Πολυσυλλεκτικό το φετινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την κλασική μουσική να συναντά τη σύγχρονη δημιουργία συστήνοντας μια νέα γενιά δημιουργών.
Ανάμεσα στα ονόματα που θα δούμε φέτος στις σκηνές του Μεγάρου συναντάμε τους βιολονίστες Λεωνίδα Καβάκο, Viktoria Mullova, Vilde Frang, Janine Jansen, τους πιανίστες Yuja Wang, Maria João Pires, Nikolai Lugansky, Rafal Blechacz και τις λυρικές τραγουδίστριες Joyce DiDonato και Lise Davidsen.
Από τους Έλληνες καλλιτέχνες ξεχωρίζει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του πολυαναμενόμενου έργου του «INK», ενώ με νέες παραγωγές έρχονται στην Αθήνα ο Αγγλος Akram Khan και τα Grands Ballets Canadiens.
Όπως ανέφερε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Γιάννης Βακαρέλης «Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός της περιόδου 2022-23 είναι γεμάτος ιστορίες και αφορμές για τους ανθρώπους να βρεθούν κοντά. Η προσμονή για το τέλος της πανδημίας και η επιστροφή στην “κανονικότητα” συναντήθηκαν το 2022 με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την επιτακτική ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Τα παρατεταμένα διαστήματα που μείναμε περιορισμένοι ήταν για όλους μια περίοδος αναστοχασμού. Μια περίοδος με έντονη την ανάγκη να κατανοήσουμε τη διαρκώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα. Αυτό που παραμένει κοινό σε αυτή την πνευματική διαδρομή είναι η ανάγκη των ανθρώπων να βρίσκονται μαζί. Κι η τέχνη παραμένει αυτή η διακριτική κλωστή που άλλοτε γίνεται δίχτυ ασφαλείας και άλλοτε κορδέλα στα μαλλιά που ανεμίζει ανέμελα, μα προπάντων είναι το νήμα που μας κρατά ενωμένους. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα επιδιώκουμε το κοινό μας να έχει ακόμη μεγαλύτερη διάδραση με το Μέγαρο. Nα δημιουργήσουμε τον κοινό τόπο, όπου θα συναντηθούν οι “φυλές” της μουσικής, του χορού, του θεάτρου και της όπερας. Ένα Μέγαρο για Όλους».
Μουσική στο Μέγαρο
Τον τόνο στην καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023 δίνουν οι νέες μουσικές ενότητες «Violin Masters», «Piano Days» και «Jazz@Megaron», οι οποίες συνδυάζονται με το επιτυχημένο Φεστιβάλ της ‘Ανοιξης που εγκαινιάστηκε πέρυσι, καθώς και με τους ιδιαίτερα αγαπητούς κύκλους «Μεγάλες Ορχήστρες» και «Μεγάλοι Ερμηνευτές».
Στο πλαίσιο της νέας σειράς εκδηλώσεων «Violin Masters», το Μέγαρο γίνεται τόπος συνάντησης καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων σολίστ που διαπρέπουν στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.
Έτσι, αυτή τη σεζόν, θα απολαύσουμε στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την αγαπημένη γνώριμη του ελληνικού κοινού Viktoria Mullova, την εκπληκτική Ολλανδή βιρτουόζο Janine Jansen και τον δημοφιλή Λεωνίδα Καβάκο σε ένα ρεσιτάλ με τη σταρ του πιάνου Yuja Wang. Επίσης, την άνοιξη θα γνωρίσουμε τη Νορβηγίδα Vilde Frang, μια σολίστ με έντονη παρουσία στην παγκόσμια μουσική σκηνή.
Όσο για τους λάτρεις της όπερας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο από τις σπουδαιότερες φωνές της εποχής μας: την Αμερικανίδα μετζοσοπράνο Joyce DiDonato και τη Νορβηγίδα σοπράνο Lise Davidsen σε πρώτη εμφάνιση στο Μέγαρο.
To πιάνο κατέχει ιδιαίτερη θέση στον φετινό καλλιτεχνικό προγραμματισμό. Στα τέλη Ιανουαρίου διοργανώνονται για πρώτη φορά οι Piano Days, οι Ημέρες Πιάνου. Αυτό το εορταστικό διήμερο σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας του Μεγάρου με το Steinway Prizewinner Concerts Network, έναν καλλιτεχνικό φορέα παγκοσμίου κύρους ο οποίος αναδεικνύει σολίστ που έχουν βραβευτεί σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς. Μεταξύ άλλων, θα ακούσουμε τους Jean-Louis Steuerman, Αλεξία Μουζά, Αχιλλέα Γουάστωρ, Νεφέλη Μούσουρα και Olga Davnis.
Επιπλέον, αυτή τη σεζόν, στις αίθουσες του Μεγάρου δίνουν ραντεβού τρεις από τους σημαντικότερους πιανίστες της εποχής μας: Οι ιδιαίτερα δημοφιλείς, εδώ και πολλά χρόνια, στο ελληνικό κοινό Maria João Pires και Nikolai Lugansky, αλλά και ο νεαρός Rafal Blechacz, ο Πολωνός βιρτουόζος που σάρωσε τα βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Chopin 2005.
Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ακόμη συναυλίες του μπαρόκ συνόλου Les Arts Florissants υπό τον William Christie με το απολαυστικό αφιέρωμα «O Μολιέρος και οι μουσικές του», της Chamber Orchestra of Europe που θα διευθύνει ο Sir Antonio Pappano, του Συνόλου Festival Strings Lucerne, της Sinfonia Varsovia και της ορχήστρας προκλασικής μουσικής Il Pomo d’Oro με μαέστρο τον Maxim Emelyanychev.
Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας της τζαζ (Jazz@Megaron), με γνωστά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Stefano di Battista Quartet, Δημήτρης Βασιλάκης-Gil Weiberg-Shimon Robot & Friends (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), Espen Berg Τrio, Σάκης Παπαδημητρίου, Τάσος Πάππας, Σταύρος Λάντσιας, Αλέξανδρος Δράκος-Κτιστάκης και Δημήτρης Καλαντζής.
Θέατρο στο Μέγαρο
Η θεατρική αυλαία του Μεγάρου ανοίγει φέτος με το αριστούργημα του Alfred Lord Tennysson, «Enoch Arden» σε μουσική Richard Strauss (12 και 14/9), το οποίο ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη με τους: Νίκο Καραθάνο (στον ρόλο του αφηγητή), Θοδωρή Τζοβανάκη (στο πιάνο) και τη σοπράνο ‘Αννα Στυλιανάκη.
Στις θεατρικές παραγωγές της καλλιτεχνικής περιόδου 2022-2023 περιλαμβάνεται ακόμη το έργο «Πανσέληνος» σε κείμενο-σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή (16-21/12). H Μάγδα Μαυρογιάννη, δημιουργός των μουσικών αναλογίων «Πορτρέτα γυναικών», παρουσιάζει επί σκηνής τη ζωή της Μεξικάνας ζωγράφου Frida Kahlo (13-14/2). Επίσης, συνεχίζεται η συνεργασία του Μεγάρου με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Φέτος, οι θεατρόφιλοι θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Αδεξιότητες, ένας τρόπος να μην τα καταφέρεις» σε σκηνοθεσία Ηλία Κουνέλα (22 και 23/10).
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναδεικνύει διαχρονικά τους νεαρούς καλλιτέχνες τόσο από την εγχώρια, όσο και από τη διεθνή μουσική σκηνή. Πέρα από το βάρος που δίνει στις εμφανίσεις νεαρών Ελλήνων σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, αυτή τη σεζόν, ενισχύει τις διεθνείς συνεργασίες του, με σκοπό την προβολή νέων ταλέντων.
Το Μέγαρο των Παιδιών
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που απευθύνεται στους μικρούς φίλους του Μεγάρου και τις οικογένειες τους, είναι πιο πλούσιο από ποτέ.
Ο πιο διάσημος ναυαγός του κόσμου, ο Ροβινσώνας Κρούσος, είναι ο πρωταγωνιστής της ομώνυμης μουσικοθεατρικής παράστασης για όλη την οικογένεια που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο (νέα παραγωγή), σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη και διασκευή Γιώργου Γαλίτη, από τον Οκτώβριο 2022 έως τον Απρίλιο 2023. Ένα υπέροχο παιδικό θέαμα, γεμάτο χιούμορ, με εντυπωσιακές διαδραστικές προβολές, σε πρωτότυπη μουσική Μηνά Ι. Αλεξιάδη -η οποία ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής- και ευρηματικά σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ.
Κυριακάτικες συναυλίες για όλη την οικογένεια: Στην παράσταση «Ο Haydn το ‘σκασε» (6/11), η Νάντια Κοντογεώργη, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, θα αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία της δημιουργίας της Συμφωνίας αρ. 45 από τον μεγάλο Αυστριακό μουσουργό. Η δημοφιλής ηθοποιός και η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσουν επίσης το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Mendelssohn (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί), μια σύνθεση που βασίζεται στο πασίγνωστο έργο του William Shakespeare.
Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (14-20/11) ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του με τους μικρούς θεατές και τις οικογένειές τους και υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών.
Τέλος, ο Ηλίας Καρελλάς, μετά την περσινή επιτυχία του «Ήχου των σκιών», μας καλωσορίζει για δεύτερη χρονιά σε αυτό το πρωτότυπο εκπαιδευτικό θέαμα που απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας (Οκτ. 2022-Απρ. 2023). Στην παράσταση «Ο Καραγκιόζης στους αγώνες μουσικής», στον φωτισμένο μπερντέ θα συναντήσουμε τις γιγαντοφιγούρες του Καραγκιόζη και της παρέας του, ενώ θα ακούσουμε ήχους του παρελθόντος και ήχους του σήμερα, έντονους ρυθμούς και μαγευτικές μελωδίες. Μουσική συνοδοιπόρος του Η. Καρελλά, η Αρετή Κετιμέ (φωνή, σαντούρι).
Εκπαιδευτικές δράσεις
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, κάθε Σαββατοκύριακο, το Μέγαρο προτείνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους (οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία), οι οποίες, χάρη στη βιωματική και διαθεματική επαφή με τη μουσική και τη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες, μας εισάγουν σε έναν κόσμο μαγικό.
Μας καλεί να γνωρίσουμε τα μουσικά όργανα, να παρακολουθήσουμε συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, να πάρουμε μέρος σε εργαστήρια, να περιηγηθούμε στους χώρους του, να ανακαλύψουμε τα επαγγέλματά του, να γνωρίσουμε συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος.
annexM – Το κέντρο για τις εικαστικές τέχνες του Μεγάρου
Η νέα έκθεση του Γιώργου Ξένου (γενν. 1953), σε επιμέλεια ‘Αννας Καφέτση, σχεδιάζεται γύρω από την ιδέα ενός κλειστού-ανοιχτού αρχείου εικόνων, ήχων και εννοιών, το οποίο κρύπτεται και φανερώνεται ως σκηνή και ως άβατο. Δημόσιες «τοιχογραφίες» εναλλάσσονται με ζωγραφικές μινιατούρες και απροσπέλαστα αρχεία σχεδίων.
Αρχετυπικές εικόνες του οίκου και άδειων εσωτερικών, λαβύρινθοι, πρόσωπα-αριθμοί, σκιές, αρχέγονες κρυπτικές γραφές, γρίφοι και μυθικά σύμβολα δημιουργούν οικείες και ανησυχητικές ονειρικές τοπογραφίες εγκλεισμού και ελευθερίας, εσωτερικότητας και περισυλλογής, σε μαύρο-άσπρο. Το όνειρο, με τη φροϋδική του σημασία, μια ακατάληπτη γραφή σε εικόνες απελευθερωμένη από καταναγκασμούς, βρίσκει στα έργα του Γιώργου Ξένου το εικαστικό του ανάλογο. Η ζωγραφική του ως τόπος διαλογισμού αναζητά τη σκέψη που θα ονειρευόταν (Δεκ. 2022-Φεβρ. 2023).