Μεγαλώνουν οι ρωγμές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ποιοι αντιδρούν

Μεγαλώνουν οι ρωγμές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ποιοι αντιδρούν

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει και επίσημα τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρουσιάζοντας στη βραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το συνολικό πλαίσιο και τις επί μέρους ρυθμίσεις, την ώρα που «φουντώνουν» οι φωνές των διαφωνούντων εντός της ΝΔ. 

Ερωτήματα για Βορίδη 

Μεγάλο ερωτηματικό σε ότι αφορά το υπουργικό συμβούλιο αποτελεί ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε κάθε του δημόσια τοποθέτηση έχει δείξει τη διαφοροποίησή του από την υποστήριξη του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μετά την ανακοίνωση ότι πρωθυπουργός θα ανοίξει επίσημα τη συζήτηση, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «οι θέσεις μου είναι απόψεις αρχών και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αλλάξουν».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Μάκης Βορίδης αφήνει για άλλη μία φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης, εάν υπάρχει πλαίσιο πειθάρχησης των υπουργικού συμβουλίου.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος σημείωσε ότι «τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί».

Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα συμβεί, εάν ένας υπουργός απουσιάσει την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Διαβάστε επίσης: Καιρίδης για γάμο ομοφύλων προς Βορίδη: Όποιος υπουργός διαφωνεί, παραιτείται

Φόβοι Μητσοτάκη για ενδυνάμωση του Αντώνη Σαμαρά

Μία από τις βασικές «ανησυχίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και η ενδυνάμωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διαφοροποιείται σε κάθε στρατηγική κίνηση του πρωθυπουργού. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναφέρει για το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ότι «πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την πυρηνική οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας. Για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πυρηνική οικογένεια».

«Προβληματισμένα» και άλλα κορυφαία στελέχη

Προβληματισμούς για το νομοσχέδιο έχει εκφράσει και ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης το 2015.

Επίσης, διαφωνίες έχει εκφράσει και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζει έντονες ενστάσεις για την τεκνοθεσία. Επίσης στην «ομάδα» των προβληματισμένων είναι και η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα από τα Ιωάννινα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης από τον Έβρο. 

Ενστάσεις έχουν εκφράσει και  άλλοι υφυπουργοί, όπως ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης και οι «σαμαρικοί» υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης και Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς.

Υπενθυμίζεται ότι διαφωνίες για το θέμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν εκφράσει επίσης βουλευτές του κόμματος, όπως ο Κ. Καραγκούνης, η Αν. Καραμανλή, ο Αν. Κατσανιώτης, ο Μ. Λαζαρίδης, ο Ν. Μηταράκης, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Μ. Χρυσομάλλης.

Φυσικά, ηχηρή είναι και η διαφοροποίηση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος είχε αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και τα επιχειρήματα. Εγώ διαφωνώ και για τον γάμο, οπότε δεν περιμένω τι παραπάνω ή λιγότερο μπορεί να έχει (το νομοσχέδιο)».

Documento Newsletter