Μεγάλη προσφορά από το Documento την Κυριακή 28 Αυγούστου: Δύο τόμοι στην τιμή του ενός

Μεγάλη προσφορά από το Documento την Κυριακή 28 Αυγούστου: Δύο τόμοι στην τιμή του ενός

Η μεγάλη προσφορά από το Documento συνεχίζεται και την Κυριακή 28 Αυγούστου. Πάλι δύο τόμοι στην τιμή του ενός, με την επιλογή ενός εκ των δύο πακέτων.

1ο πακέτο
Δεκέμβρης 1944 
Η αναπόφευκτη σύγκρουση
Εξιστορείται ο πυκνός ιστορικός χρόνος, η κοινωνική και πολιτική συνθήκη που οδήγησε στα Δεκεμβριανά αλλά και πώς και γιατί φτάσαμε στην πρώτη πράξη του Εμφυλίου, ποιοι ήθελαν και μεθόδευσαν τη σύγκρουση της Αθήνας μέσα από μαρτυρίες ΕΛΑΣιτών και ΕΠΟΝιτών Σκιαγραφούνται τα πρόσωπα (της αντίδρασης) Παπανδρέου, Σκόμπι, Τσόρτσιλ και Δαμασκηνός όπως και η επίσημη προπαγάνδα που ακολούθησε μέσα από το σχήμα «αλλόφρονες κομμουνιστές – πασιφιστές αστυνομικοί». Αποκαλύπτεται ακόμη μια έκθεση-φωτιά για τον άνομο βίο και την αντικομμουνιστική πολιτεία του υπουργού των δωσιλογικών κυβερνήσεων Αναστάσιου Ταβουλάρη.

&

Βερολίνο 1945
Οι τελευταίοι σπασμοί του Γ΄ Ράιχ

Ενας τόμος αφιερωμένο στην κοσμοϊστορική νίκη της 9ης του Μάη 1945. Καταγράφεται η προέλαση του Κόκκινου Στρατού από την αντεπίθεση του Στάλινγκραντ μέχρι την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Βαλτική και την Πολωνία. Παρακολουθούμε την αγγλοαμερικανική απόβαση στη Νορμανδία, την απελευθέρωση του Παρισιού, του Βελγίου, της Ολλανδίας, τη μάχη του Αρνεμ μέχρι τη συνάντηση των δυτικών Συμμάχων με τους Σοβιετικούς στον ποταμό Ελβα. Το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη τη χαρά να παρακολουθήσει τον επιθανάτιο ρόγχο του κτήνους μέσα στη φωλιά του. Κάθε οβίδα κάνει τον Χίτλερ να τρέμει και να διερωτάται: «Μα τόσο κοντά είναι οι Ρώσοι;».

2ο πακέτο

 
Ναζισμός

76 χρόνια από τη συντριβή(;)

Το βιβλίο ανατρέπει τα φαινόμενα ιστορικού αναθεωρητισμού. Εκκίνηση από το μακρινό 1935, όταν η δυναμική Κομμουνιστική Διεθνής διαπίστωσε το αδιέξοδο της γραμμής του «σοσιαλφασισμού» και προχώρησε στη συγκρότηση αντιφασιστικών μετώπων. Αναλύεται η ευαίσθητη αλλά αδιάσπαστη Μεγάλη Συμμαχία (Τσόρτσιλ, Στάλιν, Ρούσβελτ) που άντεξε σε όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις εκατέρωθεν καχυποψίες, συνθέσεις, υποχωρήσεις και θυσίες. Αντικρούεται επιστημονικά η «κανονικοποίηση» του Ολοκαυτώματος και καταγράφονται, γεωγραφικά και χρονολογικά, όλα τα μαζικά εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών στις ελληνικές πόλεις και χωριά. Τέλος, αναδιφούμε στις δυο μεγάλες μήτρες του ιστορικού αναθεωρητισμού: παιδεία και πολιτικές των ΕΕ/ΝΑΤΟ.

&

30 χρόνια από την πτώση

του υπαρκτού σοσιαλισμού
Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πτώση του «σοσιαλισμού που υπήρξε». Αφησε νίκες και πλούσιες κληρονομιές που άλλαξαν ριζικά τον κόσμο. Αφησε και αγριότητες που έβλαψαν την υπόθεση του μεγαλύτερου κοινωνικού πειράματος που γνώρισε η Ιστορία. Αναζητούνται τα αίτια, οι διαδικασίες, οι πορείες ανθρώπων και κοινωνιών που οδήγησαν στη μεγάλη οπισθοχώρηση. Μακριά από μανιχαϊσμούς. Εξηγήσεις όπως η (αδιαμφισβήτητη) υπονόμευση του ιμπεριαλισμού ή η εσωτερική προδοσία περισσότερο συσκοτίζουν παρά ερμηνεύουν. Πιο ψύχραιμη και ουσιαστική είναι η αποτίμηση με βάση το προπολεμικό καθεστώς τρόμου, την οικονομική και πολιτική κρίση μετά το ’70 που οδήγησαν σε επιδείνωση της κατάστασης με ελλειμματικές υπηρεσίες, κλοπές της παραγωγής, αφήνοντας τα τσιτάτα της ηγεσίας κενά περιεχομένου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter