«Δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα θα λάβει η Τουρκία όπως ανακοίνωσε μετά τη δημοσίευση από την γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσου που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου», δηλώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην γαλλική γλώσσα, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι.
«Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης: Με ρυθμούς χελώνας η «απάντηση» της Ε.Ε. στην Τουρκία – Ο Μακρόν επιμένει σε μέτρα κατά της Άγκυρας
Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.
Η γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα ανήρτησε χθες Τρίτη το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωτοσέλιδο του τελευταίου φύλου της, στο οποίο δημοσιεύεται σκίτσο που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.
Η τουρκική προεδρία καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον απερίφραστο τρόπο” το “άθλιο σκίτσο”, το οποίο αντανακλά, σύμφωνα με την ίδια, μια «εχθρότητα κατά των Τούρκων και του Ισλάμ».
Η απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης
Οι πρόσφατες φραστικές επιθέσεις από Τούρκους αξιωματούχους κατά του γαλλικού σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού Σαρλί Εμπντό, το οποίο δημοσίευσε μία καρικατούρα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ήταν “γεμάτες μίσος,” δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
Το σκίτσο στο εξώφυλλο του Σαρλί Εμπντό σατίριζε τον Ερντογάν και μία γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ως μία “αηδιαστική προσπάθεια.”
Η Γαλλία και η Τουρκία ανταλλάσσουν φραστικά πυρά γύρω από σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, μετά τον πρόσφατο αποκεφαλισμό στο Παρίσι, ενός καθηγητή που έδειχνε στους μαθητές τα σκίτσα, σε ένα μάθημα ελευθερίας του λόγου.
Οι μουσουλμάνοι θεωρούν οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη ως βλασφημία.
Το Λονδίνο καλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ενωμένοι την ελευθερία της έκφρασης
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε σήμερα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ενωμένοι τις αξίες της ανοχής και της ελευθερίας της έκφρασης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να σταματήσουν να αγοράζουν γαλλικά προϊόντα και κατηγόρησε τη Γαλλία για αντι-ισλαμική ατζέντα. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Τουρκία είναι και οι τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
«Η Βρετανία στέκεται αλληλέγγυα στη Γαλλία και τον γαλλικό λαό μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί», αναφέρει ο Ράαμπ σε ανακοίνωσή του. «Δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει ποτέ δικαιολογία για την τρομοκρατία», προσθέτει.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίζει ενωμένη τις θεμελιώδεις αξίες της ανοχής και της ελευθερίας της έκφρασης και δεν θα πρέπει να κάνουμε ποτέ στους τρομοκράτες το δώρο ότι μας διαίρεσαν», προσθέτει.
Ο Πατί, καθηγητής Ιστορίας σε σχολείο σε προάστιο του Παρισιού, δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από έναν φανατικό ισλαμιστή τσετσενικής καταγωγής. Ο καθηγητής είχε δεχθεί επικρίσεις από ορισμένους πολίτες της τοπικής κοινότητας επειδή έδειξε σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη.
Η γαλλική κυβέρνηση υποστηριζόμενη από μεγάλο αριθμό πολιτών εξέλαβε την δολοφονία του καθηγητή ως επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην δημοσιοποίηση σκίτσων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τον Πατί ήρωα και δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον, όπως τον περιέγραψε, ισλαμικό αυτονομισμό, σημειώνοντας ότι απειλεί να κυριεύσει ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία.
Η αντίδραση στην δολοφονία του Πατί έχει προκαλέσει ευρεία οργή σε μουσουλμανικές χώρες, όπου έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις και έχουν διατυπωθεί αιτήματα για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Η Γαλλία εξέδωσε προειδοποίηση στους πολίτες της που βρίσκονται σε χώρες στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι να λάβουν επιπλέον μέτρα προφύλαξης.