Το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων στον τομέα της Υγείας των κατοίκων των νησιών έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τον θάνατο ενός 60χρονου στην Φολέγανδρο.
Μια σειρά γεγονότων -που δεν ήταν ατυχίες- αλλά σοβαρές ελλείψεις, και παρά το γεγονός πως κάποια στιγμή εστάλη ελικόπτερο, οδήγησαν στην απώλεια άλλης μιας ζωής.
Μεταξύ των ελλείψεων, η απουσία νοσηλευτή αλλά και ασθενοφόρου με οδηγό και διασώστη στην Φολέγανδρο – παρά τις εξαγγελίες – αλλά και οι καθυστερήσεις στην αποστολή των μέσων.
Η εικόνα του τι συμβαίνει ακριβώς όταν κάποιος νοσήσει σε νησί περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το θλιβερό αυτό περιστατικό ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.
Παραθέτουμε όλη τη δήλωσή του Νίκου Συρμαλένιου για το τραγικό συμβάν στη Φολέγανδρο:
«Δυστυχώς με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε το τραγικό συμβάν που έγινε χθες στη Φολέγανδρο με την απώλεια ενός συμπατριώτη μας 60 ετών που «έφυγε» περιμένοντας το ελικόπτερο για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο.
Είναι προφανές ότι δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε φοβούμαστε το τελευταίο τέτοιο περιστατικό που βιώνουν τα νησιά μας, ιδιαίτερα τα μικρά και πιο απομακρυσμένα. Είναι επίσης προφανές πως, σε ό,τι μας αφορά, το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση στις πλάτες μιας τραγικής απώλειας και μιας οικογένειας που θρηνεί για τον άνθρωπο της.
Όμως δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθούν μια σειρά ευθύνες και περιστατικά, τα οποία αν είχαν αποφευχθεί ίσως να μην είχε χαθεί μια ακόμα ανθρώπινη ζωή.
Καταρχήν να διασαφηνίσω ότι από τις πληροφορίες που έχουμε:
Πρώτον, οι δύο αγροτικές γιατροί που υπηρετούν στο Π.Π.Ι. έκαναν το ανθρωπίνως δυνατόν, ειδοποιώντας από την πρώτη στιγμή το ΕΚΑΒ, με εντολή του οποίου απογειώθηκε το ελικόπτερο μετά περίπου από ένα δίωρο. Η απουσία όμως έστω και ενός νοσηλευτή/νοσηλεύτριας, ακυρώνει στην πράξη ή μετριάζει όλη την προσπάθεια, έστω και υπεράνθρωπη.
Δεύτερον, η έλλειψη ασθενοφόρου στο νησί εδώ και μεγάλο διάστημα, αποτελεί κραυγαλέο γεγονός, παρά τις εξαγγελίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ότι θα προμηθευτούν όλα τα μικρά νησιά με σύγχρονα ασθενοφόρα μικρού τύπου (ανακοίνωση της ΠΝΑΙ από το Φεβρουάριο του 2020). Το ίδιο κραυγαλέο είναι ταυτόχρονα η έλλειψη οδηγού και διασώστη που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του ασθενοφόρου.
Τρίτον, παρά τη σχετικά έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, από ότι φαίνεται οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις στην πλήρη αξιοποίηση των μέσων για την κάλυψη των έκτακτων περιστατικών, συνεχίζονται. Τα πτητικά μέσα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που κυρώθηκε με νόμο από το Μάϊο του 2019 και τροποποιήθηκε μετά επί κυβέρνησης ΝΔ, ακόμα δεν έχουν παραληφθεί. Επίσης τα τρία πλωτά κατάλληλα εξοπλισμένα του Λιμενικού, ένα εκ των οποίων σταθμεύει στη Νάξο, βρίσκονται αραγμένα εδώ και μήνες από την ημέρα των εγκαινίων, λόγω έλλειψης στελέχωσης τους από το κατάλληλο προσωπικό. Τέλος η οδηγία του ΕΟΔΥ για αεροδιακομιδή των ενδεχόμενων ασθενών covid, αποκλειστικά με μία κάψουλα, δυνητικά οδηγεί σε καθυστερήσεις σε μεταφορές περιστατικών που χρήζουν απόλυτα επείγουσα διακομιδή.
Δυστυχώς όλα όσα λέμε και όλα όσα πιθανόν να γραφτούν δεν γυρίζουν τη ζωή του συνανθρώπου μας πίσω. Τουλάχιστον θα γίνουν πιο γρήγορα κάποια βήματα, έτσι ώστε η ανθρώπινη ζωή στον 21ο αιώνα και στα νησιά να υπολογίζεται εξ ίσου με τους συμπολίτες μας της ηπειρωτικής Ελλάδας;
Δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι.
Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συμπατριώτη μας από τη Φολέγανδρο!!!
18/11/2020»
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς:
Σχετική ανάρτηση έκανε και στα κοινωνικά δίκτυα η Κατερίνα Μαρινάκη, εκδότρια και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα της Φολεγάνδρου» γνωστοποιώντας επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και αξιωματούχους.
Σε αυτήν επισημαίνει:
«Σεβόμαστε απολύτως τις τιτάνιες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και σύσσωμης της Ελληνικής κοινωνίας, που έχουν ως στόχο και σκοπό την καταπολέμηση της εκ του Covid-19 εκπορευόμενης πανδημίας. Ωστόσο, θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι ζωές συμπολιτών μας θυσιάζονται στον βωμό ακριβώς της σωτηρίας ανθρώπων από τον Κορωνοϊό. Χθες, στην Φολέγανδρο, ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, με λίγες εκατοντάδες κατοίκων, από το οποίο και κατάγομαι, χάσαμε έναν νεώτατο άνθρωπο, υγιέστατο και αγαπητό στους συμπατριώτες του, από εγκεφαλικό! Ο ανακουφιστικός -στις περιπτώσεις αυτές- ήχος του ελικοπτέρου, δεν ήχησε ποτέ πάνω από το μικρό νησάκι, οι κάτοικοι του οποίου με αγωνία ανέμεναν για αρκετές ώρες την σωτήρια άνωθεν παρέμβαση που ποτέ δεν ήρθε, ομοίως και όλοι εμείς που εναγωνίως κρεμόμασταν κυριολεκτικά από το ακουστικό του τηλεφώνου αναμένοντας μια χαραμάδα ελπίδας! Μιας ελπίδας που πέθανε τελευταία, μαζί με τον δικό μας άνθρωπο, ο οποίος λίγες ώρες μετά το εγκεφαλικό που τον χτύπησε, έφυγε αβοήθητος, χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να παλαίψει για την ζωή του! Σήμερα, στο www.militaire.gr και σε σχετικό με το συμβάν άρθρο διαβάζουμε μεταξύ άλλων: “Ένας άνθρωπος 60 ετών έχασε χθες τη ζωή του στη Φολέγανδρο. Στις 16.00 το απόγευμα που τέθηκε θέμα άμεσης αερομεταφοράς του, δεν βρέθηκε ένα ελικόπτερο για να τον μεταφέρει… Από το 2017 το Ίδρυμα Νιάρχου έχει κάνει δωρεά δύο αεροπλάνων και δύο ελικοπτέρων μόνο για αεροδιακομιδές. Οι διαδικασίες ένταξης τους ξεκίνησαν, αλλά έχουμε 2020 και ακόμη ΔΕΝ έχουν ολοκληρωθεί”.
ΓΙΑΤΙ ερωτούμε!
Αξιότιμοι κύριοι,
όλοι εμείς οι κάτοικοι των μικρών Ελληνικών νησιών, αναμένουμε μια άμεση και τεκμηριωμένη απάντηση στο προηγηθέν ερώτημα, καθώς και σ’ αυτό που βρίσκεται σήμερα και πάντα στα χείλη όλων των νησιωτών: οι δικές μας ζωές έχουν, άραγε, μικρότερη αξία από αυτές των κατοίκων των αστικών κέντρων ή ακόμα-ακόμα και από αυτές των συνανθρώπων μας που πέφτουν θύματα του Covid-19; Ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας και του θέματος υγείας που τυχόν αντιμετωπίζει, πόσες “ταχύτητες” υπάρχουν τελικά στην αξία μιας ανθρώπινης ζωής;
Με εκτίμηση
Κατερίνα Μαρινάκη
Εκδότρια – Δημοσιογράφος εφημερίδας
“Τα Νέα της Φολεγάνδρου”
Χθες, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ένας συνάνθρωπος μας έφυγε… φθηνά. Και το λέμε αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να μην μπορείς να βρεις κρεβάτι στην εντατική, ελικόπτερο για να τον μεταφέρεις αφήνοντας ασχολίαστο την εντολή από το τηλεφωνικό κέντρο «να επιβεβαιώσετε ότι χρειάζεται βοήθεια και μετά να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό»….»