Μπερδεμένες και καθόλου καθαρές εξηγήσεις επιμένει να δίνει η κυβέρνηση για την αποστολή οπλισμού και στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στο ουκρανικό μέτωπο, καθώς δύο ημέρες μετά την αναγκαστική ομολογία του υπουργού Άμυνας για νέα αποστολή, μετά την αποκάλυψη εξ Αμερικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να εμφανίσει τη νέα αποστολή ως… συνέχεια της πρώτης απόφασης του ΚΥΣΕΑ, παρότι ο ίδιος είχε διαμηνύσει πως μετά από αυτήν, «δεν υπήρχε ούτε κάτι προηγούμενο, ούτε κάτι μετά».
Σε ερώτηση του documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην προσπάθεια να καθαρίσει η εικόνα των κυβερνητικών αποφάσεων, η απάντηση περισσότερο συσκότισε την κατάσταση, εκθέτοντας περαιτέρω την κυβέρνηση.
Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ουσιαστικά σύρθηκε να ομολογήσει στη Βουλή την εκ νέου αποστολή όπλων στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά από την αποκάλυψη του State Department και πασχίζοντας να απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης.
Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολογεί την αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, ο οποίος είχε αποκαλύψει πως «σήμερα, πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών που είναι ζωτικής σημασίας, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λ. Όστιν, 47 κράτη ανάμεσά τους και η Ελλάδα δεσμεύθηκαν «για νέες αποστολές όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κατά πλοίων, στο πλαίσιο μιας εντατικοποιημένης προσπάθειας να εξοπλίσει την Ουκρανία».
«Πολλές χώρες δωρίζουν πυρομαχικά πυροβολικού που χρειάζονται, συστήματα παράκτιας άμυνας, τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Άλλες ανέλαβαν νέες δεσμεύσεις για την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας και τη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων» ανέφερε ο αμερικανός υπουργός, πριν περάσει μία εβδομάδα από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, για την οποία ακόμα δεν έχει ενημερώσει επισήμως πολίτες και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Καμία ενημέρωση στην αντιπολίτευση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Την Τρίτη, αφού η είδηση της νέας αποστολής όπλων στην Ουκρανία έκανε το γύρω του διαδικτύου προκαλώντας αντιδράσεις, αλλά και επίκαιρη ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε στη Βουλή για να υπερασπιστεί την απόφαση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας τον Αμερικανό αξιωματούχο. «Η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της» δήλωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πράττουν το ίδιο».
Δύο ημέρες αργότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το documentonews.gr έθεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το ερώτημα για τη νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ζητώντας από τον Γ. Οικονόμου να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης «βάσει ποιας απόφασης έγινε αυτή η αποστολή; Έγινε κάποιο ΚΥΣΕΑ; Έγινε κάποια νέα συνεδρίαση της κυβέρνησης για την συγκεκριμένη απόφαση;».
Στην απάντησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρχικά πως «τμηματικά παραδίδεται αμυντικό υλικό με βάση την αρχική απόφαση του ΚΥΣΕΑ και την συμφωνία που είχε γίνει με την πρώτη εκείνη επικοινωνία, την ανταπόκριση στο αίτημα του πρωθυπουργού, με βάση την πρώτη επικοινωνία που είχε γίνει με τον κύριο Ζελένσκι. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η αποστολή αυτού του αμυντικού υλικού», υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως πρόκειται για μία νέα αποστολή που βασίζεται όμως στην «παλιά» απόφαση της 24ης Φεβρουαρίου, τότε που ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε σε ένα υποστελεχωμένο ΚΥΣΕΑ την απόφαση για εμπλοκή στο ουκρανικό μέτωπο με αποστολή στρατιωτικού υλικού.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Το αμυντικό υλικό που στέλνουμε εντάσσεται σε αυτή τη συμφωνία. Και σε κάθε περίπτωση να διευκρινίσω ότι πρόκειται για υλικό το οποίο είναι από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων. Δεν είναι αυτό που θα λείψει από την εθνική μας άμυνα, από τις ένοπλες δυνάμεις, με βάση τις δικές μας ανάγκες και προτεραιότητες» προσπάθησε να καθυσηχάσει ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, δίχως ωστόσο ούτε ο ίδιος ούτε ο υπουργός Άμυνας να παράσχουν μέχρι στιγμής ενημέρωση αναλυτικά για την αποστολή του υλικού.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως οι σημερινές απαντήσεις της κυβέρνησης, και του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου, δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτηματικά. Στα μέσα Απριλίου, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» υποστήριζε πως «Στείλαμε 6 φορές όπλα στην Ουκρανία». Τρεις ημέρες μετά, στις 18 Απριλίου, το documentonews.gr έθεσε στον εκπρόσωπο το ζήτημα, με τον ίδιο να αποφεύγει να διαψεύσει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για νέες αποφάσεις.
«Ό,τι αποστολή αμυντικού υλικού έχει γίνει στην Ουκρανία εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά το μέτρο του αμυντικού υλικού, είναι στη βάση αυτών που συμφωνήθηκαν στην πρώτη επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Αυτό που συμφωνήθηκε τότε είναι αυτό που υλοποιείται» είχε απαντήσει τότε ο Γ. Οικονόμου, καταλήγοντας πως «δεν υπήρχε ούτε κάτι προηγούμενο, ούτε κάτι μετά».
Παρόλα αυτά, το γεγονός πως ο αμερικανός υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε σε «νέες αποστολές όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κατά πλοίων, στο πλαίσιο μιας εντατικοποιημένης προσπάθειας να εξοπλίσει την Ουκρανία» προκαλεί και νέα ερωτήματα για την κυβέρνηση, αφού παρότι πριν από ενάμιση μήνα υποστήριζε πως «δεν υπήρχε ούτε κάτι προηγούμενο, ούτε κάτι μετά», σήμερα η ίδια απόφαση χρησιμοποιείται για να καλύψει την νέα αποστολή οπλισμού.