Μεγάλη κοροϊδία οι άμεσες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ

Μεγάλη κοροϊδία οι άμεσες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ

Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ότι βρίσκονται στα νοσοκομεία. Tρενάρουν τους διορισμούς με νομικά και άλλα εμπόδια

Εξι μήνες έχουν περάσει από τον περασμένο Απρίλιο, όταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μιλούσε για μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στο εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ), τονίζοντας μάλιστα ότι βρίσκονται σε τελικό στάδιο, όμως οι γιατροί αυτοί δεν έχουν φορέσει ακόμη την ιατρική τους ποδιά.

Και αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ, που με πρόφαση τον κορονοϊό μοιράζει πακτωλό δημόσιου χρήματος στις τσέπες ισχυρών φίλων της διά των απευθείας αναθέσεων, στο μείζον θέμα των γιατρών ξεχνά το κατεπείγον της κατάστασης και επικαλείται νομικούς και οικονομικούς σκοπέλους για να δικαιολογήσει το τραγικό έλλειμμα του ΕΣΥ σε έμψυχο δυναμικό.

Από τις προσλήψεις… ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι λίγο παράξενο από τη μια να σου λέει ότι καιγόμαστε, να παίρνει αποφοίτους Ιατρικής χωρίς ειδικότητα με τετράμηνες συμβάσεις, να ζητά εθελοντές ή να κάνει δραματικές εκκλήσεις και από την άλλη να βάζει 100 κωλύματα για να πάρει κάποιους γιατρούς. Εδώ λέμε ότι χρειαζόμαστε στρατιώτες να πέσουν στη μάχη» αντιτείνει στις κυβερνητικές (μη) εξηγήσεις, μιλώντας στο Documento, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Γιάννης Γαλανόπουλος. Στις αρχές του χρόνου προκηρύχθηκαν 942 μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού για το ΕΣΥ. Πρόκειται για προσλήψεις που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πρόλαβαν να προκηρυχθούν λόγω εκλογών και τις οποίες τελικά προκήρυξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι γιατροί υπέβαλαν τα χαρτιά τους, τα συμβούλια κρίσης συνεδρίασαν, ακόμη όμως δεν έχει διοριστεί κανένας. Γιατί; «Την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε συνάντηση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου είπε ότι είναι προς υπογραφή 500 από αυτές για να μπουν στο ΦΕΚ τις επόμενες μέρες. Οχι όμως και οι 940 επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κρίσεις» εξηγεί ο κ. Γαλανόπουλος.

Ενδεικτική άλλωστε της τακτικής της κυβέρνησης είναι η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ μετά την εν λόγω συνάντηση: «Καμία ουσιαστική δέσμευση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θέσαμε. Για κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, για διορισμό όλων των συναδέλφων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις 940 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, για μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επικουρικών γιατρών, για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα συνάδελφοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι με εξειδίκευση στην εντατικολογία που η πρόσφατη προκήρυξη για τις ΜΕΘ τους αποκλείει, για την ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ΜΕΘ, για να μπορούν να δώσουν εξετάσεις οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι για τον τίτλο ειδικότητας πριν από την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, για επίταξη των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Τεχνητοί σκόπελοι

Σε όλα η απάντηση ήταν η μόνιμη επωδός “δεν μπορεί να γίνει τίποτε από αυτά που λέτε γιατί υπάρχουν νομικοί και οικονομικοί σκόπελοι”. Σκόπελοι όμως που δεν εμπόδισαν και δεν εμποδίζουν καθόλου την κυβέρνηση αξιοποιώντας την επιδημία να νομοθετεί με διαδικασίες fast track “κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων” σωρεία αντιλαϊκών, αντισυνταγματικών διατάξεων που έχουν πισωγυρίσει τα εργασιακά δικαιώματά μας στον 19ο αιώνα, όπως η νομοθέτηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας που παραβιάζει ακόμη και το ίδιο το σύνταγμα. Για αυτά οικονομικά και νομικά εμπόδια δεν υπάρχουν».

Οπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί, υπάρχει τρόπος για να ενισχυθεί το σύστημα ταχύτερα λόγω των συνθηκών. «Για τις 940 θέσεις υπέβαλαν αιτήσεις περίπου 2.500 γιατροί. Ολοι αυτοί έχουν τα τυπικά προσόντα. Με δεδομένο ότι είμαστε σε πανδημία και έχουμε επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες, αυτοί οι γιατροί θα μπορούσαν ήδη να δουλεύουν στο δημόσιο» αναφέρει ο κ. Γαλανόπουλος, ο οποίος εύλογα αναρωτιέται: «Γιατί δεν παίρνει όλους τους γιατρούς που κατέθεσαν τα χαρτιά τους; Για να δουλέψεις στο ΕΣΥ ως επικουρικός γιατρός, να κάνεις δηλαδή ό,τι κάνει ένας γιατρός, χρειάζεται απλώς να μπαίνεις σε μια επετηρίδα σε μια λίστα αναμονής και δεν χρειάζεται κρίση, αλλά για να δουλέψεις ως μόνιμος χρειάζεται κρίση –διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς απαιτεί για να ολοκληρωθεί ακόμη και δέκα μήνες–, λες και η ικανότητά σου να δουλέψεις έχει κάποια σχέση με το καθεστώς της εργασίας».

Με δεδομένη τη χρονοβόρα αυτή διαδικασία οι άλλες προσλήψεις που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο ΕΣΥ μετά τον Ιανουάριο. «Πριν από λίγους μήνες προκηρύχθηκαν θέσεις για 81 γιατρούς και άλλες 400 πριν από δύο εβδομάδες. Είναι μια ενίσχυση, αλλά είναι πολύ μικρή αν υπολογίσει κανείς και τις συνταξιοδοτήσεις στο τέλος του χρόνου. Αν λειτουργήσει το σύστημα με την ίδια ταχύτητα, οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν μετά τον Ιανουάριο, εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα. Οι προσλήψεις ξεπερνούν τον ορίζοντα της πανδημίας» εκτιμά ο κ. Γαλανόπουλος. Να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία τα κενά του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ έφταναν τις 6.500 θέσεις!

Ετικέτες

Documento Newsletter