Μεγάλη κομπίνα με ακίνητα για χορήγηση άδειας παραμονής

Μεγάλη κομπίνα με ακίνητα για  χορήγηση άδειας παραμονής

Σύμβουλος πρώην υπουργού Δικαιοσύνης (επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας) εμπλέκεται σε κύκλωμα εξαπάτησης πολιτών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που αγοράζουν στη χώρα μας ακίνητα προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής.

Η ρύθμιση αυτή προβλέφθηκε με τον μνημονιακό νόμο 4146/2013 με στόχο την προσέγγιση ξένων επενδύσεων και την τόνωση της αγοράς. Ειδικότερα, με το άρθρο 6 δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους τρίτων χωρών να αποκτήσουν μόνιμη άδεια διαμονής στην Ελλάδα, η οποία ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια, εφόσον αποκτήσουν ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Ωστόσο, αμέσως μετά την ισχύ του νόμου διάφοροι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τον πόθο των επίδοξων ξένων αγοραστών να έχουν τη δυνατότητα για απρόσκοπτη και απεριόριστη μετάβαση τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης βίζας, έσπευσαν να στήσουν εταιρείες real estate οι οποίες αισχροκερδούν σε βάρος τους, υπερτιμολογώντας τα προς πώληση ακίνητα.

Βασικό ρόλο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, σε κάποιες από αυτές τις εταιρείες φέρεται να έχει πρώην υπουργικός σύμβουλος ο οποίος διατηρεί δικηγορικό γραφείο στο Κολωνάκι και στα σχετικά προσύμφωνα αγοραπωλησίας εμφανίζεται να εκπροσωπεί ταυτόχρονα και τους αγοραστές και τους πωλητές των ακινήτων!

Η υπόθεση, μάλιστα, έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη αφού προκύπτουν αδικήματα κακουργηματικής μορφής, όπως: α) απάτη και απόπειρα απάτης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, ηθική αυτουργία, απλή και άμεση συνέργεια στο αδίκημα αυτό, β) απιστία, γ) σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράληψη ?αναγγελίας? στις αρμόδιες αρχές πράξεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την κομπίνα κατήγγειλε Κινέζος επιχειρηματίας, ο οποίος θέλησε να ενταχθεί στη σχετική διάταξη του νόμου για να αποκτήσουν αυτός και η οικογένειά του άδεια παραμονής στη χώρα μας.

Γι’ αυτό τον λόγο απευθύνθηκε στη χώρα του σε εταιρεία η οποία αναλάμβανε τη διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων. Εκεί τον διαβεβαίωσαν ότι η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να βρει τα ακίνητα για λογαριασμό του και να διαπραγματευτεί την τιμή με τον ιδιοκτήτη τους. Επίσης, τον πληροφόρησαν ότι συνεργάζονταν στην Ελλάδα με δικηγόρο ο οποίος θα διεκπεραίωνε τη διαδικασία αγοράς των ακινήτων, το άνοιγμα των σχετικών τραπεζικών λογαριασμών καθώς και τη διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση της άδειας παραμονής.

Συμφώνησε μαζί τους και του οργάνωσαν ένα ταξίδι στην Ελλάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα, όπου οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα τον ξεναγούσαν και θα του έδειχναν τα διαθέσιμα διαμερίσματα.

Πράγματι, τον Μάιο του 2016 ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τρεις Κινέζους υπαλλήλους της εταιρείας, ενώ στην Αθήνα τον περίμεναν τρεις Ιταλοί, οι οποίοι, όπως του είπαν, θα έκαναν τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Κατά την πενθήμερη παραμονή του φρόντισαν να διαμείνει σε πολυτελές ξενοδοχείο των βορείων προαστίων και να γευματίζει σε ακριβά εστιατόρια, ενώ τα διαμερίσματα τα οποία του έδειξαν βρίσκονταν στον Νέο Κόσμο, λέγοντάς του ότι είναι μια από τις πιο καλές περιοχές της Αθήνας.

Ο επιχειρηματίας, μάλιστα, πεπεισμένος από τα λεγόμενά τους, συνεννοήθηκε με έναν φίλο του να τον εξουσιοδοτήσει ώστε να διαπραγματευτεί και για εκείνον την αγορά ενός διαμερίσματος στην Ελλάδα.

Στο διάστημα αυτό, η εταιρεία που μεσολαβούσε τον ενημέρωνε ότι έπειτα από «σκληρή διαπραγμάτευση» με την πωλήτρια εταιρεία των δύο διαμερισμάτων στον Νέο Κόσμο, κατέληξαν στην τιμή των 326.000 και των 275.000 ευρώ αντίστοιχα.

Τα σχετικά προσύμφωνα πώλησης των ακινήτων υπογράφηκαν στο γραφείο του εν λόγω δικηγόρου στο Κολωνάκι, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει στη σύνταξη των οριστικών συμβολαίων εντός μίας εβδομάδας.

Ο επιχειρηματίας επέστρεψε στην πατρίδα του και έστειλε με εμβάσματα μέσω τράπεζας ολόκληρο το τίμημα της αγοράς των δύο διαμερισμάτων, για να ανακαλύψει, στη συνέχεια, ότι η εταιρεία που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια δεν είχε κανένα περιουσιακό στοιχείο, τα ακίνητα ανήκαν σε άλλη εταιρεία, η πραγματική τους αξία ήταν 187.000 ευρώ και 143.000 ευρώ αντίστοιχα και μάλιστα ήταν προσημειωμένα από τράπεζα!

Εκθέτουν τη χώρα μας και διώχνουν επενδυτές

Το θύμα κατήγγειλε την κομπίνα στις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, ενώ ο συνήγορός του Ιωάννης Μυταλούλης δήλωσε στο Documento: «Τέτοιου είδους περιστατικά όχι μόνο εκθέτουν τη χώρα μας αλλά εμποδίζουν στο μέλλον και άλλες σοβαρότερες επενδύσεις από την Κίνα. Τα θύματα των παράνομων αυτών πρακτικών είναι εύποροι Κινέζοι πολίτες που έχουν επιχειρήσεις ή αποτελούν υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εταιρειών. Τέτοιες πρακτικές αισχροκέρδειας όχι μόνο δεν εισάγουν κανένα όφελος στην ελληνική οικονομία, αλλά καταρρακώνουν την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν αυτού του είδους οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα μας. Δυστυχώς, το φαινόμενο αναμένεται να κλιμακωθεί με τους πλειστηριασμούς, αφού θα αποκτούνται από τους κάθε λογής επιτήδειους ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές, για να τα πουλήσουν στη συνέχεια αντί υπερβολικού τιμήματος σε ξένους πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα μας».

Ετικέτες

Documento Newsletter