Στο τσακ προλάβαμε… Αυτό επισημαίνουν πηγές κοντά στον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο μετά την χθεσινή επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, 3 δις. ευρώ και με επιτόκιο 3,5%, αφού σήμερα στις αγορές επικρατεί… πανικός.
Για του λόγου το αληθές, για πρώτη φορά από τις 3 Ιανουαρίου, η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς τίτλου ξεπερνά το 4%, ενώ βαρύ είναι το κλίμα και για το 7ετές που εκδόθηκε χθες με την απόδοση να ανεβαίνει στο 3,7%. Ίδια γεύση και για τα 5ετή ομόλογα που ενισχύονται 12,5%, στο 3,51%. Ενδεικτική ήταν, επίσης, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με την οποία «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές».
Το πρόβλημα όμως, δεν είναι Ελληνικό, εξηγεί ο υπεύθυνος συναλλαγών της BETA AXEΠEY κ. Π. Ζαμάνης. «Όταν οι μερισματικές αποδόσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που είναι και η μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά ου πλανήτη υπολείπεται σε αποδόσεις που παρέχονται από τα ομόλογα, είναι λογικό οι επενδυτές να στρέφονται σε άλλου είδους καταφύγια προκειμένου να προστατεύσουν και να αυγατίσουν τα κεφάλαιά τους». Και εξηγεί ότι, «η μέση μρισματική απόδοση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι 2,5%, όταν η απόδοση του Αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου διαμορφώνται (σ.σ. σημερινές τιμές) στο 2,8 – 2,9%). Αυτός ίναι και ο λόγος που φαινομενικά γκρεμίζονται τα χρημαιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη».
Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί κατά 1,6%, στις 828 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να είναι εκείνες που ηγούνται της πτώσης.
Πολλοί παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι η αναταραχή στις αγορές την τελευταία εβδομάδα αντανακλά μία διόρθωση μετά τα σημαντικά κέρδη του 2017 και του 2018. Επίσης, το sell off των τελευταίων ημερών αποδίδεται στις υψηλότερες προσδοκίες για μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.