Μεγάλη προσφορά: 2 βιβλία HotDoc.History στην τιμή του ενός την Κυριακή 8 Αυγούστου στο Documento

Μεγάλη προσφορά: 2 βιβλία HotDoc.History στην τιμή του ενός την Κυριακή 8 Αυγούστου στο Documento

Την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 το Documento συνεχίζει τη μεγάλη προσφορά του για να πλουτίσετε τη βιβλιοθήκη σας με βιβλία αφιερωμένα σε διάφορες πτυχές της Ιστορίας. Η προσφορά αφορά δύο τόμους του HotDoc.History στην τιμή του ενός.

Η ελευθερία των εθνών
Οι αγώνες των λαών για την εθνική τους χειραφέτηση.Συγκλονιστικές εξάρσεις των 19ου και 20ού αιώνα, που οδήγησαν σε έναν κόσμο πιο φωτισμένο και πιο ελεύθερο: Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση, επί Μεταξά, στην Κατοχή και στην Αποστασία, οι κάλπες από το 1900, η Αγγλία από τον Κρόμγουελ, η Αμερικανική Επανάσταση, ο απελευθερωτής Μπολίβαρ, ο πόλεμος του Βιετνάμ, η Κίνα πριν και μετά τον Μάο.

Μισθοφόροι
Νέου τύπου στρατοί, «εργολάβοι», σφαγές και μοντέρνας κοπής πόλεμοι στην εποχή ιδιωτικοποιήσεων
Το βιβλίο ανατέμνει τους νέου τύπου στρατούς και μοντέρνας κοπής πολέμους. Η ιδιωτική βιομηχανία πολέμου αποτελεί νέο –έστω αναπαλαιωμένο- φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών.
Ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες έχουν εξαπλώσει τη δράση τους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μικρές ή μεγάλες ομάδες κομάντος καλύπτουν ευρεία γκάμα υπηρεσιών,από χαμηλής έντασης μέχρι μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις.
Έτοιμες να αναπτύξουν τους «εργολάβους» τους όπου υπάρχει ζήτηση, συνάπτοντας συμβόλαια με εμπόλεμα κράτη, κυβερνήσεις ή ρέμπελους, ανασφαλείς ιδιώτες, εφοπλιστές, ΜΚΟ ακόμη και με τον ΟΗΕ.
Απαλλάσσει τις κυβερνήσεις από τις ευθύνες που επισύρουν τα εγκλήματα των κρατικών στρατών καθώς εύκολα μπορούν να τις αποποιηθούν. Φαλκιδεύοντας το μονοπώλιο έννομης κρατικής βίας αναγγέλλουν ένα μετα-Βεστφαλιανό παγκόσμιο σύστημα.
Σύμφωνα, δε, με τον στενό ορίζοντα του ειδικού συμφέροντος, ό,τι είναι κερδοφόρο μπορεί, μέσα σε μια «αυτορυθμιζόμενη αγορά», να συντηρείται στο διηνεκές. Γιατί όχι και ο πόλεμος;
Δυσώνυμες εταιρείες εισηγμένες στα μεγάλα χρηματιστήρια, με λόμπι στα κέντρα εξουσίας, όργανα επαναποικιοποίησης των των φτωχών χωρών με τις πλούσιες πρώτες ύλες. Blackwater, Constellis Aegis, Executive Outcomes, Defion,G4S,Sandline, Erinys, Wagner, Moran, Dyncorpκ.
Κι από πίσω μια θανατηφόρα στρατιά απόκληρων και απόβλητων. Τους συνοδεύουν οι μαζικές σφαγές, το αίμα, η κακή φήμη και στο τέλος ίσως ένα φέρετρο χωρίς σημαία.
Και η σπάνια εξαίρεση του Έλληνα –πάντα υπάρχει ένας– που ξεκίνησε με τη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων για να αποσκιρτήσει στους Βιετμίνχ. Και να παρασημοφορηθεί από τον στρατηγό Γκιάπ.
Αυτό το τεύχος αποδεικνύει πόσα λίγα ξέρουμε για τον μαύρο κόσμο των στρατιωτών χωρίς πατρίδα.

2 βιβλία HotDoc.History στην τιμή του ενός την Κυριακή 8 Αυγούστου στο Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter