Ένα χρόνο πριν από την προγραμματισμένη ισχύ τους, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονταν στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε κατά τον προϋπολογισμό, αλλά και σύμφωνα με όσα είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έρχονται τα αντίμετρα μόνιμου χαρακτήρα που θα ισχύσουν από φέτος.
1. Μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα,
2. Μείωση ΦΠΑ για τους καταναλωτές, , αλλά και τις επιχειρήσεις
3. Μείωση της εταιρικής φορολογίας,
4. Δια νόμου κατάργηση του προληπτικού μέτρου μείωσης του αφορολογήτου που σήμερα διαμορφώνεται στις 8.636 ευρώ
Αυτά τα μέτρα, αναμένεται να αποτελέσουν ουσιαστικά στοιχεία του μείγματος της φορολογικής πολιτικής εννιά μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ήδη, το οικονομικό επιτελείο έχει δείξει δείγματα γραφής με τη διαμόρφωση -πέραν κάθε προσδοκίας- του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 8,1 δις. ευρώ (ή 4,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ) το 2018.Το γεγονός αυτό εκτίναξε το «μαξιλάρι ρευστότητας» της ελληνικής οικονομίας άνω των 30 δις. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η αξιοπιστία της στις αγορές εξομαλύνεται από την διαμόρφωση του 10ετούς ομολόγου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004 – 2006, ήτοι 3,3%.
Συναίνεση Θεσμών
Ήδη, κορυφαία στελέχη της Κομισιόν, όπως ο αντιπρόεδρός της κ. Βλάντις Ντομπρόβσκις ή ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη μείωσης του αφορολόγητου ορίου στις 5.685 ευρώ, που παραπέμπει σε μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η έλευση εκπροσώπων των θεσμών, με πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών να τονίζουν στο Documento, ότι «οι θεσμοί έχουν αναγνωρίσει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι εξασφαλισμένα ως το 2021, οπότε δεν θα φέρουν αντιρρήσεις στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, τα οποία συνδέονται, επίσης με την συνέπεια στην αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων. Και μάλιστα για έναν ακόμα λόγο, όταν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που τόσο αρέσκεται να επικαλείται η αντιπολίτευση, δείχνουν ότι η χώρα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ανακόπτοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας». Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σε συνδυασμό με την υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2019, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει κατά τις επαφές της με τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχει παγιοποιηθεί μια τάση υπερπλεονασμάτων, που της επιτρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης.
Τα προτεινόμενα μέτρα
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν αποκλείεται εντός του Μαΐου (σ.σ. οι ίδιες πηγές είπαν για πριν από τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές και όχι πριν τις εθνικές…) να κατατεθεί στην Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα στο οποίο εκτός των άλλων θα περιλαμβάνονται εκτός από την μείωση των συντελεστών συγκεκριμένων φόρων και οι 120 δόσεις προς την εφορία, αλλά και η απελευθέρωση του ακατάσχετου των λογαριασμών για τους φορολογικά συνεπείς.
Συγκεκριμένα:
– Για το 2019 λοιπόν και όχι για το 2020, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται να έρθει η μείωση του συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Που σημαίνει ότι ο μειωμένος συντελεστής θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις το 2020.
– Από φέτος, επίσης, αναμένεται να ισχύσει η μείωση του ΦΠΑ, του βασικού συντελεστή, από το 24% στο 23% και από το 2021 στο 22% εναρμονιζόμενη η μείωση με το μεσοπρόθεσμο. Αναμένεται επίσης η παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό ρεύμα.
– Κατά μία μονάδα μείωση αναμένεται να υπάρξει και στα είδη πρώτης ανάγκης που βαρύνονται σήμερα με ΦΠΑ 13%. Η υποχώρηση θα διαμορφωθεί στο 12%, δηλαδή κατά μία μονάδα.
– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%
– Μείωση κατά μία ακόμα μονάδα από το 29% στο 28% ή δύο ποσοστιαίες μονάδες σε λιγότερο από ένα χρόνο (σ.σ. ήταν 30%) του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων. Δεν αποκλείεται όμως, όπως σημείωναν πηγές στο ΥΠΟΙΚ η μείωση στους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις να φτάσει το 26% από φέτος και όχι σε δύο δόσεις, 28% το 2019 και 26% το 2020 (που αποτελεί το θεσμοθετημένο αντίμετρο).
Ήδη για τη θεσμοθέτηση των νέων μέτρων θετικού χαρακτήρα εκ μέρους της κυβέρνησης είναι ενημερωμένη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία επεξεργάζεται τα δικά της μοντέλα ως προς την βελτίωση των εσόδων από φόρους ή… απλήρωτους φόρους.
Ταυτόχρονα, αποδυναμώνεται η επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει κάνει σημαία τη μείωση των φορολογικών συντελεστών οι οποίοι εφαρμόζονται ήδη (π.χ. επιχειρήσεις, μερίσματα).
Την θεσμοθέτηση των φοροελαφρύνσεων προανήγγειλε στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε χαρακτηριστικά πως, «το καλό κλίμα μάς επιτρέπει να είμαστε συνεπείς προς τους στόχους μας αλλά και να δίνουμε στους πολίτες αυτό που τους αναλογεί. Δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα ώστε να περιμένουμε στο τέλος του έτους για να δώσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα» σημείωσε και ανέφερε ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις.