Μεγάλη αποκάλυψη: Η επιχείρηση «ψάξε τη γιαγιά» βρήκε άνθρωπο του Μητσοτάκη

Μεγάλη αποκάλυψη: Η επιχείρηση «ψάξε τη γιαγιά» βρήκε άνθρωπο του Μητσοτάκη

Δικηγόρος-μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ την ώρα που έλεγε σε συνεντεύξεις ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» εμπλεκόταν σε παράνομη διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας σε Σύριους και Λιβανέζους

Ένα μεγάλο κύκλωμα ελληνοποιήσεων αλλοδαπών εξαρθρώνουν οι ελληνικές αρχές έπειτα από έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης. Γνωστοί δικηγόροι και υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ήταν αυτοί που δημιουργούσαν τις πλαστές προϋποθέσεις για να δοθεί ιθαγένεια σε αλλοδαπούς που δεν ήξεραν πού πέφτει η Ελλάδα. Με το συνθηματικό «ψάξτε τη γιαγιά», το κύκλωμα αναζητούσε Ελληνίδες που έχουν πεθάνει ώστε να τις χρησιμοποιήσει ως κορυφή ενός γενεαλογικού δέντρου στου οποίου τα κλαδιά εμφάνιζε ως απογόνους τους αλλοδαπούς που επιχειρούσε να ελληνοποιήσει . 

Ενώ οι αρχές αναζητούσαν αυτούς που αναζητούσαν τη γιαγιά έπεσαν πάνω σε γνωστό στέλεχος της ΝΔ, εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται να επικύρωνε τα πλαστά έγγραφα και τις βεβαιώσεις που εμφάνιζαν ως απογόνους Ελλήνων τους αλλοδαπούς. Τις ημέρες που ο δικηγόρος και στέλεχος της ΝΔ Γιάννης Κιτσάκης έβγαινε στα ραδιόφωνα και εξ ονόματος του προέδρου της ΝΔ βεβαίωνε ότι δεν θα χαρίσει τη Μακεδονία σε μη Ελληνες, εμπλεκόταν σε διαδικασίες που βάφτιζαν Ελληνες άσχετους με την Ελλάδα αλλοδαπούς, φυσικά με το αζημίωτο. Είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, και μάλιστα επιλογή του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη ύστερα από διαβεβαιώσεις αριστείας, εμπλέκεται σε εγκληματικές ενέργειες. Μόνο που η συγκεκριμένη αποδεικνύει και την υποκρισία για όσα λέγονται για το έθνος και την αγάπη για την πατρίδα.

Καλοστημένο κύκλωμα με υπαλλήλους και δικηγόρους για παράνομες ελληνοποιήσεις

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) που αφορά τη δράση κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών. Στο κύκλωμα συμμετείχαν δικηγόροι και δημόσιοι υπάλληλοι που κατείχαν θέσεις-κλειδιά, οι οποίοι έβγαζαν ελληνική ιθαγένεια με διαδικασίες εξπρές ακολουθώντας μια ευφάνταστη τακτική, το όνομα της οποίας στη συγκεκριμένη πιάτσα, σύμφωνα με πληροφορίες, ονομάζεται «αγοράζω γιαγιά».

Εναν χρόνο διήρκεσε ο έλεγχος των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, ο οποίος ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία για παράνομες ελληνοποιήσεις. Τα ευρήματα μιλούν για καλοστημένο κύκλωμα, τα μέλη του οποίου εργάζονταν στο τμήμα Ληξιαρχείου του Δήμου Αθηναίων, στο Ειδικό Ληξιαρχείο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και στη Διεύθυνση Ιθαγενείας Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Μαζί με αυτούς, δικηγόροι από την Αθήνα και τα Ιωάννινα οργάνωναν τις διαδικασίες, ενώ μέλη του κυκλώματος από τη Βηρυτό εντόπιζαν τους ενδιαφερομένους που ήθελαν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια κυρίως, με σκοπό να πάρουν στα χέρια τους το ελληνικό διαβατήριο.

Εστησαν το κόλπο πολύ καλά διαβασμένοι

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν γυναίκες που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα γύρω στο 1890, δεν είχαν παντρευτεί ποτέ και δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. Εψαχναν δηλαδή για ανενεργές οικογενειακές μερίδες. Επειτα με πλαστές ληξιαρχικές πράξεις εμφάνιζαν αυτές τις γυναίκες να έχουν πραγματοποιήσει πολιτικούς γάμους πριν από 80-100 χρόνια στη Βηρυτό. Η επιλογή των μελών του κυκλώματος να τις εμφανίζει να έχουν κάνει πολιτικό γάμο γινόταν διότι δεν αναγνωριζόταν από το ελληνικό κράτος εκείνη την εποχή ο πολιτικός γάμος, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μη χάνουν την ελληνική υπηκοότητά τους.

Με λίγα λόγια το κύκλωμα ήταν καλά διαβασμένο και σωστά δικτυωμένο, ώστε να μπορεί να εντοπίζει αυτές τις δεκατρείς περιπτώσεις γυναικών οι οποίες έχουν αποβιώσει από εικοσαετίας και δεν είχαν συγγενή που θα μπορούσε να τους χαλάσει τη δουλειά. Ετσι οι συγκεκριμένες γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως η κορυφή ενός γενεαλογικού δέντρου που ελληνοποίησε δεκάδες Σύριους και Λιβανέζους.

Βήμα προς βήμα η τακτική του κυκλώματος

Μέλη του κυκλώματος έβρισκαν ανενεργές οικογένειές μερίδες. Στόχος τους ήταν να εντοπίσουν μόνο γυναίκες, καθώς είναι καταγραμμένες μόνο σε ένα μητρώο, σε αντίθεση με τους άντρες που καταγράφονται και στα στρατιωτικά μητρώα.

Στις χώρες των ενδιαφερομένων που ήθελαν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια και εν συνέχεια ελληνικό διαβατήριο δραστηριοποιούνταν μέλη του κυκλώματος, τα οποία τους εντόπιζαν και τους καθοδηγούσαν σε σχέση με τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσουν.

Οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονταν την Ελλάδα και έρχονταν σε επαφή με δικηγόρο. Δήλωναν στο Ειδικό Ληξιαρχείο του υπουργείου Εσωτερικών, 80 χρόνια μετά, τον γάμο των γυναικών και τοποθετούσαν τη δήλωση στον φάκελο της προ εικοσαετίας νεκρής γυναίκας.

Το επόμενο βήμα και τελευταίο ήταν το αίτημα των αλλοδαπών στα τμήματα ιθαγένειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του κυκλώματος απευθύνθηκαν αρχικά σε τμήματα ιθαγένειας άλλων περιοχών της Ελλάδας, στα οποία οι υπάλληλοι διαπίστωναν ότι οι φάκελοι… έπασχαν. Ετσι το κύκλωμα βρήκε πρόσφορο έδαφος για συνεργασία στα τμήματα Ιθαγένειας των Ιωαννίνων και της Φλώρινας. Εκεί ο πληρεξούσιος δικηγόρος με εξουσιοδοτήσεις που γίνονταν από τους ίδιους υπαλλήλους υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων και όχι της περιοχής που δήλωναν μόνιμοι κάτοικοι οι αλλοδαποί κατέθετε τον φάκελο και σε χρόνο-ρεκόρ η ιθαγένεια των ιδίων αλλά και των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς τους ήταν γεγονός.

Επαναλήψεις και παραλείψεις που τους πρόδωσαν

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης (ΓΕΔΔ) που έχει σταλεί τόσο στα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών όσο και στον Δήμο Αθηναίων για τη διερεύνηση ευθυνών, τα μέλη του κυκλώματος είχαν υποπέσει σε πολλά λάθη τα οποία τελικά τους πρόδωσαν.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η έκθεση ελέγχου, στο σύνολο των ελεγχθεισών περιπτώσεων αιτημάτων αλλοδαπών που απευθύνθηκαν στα τμήματα Ιθαγένειας Ιωαννίνων και Φλωρίνης επικαλούμενος λόγος έλξης ελληνικής ιθαγένειας είναι η ελληνική καταγωγή από εκ πατρός μητέρες, οι οποίες φέρεται να τέλεσαν γάμο με αλλοδαπούς Λιβανέζους ή Σύριους στο εξωτερικό.

Βρήκαν αίτηση που ενώ απευθυνόταν στο τμήμα Ιθαγένειας της Φλώρινας πρωτοκολλήθηκε και διεκπεραιώθηκε στο αντίστοιχο τμήμα των Ιωαννίνων.

Εντοπίστηκαν αιτήσεις χωρίς προσδιορισμό συγκεκριμένης διεύθυνσης κατοικίας αλλά με χειρόγραφη αναγραφή του δήμου.

Στο σύνολο των αιτήσεων καθορισμού ιθαγένειας προς το τμήμα Ιθαγένειας Ιωαννίνων χρησιμοποιούνται οι ίδιες διευθύνσεις φερόμενης κατοικίας των αιτούντων αλλοδαπών. Στην επιτόπια αυτοψία της ΕΛΑΣ στις δηλωμένες διευθύνσεις διαπιστώθηκε ότι τα σπίτια αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ιδιοκατοίκηση από τους Ελληνες ιδιοκτήτες τους.

Οι φερόμενες ως υπογραφές του αιτούντων αλλοδαπών σε διάφορα έγγραφα εμφανίζονται διαφορετικές μεταξύ τους αλλά και διαφορετικές με αυτή του διαβατήριου του κάθε αλλοδαπού.

Υπήρξε φάκελος χωρίς να περιλαμβάνει μέσα αντίγραφο του διαβατήριου. Παρ’ όλα αυτά η αίτηση έγινε αποδεκτή από τον υπάλληλο και διεκπεραιώθηκε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνοποιήσεις με «γαλάζιο» δικηγόρο

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιθεωρητές αφίξεων και αναχωρήσεων των αιτούντων δεν προκύπτει η παρουσία αυτών στην Ελλάδα κατά τον χρόνο θεώρησης του γνήσιου της υπογραφής τους.

Σε ορισμένους φακέλους αιτημάτων του τμήματος Ιθαγένειας των Ιωαννίνων η έκδοση της απόφασης κτήσης της ιθαγένειας προηγείται χρονικά σε σχέση με την αίτηση για καταχώρηση διάφορων ληξιαρχικών γεγονότων.

Ολα τα αιτήματα που εξετάστηκαν από το κλιμάκιο ελέγχου και είχαν υποβληθεί στη Φλώρινα δεν είχαν αριθμό πρωτοκόλλου, στάλθηκαν στην υπηρεσία ταχυδρομικά και διεκπεραιώθηκαν παρανόμως, καθώς η πλειονότητα αυτών, όπως αναφέρει η έκθεση ελέγχου, δεν φέρουν γνήσιο υπογραφής του φερόμενου ως αιτούντος.

Εμφανίζεται το ίδιο όνομα υπάλληλου του Δήμου Αθηναίων σε πλήθος θεωρήσεων φακέλων που υποβλήθηκαν στα Ιωάννινα.

Για πρώτη φορά στο τμήμα Ιθαγένειας Ιωαννίνων σημειώνεται η συγκεντρωτική υποβολή τόσων αιτημάτων προερχόμενων από την ίδια χώρα, κάτι που συνιστά ασυνήθιστο φαινόμενο, ωστόσο αυτό δεν κίνησε τις υποψίες των υπαλλήλων που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί για να εξεταστούν στα Ιωάννινα υποβλήθηκαν στην πλειονότητά τους με πληρεξούσιο δικηγόρο, χωρίς να προκύπτει η απαιτούμενη αντικειμενική αδυναμία του αιτούντος για αυτοπρόσωπη παρουσία.

Κατατέθηκαν αιτήσεις αλλοδαπών από πληρεξούσιο δικηγόρο χωρίς να περιλαμβάνεται στα δικαιολογητικά έγγραφο του πληρεξουσίου.

Τέλος, όπως αναφέρει η έκθεση ελέγχου, σημαντική είναι η διαπίστωση μη ανταπόκρισης από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές του εξωτερικού, όπως η πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό, σε αιτήματα των αρμόδιων ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών για διασταύρωση και επαλήθευση, γεγονός που όρθωσε εμπόδια σε όλη τη διαδικασία της έρευνας νομιμότητας των αιτημάτων καθορισμού ιθαγένειας.

Πέρα από το διοικητικό πόρισμα των επιθεωρητριών βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από τις δικαστικές αρχές για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Documento Newsletter