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων (RBU), κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα οικειοθελώς, αν και εκατοντάδες υπάλληλοι της διεύθυνσης καθυστερήσεων θα μείνουν χωρίς αντικείμενο μετά τη μεταφορά «κόκκινων» δανείων ύψους 26,5 δισ. ευρώ στην κοινή εταιρεία με την Intrum. Πάντως δεν πρέπει να θεωρείται άνευ νοήματος ότι η διοίκηση της Πειραιώς έχει αφήσει ατύπως ανοικτό το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έληγε στις 15 Αυγούστου.

Ανοιχτή εθελουσία

Σημαντική μείωση προσωπικού έχει ανακοινώσει και η Εθνική Τράπεζα με στόχο να αποχωρήσουν 1.200 άτομα, καθώς η προηγούμενη απόπειρα μείωσης του προσωπικού της έληξε στις 10 Ιουνίου και υποβλήθηκαν λιγότερες από 400 αιτήσεις, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τα 2.000 άτομα όπου έχει θέσει τον πήχη η διοίκηση έως το 2022 (1.000 εφέτος). Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ζητήσει από το ΤΧΣ έγκριση για παράταση του προγράμματος, που προέβλεπε ανώτατο όριο αποζημίωσης έως και 170.000 ευρώ, αλλά δεν βρήκε σημαντική ανταπόκριση. Η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος εθελουσίας είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης διοίκησης και εργαζομένων και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Στην Alpha Bank ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού κατά 300 υπαλλήλους ως το τέλος του 2019. Είναι το δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας που τρέχει από την αρχή του χρόνου. Συνδυάζεται με κίνητρα για την παροχή τριετούς ή πενταετούς άδειας από την τράπεζα με καταβολή του 50% ή 60% των μηνιαίων αποδοχών και οριστική αποχώρηση στο τέλος της περιόδου και αφορά κυρίως εργαζόμενους στα κεντρικά καταστήματα και υπηρεσίες της. Η αποζημίωση φτάνει τις 150.000 ευρώ και ανεβαίνει έως και τις 300.000 κατά ανώτατο όριο για τους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει το 51ο έτος της ηλικίας τους και θα επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια των πέντε ετών.

Οι ενοικιαζόμενοι

Στις τράπεζες απασχολούνται υπό δυσμενείς συνθήκες συνήθως 3.500-4.000 ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, κυρίως στο back office και στις υπηρεσίες πληροφορικής. Οι αμοιβές συνήθως κινούνται στο 50% των αμοιβών των εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις απασχόλησης υπό το καθεστώς αυτό για τεράστια χρονικά διαστήματα που φτάνουν έως και τα 25 χρόνια! Πρόκειται για άτομα που διαθέτουν ακόμη και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και αποτελούν τους «αόρατους» του τραπεζικού συστήματος αφού πέρα από τις διοικήσεις των τραπεζών ακόμη και η ΟΤΟΕ κρατάει αδιάφορη στάση απέναντί τους.

Documento Newsletter