Μεγάλη νίκη για την Εφίμοβα: Ακυρώθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ σε βάρος του συζύγου της

Μεγάλη νίκη για την Εφίμοβα: Ακυρώθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ σε βάρος του συζύγου της

Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση της Μαρίας Εφίμοβα της πληροφοριοδότριας της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Μέρα 25, η Ιντερπόλ ακύρωσε το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί και του συζύγου της.

Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ. Το ένταλμα σε βάρος του είχε τις ίδιες κατηγορίες με αυτό που είχε εκδοθεί σε βάρος της συζύγου του Μαρίας Εφίμοβα από την Κύπρο αλλά είχε ακυρωθεί από την Ιντερπόλ. Το ζευγάρι, που τα τελευταία χρόνια ζει στην Κρήτη, συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς εκφοβισμού.

Μάλιστα η νομική σύμβουλος του Μέρα 25, Εύα Aμπάζη ανέφερε ότι πρόκειται «για μεγάλη νίκη για τη Μαρία Εφίμοβα και τον Παντελή Βαρνάβα».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Μια εξαιρετικά ευχάριστη σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε σήμερα στην υπόθεση της Μαρίας Εφίμοβα, τη whistleblower που είχε αποκαλύψει σκάνδαλο διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Μάλτα και της οποίας τη νομική υποστήριξη είχε αναλάβει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 Εύα Αμπάζη.

Η Ρωσσίδα whistleblower είχε συμβάλει στην αποκάλυψη των στενών σχέσεων μεταξύ του πολιτικού κατεστημένου της Μάλτας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το ΜέΡΑ25 και το DiEM25 ζήτησαν επισταμένα να χορηγηθεί άσυλο στη Μαρία Εφίμοβα, καθώς η ίδια και η οικογένειά της ζούσαν υπό το καθεστώς απειλών και διώξεων για της αποκαλύψεις της.

Ένα χρόνο πριν, ο σύζυγος της Εφίμοβα Παντελής Βαρνάβας συνελλήφθη στην Κρήτη μετά από αίτημα των Κυπριακών αρχών.

Σήμερα, το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον του ακυρώθηκε από την Ιντερπόλ για πολιτικούς λόγους.

Μάλιστα, η Επιτροπή υιοθέτησε ολόκληρο το σκεπτικό μας, ανοίγοντας μ’ αυτό τον τρόπο διάπλατα το δρόμο για να διεκδικήσει το ίδιο και η Μαρία Εφίμοβα!

Η Εύα Aμπάζη δήλωσε «Μεγάλη νίκη για τη Μαρία Εφίμοβα και τον Παντελή Βαρνάβα. Μεγάλη νίκη για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος διεθνώς. Μεγάλη νίκη για το ευαίσθητο θέμα του whistleblowing. Μεγάλη νίκη για όλους εμάς που παλεύουμε για τη Δημοκρατία.

Η Interpol ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης του Παντελή Βαρνάβα και το έσβησε από τα αρχεία της διεθνώς! Είναι τρομερά συγκινητικό να βλέπεις να αποδίδεται δικαιοσύνη και μάλιστα να συμμετέχεις στην απονομή της!».

Διαβάστε επίσης: Μαρία Εφίμοβα: «Φοβήθηκα για τη ζωή τη δική μου, των παιδιών μου και του συζύγου μου»

Η δολοφονία της Γκαλιζία και τα εντάλματα

Την υπόθεση της Μαρίας Εφίμοβα είχε αναδείξει με συνεχή ρεπορτάζ του το documentonews.gr, από το 2019. Η Μαρία Εφίμοβα έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν τα στοιχεία της διέρρευσαν από την εισαγγελία της Μάλτας όπου κατέθεσε. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 εργαζόταν (για περίπου δυόμισι μήνες) στην Pilatus Bank στη Μάλτα. Πρόκειται για την τράπεζα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία –τοποθετήθηκε βόμβα στο αυτοκίνητό της–, η οποία υποψιαζόταν ότι η συγκεκριμένη τράπεζα λειτουργούσε ως βιτρίνα για το αζέρικο μαύρο χρήμα.

Η δολοφονηθείσα δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι το 60% του κεφαλαίου της τράπεζας προερχόταν από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η σύζυγος του πρωθυπουργού της Μάλτας φερόταν να είχε πάρει 1 εκατ. δολάρια από τους Αζέρους μέσω εταιρείας-βιτρίνας στον Παναμά. Η Εφίμοβα αρχικά εργάστηκε ως βοηθός του πρόεδρου της τράπεζας Αλί Σαντρ Χασεμί Νετζάντ, ο οποίος συνελήφθη στις ΗΠΑ κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να μεταφέρει σε αμερικανικές τράπεζες περί τα 115 εκατ. δολάρια, παραβιάζοντας το οικονομικό εμπάργκο της Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης.

Μολονότι κηρύχθηκε ένοχος πρωτόδικα, οι κατηγορίες κατέπεσαν στο εφετείο. Τον Νοέμβριο του 2018 η άδεια της τράπεζας ανακλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Pilatus Bank προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Μαρία Εφίμοβα υπήρξε πληροφοριοδότρια της Γκαλιζία, καθώς η διαφθορά που εντόπισε στην τράπεζα φέρεται πως άγγιζε σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της Μάλτας. Μετά τη δολοφονία της Γκαλιζία εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης από τη Μάλτα εναντίον της Εφίμοβα το 2017. Το πρώτο αφορούσε υπεξαίρεση, παράνομη απόκτηση περιουσίας, διακεκριμένη κλοπή, απάτη ή κατασκευή ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου και παραβίαση περιοριστικών όρων.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζεται ο νομικός γολγοθάς της πληροφοριοδότριας Μαρίας Εφίμοβα

«Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»

Το δεύτερο ένταλμα αφορούσε δημιουργία ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου, ψευδή κατηγορία κατά άλλου προσώπου και καταστροφή φήμης άλλου προσώπου. Τον Ιούνιο του 2018 ο Άρειος Πάγος έλαβε την απόφαση να μην εκδοθεί η Μαρία Εφίμοβα στη Μάλτα.

Τα χρήματα που έστελναν πολιτικοί έρχονταν από χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Αζερμπαϊτζάν και κατέληγαν στα Αραβικά Εμιράτα. Τα ποσά ήταν εξαψήφια, ακόμη και επταψήφια. Είναι κλασικές περιπτώσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στην αρχή αποφάσισα –επειδή ούτε υπέγραφα ούτε περνούσα τις συναλλαγές– ότι θα δουλέψω λίγο καιρό ακόμα εκεί μέχρι να βρω κάτι άλλο. Ηταν φανερό όμως ότι δεν ήταν κανονική τράπεζα».

Τότε «έγινε έλεγχος στην τράπεζα. Επειδή έλειπαν έγγραφα και δεν υπήρχαν υπογραφές στους φακέλους με τις συναλλαγές μού είπαν να τους φτιάξω εγώ. Μάλιστα οι επίμαχες συναλλαγές ήταν του 2014 και του 2015, όταν δεν δούλευα εκεί. Δεν έφταιγα που δεν υπήρχαν υπογραφές. Έτσι με απέλυσαν, όπως ακόμη τρεις υπαλλήλους από το τμήμα συναλλαγών και έναν από το τμήμα συμμόρφωσης».

Διαβάστε επίσης: Μαρία Εφίμοβα-Παντελής Βαρνάβας: «Φοβόμαστε για τη ζωή μας, η υπόθεση πάει ψηλά και είναι πολλά τα χρήματα»

Documento Newsletter