Και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 το Documento συνεχίζει τη μεγάλη προσφορά του για να πλουτίσετε τη βιβλιοθήκη σας με βιβλία αφιερωμένα σε πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορικής και κοινωνικής πραγματικότητας.
Αυτή την Κυριακή σειρά έχει μια συλλογή κι ένας τόμος HotDoc.History. Και τα δύο στην τιμή του ενός…
Συλλογή HotDoc.History, 10ος τόμος: Ελληνογερμανικά, Πολκ, Κυπριακό
Ελλάδα και Γερμανία κυριαρχούν στον 10ο και τελευταίο τόμο της συλλογής τευχών του HotDoc.History. Η διερεύνηση μιας σχέσης που σπάνια υπήρξε ανέφελη και πολύ συχνότερα συγκρουσιακή. Για λόγους όχι… DNA, μα γεωστρατηγικούς.
■ Η αργή και βασανιστική διαδικασία της γερμανικής ενοποίησης. Από τη Χανσεατική Λίγκα μέχρι τον Φρειδερίκο τον Μεγάλο και τον «μπαμπά» Μπίσμαρκ. Ο Γαλλοπρωσικός πόλεμος και η ιδιότυπη ρομαντική τέχνη· του Μπετόβεν αλλά και του Βάγκνερ.
■ Waffen SS, οι ξένοι εθελοντές που υπηρέτησαν τον Χίτλερ –ανάμεσά τους και λιγότεροι από δέκα Έλληνες– οι οποίοι διέπραξαν μερικά από τα στυγερότερα μαζικά εγκλήματα στην Ευρώπη.
■ Εγκλήματα της Βέρμαχτ, τοπικά Ολοκαυτώματα, οικονομική λεηλασία, αναγκαστικός δανεισμός παραμένουν ανεξόφλητοι –ηθικοί και οικονομικοί– λογαριασμοί του Βερολίνου προς την Ελλάδα. Το οποίο συστηματικά αποφεύγει να τιμήσει τις υποχρεώσεις του.
■ Η δολοφονία του δημοσιογράφου του CBS Τζορτζ Πολκ στη Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου. Η σκευωρία της Δεξιάς που δεν έπεισε ούτε τους Αμερικανούς.
■ Η ένοχη Ιστορία του κυπριακού προβλήματος. Βρετανικές συνωμοσίες, τουρκικές ίντριγκες και ελληνική ανικανότητα –με αποκορύφωμα τη χουντική προδοσία– οδήγησαν στην de facto διχοτόμηση.
■ Πώς ήταν η ζωή πριν από 2.020 χρόνια. Πληθυσμιακά, τεχνολογικά και πνευματικά.
■ Η ναυμαχία της Ναυπάκτου που σταμάτησε την τουρκική επέλαση προς την Ευρώπη.
■ Η σφαγή του Δήλεσι και η ληστεία στην Ελλάδα τον 19ο και 20ό αιώνα.
Μια συλλογή 320 σελίδων που ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο των 86 τευχών του HotDoc.History.
Πανεπιστήμια και φοιτητές
Θα ξέρετε ότι η ιστορία των πανεπιστημίων αριθμεί ήδη δέκα αιώνες. Πολύ πριν από την απόπειρα «αλλαγής του DNA» τους από Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη πρόσφατα και Διαμαντοπούλου παλαιότερα. Ας συγχωρέσει ο αναγνώστης τη σκωπτική διάθεση, αλλά είναι αναπόφευκτη σε μια χώρα που το γκουβέρνο στέκει σούζα στον ροζ μάνατζερ. Στα σοβαρά τώρα. Είναι μια έγκυρη προσπάθεια επιστημόνων η οποία αποτυπώνει:
■ Την εργώδη αναζήτηση της γνώσης (και το σημαντικότερο: της διαχείρισής της) από την αρχαιότητα μέχρι τον Μεσαίωνα. Την ελαφρώς παρεξηγημένη εκείνη εποχή όπου η επιστήμη έψαχνε περάσματα ανάμεσα στις συμπληγάδες θεολογίας και προλήψεων. Και κατά κανόνα τις έβρισκε.
■ Την ίδρυση των πρώτων πανεπιστημίων στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Μπολόνια του 1088. Τη δημιουργία των πρώτων ελληνικών πανεπιστημίων, με αφετηρία το «Αθήνησι» το 1837.
■ Τους αγώνες των φοιτητών από τις επαναστάσεις του 1848 μέχρι την Αντίσταση και ως τον Μάη του 1968. Την πάλη των Ελλήνων φοιτητών μέχρι και σήμερα.
■ Το βασανιστικό ερώτημα της ακαδημαϊκότητας, της σχέσης γενικού συμφέροντος και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της Παιδείας ως δημόσιο αγαθό. Του ασύλου.
Γράφουν: Κ. Γαβρόγλου (ομότιμος καθηγητής), Στέφ. Δημητρίου (αν. καθηγητής, Πάντειο), Βαγγ. Καραμανωλάκης (αν. καθηγητής, Καποδιστριακό), Χάιδω Μπάρκουλα (ΕΔΙΠ, Καποδιστριακό), Βασιλική Λάζου (ΕΔΙΠ, Αριστοτέλειο), Στ. Παναγιωτίδης (υπ. διδάκτορας, Πάντειο), Κ. Βενάκης (πολιτικός επιστήμονας).
Σαν συμπέρασμα: Πανεπιστήμια υπήρχαν προ Χρυσοχοΐδη. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την Κεραμέως. Αιώνια η διαπάλη. Αυτό το DNA δεν άλλαξε στα δύσκολα. Ούτε και πρόκειται να αλλάξει. Γιατί η έρευνα, η αμφιβολία, η ανακάλυψη, η δημοκρατία είναι σύμφυτες με την ακαδημαϊκότητα. Και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων.