Μεγάλη η συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον WRO Hellas και στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE

Μεγάλη η συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον WRO Hellas και στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και όλος ο πλανήτης λόγω της πανδημίας, υπάρχουν μερικές φωτεινές στιγμές που σε κάνουν να χαμογελάς με αισιοδοξία.

Μία από αυτές είναι η ολοκλήρωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Παρά τις αντιξοότητες ο διαγωνισμός κατέγραψε συμμετοχή 6.000 μαθητών από όλη τη χώρα! Πάνω από 1.600 ομάδες συμμετείχαν, είτε εξ’ αποστάσεως είτε σε μικρές ομάδες με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή των παιδιών, διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων τα παιδιά μπόρεσαν να συνεργαστούν άψογα και να παρουσιάσουν πρωτοποριακές νέες λύσεις και ολοκληρωμένες ρομποτικές κατασκευές, εμπνευσμένες -μεταξύ άλλων- από την κλιματική αλλαγή, την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση, τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη και τουDaVinci, κ.ά.

Όπως για παράδειγμα το project της ομάδας δημοτικού σχολείου, «FutureScientists 2», το οποίο πραγματεύεται την κατασκευή ενός ναού στην αρχαία Ελλάδα με τη βοήθεια της ρομποτικής και όχι την εκμετάλλευση δούλων, περνώντας παράλληλα και κοινωνικό μήνυμα.

Σύμφωνα με το project στην Αρχαία Ελλάδα έχει… ανακαλυφθεί ο ηλεκτρισμός από τον Αρχιμήδη και λαμβάνει χώρα σε ένα υπόγειο ορυχείο, όπου γίνεται εξόρυξη μάρμαρου (για την οικοδόμηση του ναού) και σιδήρου (για την κατασκευή εργαλείων και αγαλμάτων). Παράλληλα οι μαθητές εμπνεύστηκαν από τον καταπέλτη που είχε σχεδιάσει ο Leonardo Da Vinci και σχεδίασαν έναν μηχανισμό που έκανε την ανατροπή σε όλο το project.

Ακόμη μια αυτοματοποιημένη κατασκευή δημοτικού βασίστηκε στο Μηχανικό Τύμπανο (mechanical drum) του Leonardo Da Vinci (1452-1519 μ.Χ.) όπου καθώς κινείται ο μηχανισμός, οι ρόδες κινούν περιστροφικά ένα μεγάλο γρανάζι που κινεί με αντίθετη φορά δύο κυλίνδρους με ξύλινους πύρρους που χτυπούν 2 ομάδες από 5 μπαγκέτες τυμπάνου που χτυπούν το τύμπανο. 

Ο ίδιος μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε τον 17ο-18ο αιώνα όταν φτιάχτηκαν τα πρώτα «μουσικά κουτιά». Η κατασκευή των μαθητών είναι μία παραλλαγή του Μηχανικού Τυμπάνου που μοιάζει με τα εξελιγμένα μουσικά κουτιά (music boxes).

Μαθητές γυμνασίου από την άλλη εστίασαν στην κλιματική αλλαγή που αφορά όλους μας και είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα ενώ όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, εντοπίζονται αμέτρητα σκουπίδια διαφόρων υλικών στους δρόμους, στις θάλασσες και στις ακτές.

Για αυτόν τον λόγο, με το project SmartRecycling μαθητές του Γυμνασίου συμβάλλουν στην σωστή καταχώρηση των σκουπιδιών, ώστε να μπορεί να επιτυγχάνεται σωστή ανακύκλωση.

Οι τελικοί αγώνες των μαθητών όλων των βαθμίδων πραγματοποιήθηκαν είτε με εξ’ αποστάσεως αξιολογήσεις, είτε με φυσική παρουσία των μαθητών στις εγκαταστάσεις της OTEAcademy- όπου και τηρούνταν αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις ομάδες που αναδείχθηκαν νικητές του φετινού διαγωνισμού.

«Κάθε χρόνο εντυπωσιαζόμαστε από τα παιδιά που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αλλά φέτος ειδικά οι μαθητές υπήρξαν πρότυπο συνέπειας και εργατικότητας στις προπονήσεις τους εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας προς αξιολόγηση εξαιρετικές ρομποτικές λύσεις. Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, στους προπονητές δασκάλους τους, καθώς και στους γονείς τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλο και περισσότεροι μαθητές στην Ελλάδα ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική, το STEM και την τεχνολογία», λέει ο πρόεδρος του WRΟ Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης.

«Αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτά τα παιδιά, που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία -ειδικά για τους μαθητές- συνέχισαν να δουλεύουν ομαδικά πάνω σε ρομποτικές λύσεις, για τη συμμετοχή τους στον φετινό διαγωνισμό. Η COSMOTE θα συνεχίσει να επενδύει στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία. Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας μας. Με το πάθος και τις ιδέες των νέων ανθρώπων και με τη δύναμη της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους» ανέφερε ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ.

Οι διαγωνισμοί εκπαιδευτικής ρομποτικής δεν είναι κάτι νέο, ήδη από το 2015 έχουν λάβει μέρος πάνω από 24.000 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα ενώ πάνω από το 20% των ελληνικών σχολείων συμμετέχει σήμερα στους διαγωνισμούς.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα, επτά στους δέκα μαθητές που συμμετείχαν δήλωσαν ότι αυτή η εμπειρία τους επηρέασε αρκετά και είναι πιθανότερο να επιλέξουν καριέρα σχετική µε τους τοµείς του STEM, ενώ το 85% από αυτούς δήλωσε ότι χάρη στον διαγωνισμό βελτίωσε τις δεξιότητες του στον προγραμματισμό

Αξίζει να σημειωθεί πως η COSMOTE στηρίζει σταθερά τους νέους και την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, μέσα από τομείς όπως η εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM προσπαθώντας να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Το 2019, η συνολική κοινωνική συνεισφορά της εταιρείας, ανήλθε σε €3,6 εκατ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά στον Ενιαίο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ 2019.

Documento Newsletter