Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» στον Μητσοτάκη από την UEFA

Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» στον Μητσοτάκη από την UEFA

O πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν «άδειασε» τον Έλληνα πρωθυπουργό στην σημερινή τους συνάντηση κι αυτό αποτυπώνεται από τη φράση του «χαίρομαι που ενδιαφέρεστε για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου, αλλά το ποδόσφαιρο λύνει μόνο του τα προβλήματα, χωρίς βοήθεια».

Λίγο αργότερα από το Μαξίμου στάλθηκε η ακριβής δήλωση του προέδρου της UEFA σύμφωνα με την οποία είπε: «Είμαστε κι εμείς πολύ ευτυχείς που η κυβέρνηση λαμβάνει μέρος στην κοινή μας προσπάθεια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά με τη βοήθειά μας». Που σημαίνει ότι το «άδειασμα» της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας παραμένει, αφού η όποια βοήθεια για να βγει από την κρίση το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι μόνο από την UEFA…   

Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα απ’ όσα επεδίωκε στο ποδόσφαιρο και απλά με την UEFA και την FIFA υπεγράφη ένα συνυποσχετικό συνεργασίας για το ποδόσφαιρο. Στους Γενικούς Όρους της συμφωνίας αναφέρεται ότι «η παρούσα δήλωση προθέσεων δεν δημιουργεί δικαιώματα ή υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς ή εθνικού δικαίου», οπότε όλος αυτός ο κύκλος επαφών που γίνεται με τις διεθνείς ομοσπονδίες, είναι περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Οι βασικές προβλέψεις των Συνυποσχετικών που υπεγράφησαν ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στις UEFA / FIFA είναι:

Υποχρεώσεις των UEFA / FIFA:

– Οι UEFA / FIFA θα εκπονήσουν εντός 3 μηνών από την υπογραφή του παρόντος Συνυποσχετικού μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

– Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:

– Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου

– Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο

– Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο

– Το σύστημα διαιτησίας

– Οι UEFA / FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας.

– Οι UEFA / FIFA θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους, ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA / FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.

Στη συνάντηση των Κ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσέφεριν ειπώθηκαν τα εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χαρά μου να σας υποδέχομαι. Όπως γνωρίζετε, έχουμε λάβει μια πολιτική απόφαση να «καθαρίσουμε» το ελληνικό ποδόσφαιρο μια και καλή και προσβλέπουμε πάρα πολύ στη συμβολή σας για να προσχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δυο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό. Είναι ένα άθλημα που το αγαπούν πάρα πολύ οι Έλληνες και ειλικρινά αυτό που έχουμε δει ως τώρα πραγματικά αδικεί το ποδοσφαιρικό προϊόν που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε. Επομένως και πάλι καλώς ήρθατε και ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας».

Αλεξάντερ Τσέφεριν: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαστε κι εμείς πολύ ευτυχείς που η κυβέρνηση λαμβάνει μέρος στην κοινή μας προσπάθεια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια. Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημα της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα, αλλά ότι έχετε τη βούληση να λύσετε αυτό το πρόβλημα και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια από τις κορυφαίες χώρες, όπως το 2004 όταν κερδίσατε το Euro».

Documento Newsletter