Με τσουχτερό κρύο ο αγιασμός των υδάτων στο υπό αναστήλωση γεφύρι της Πλάκας (Photos)

Με τσουχτερό κρύο, τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων σε όλες τις περιοχές της Ηπείρου, σε ποτάμια, γεφύρια και στη θάλασσα. Στα Ιωάννινα, η ρίψη του σταυρού έγινε στην Λίμνη Παμβώτιδα και τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να τον ανασύρουν.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τελετή που έγινε στις 11.00 το πρωί στο πέτρινο γεφύρι-σύμβολο των Τζουμέρκων, που στέκει και πάλι όρθιο στην Πλάκα. Το γεφύρι, το οποίο το είχε «καταπιεί» η μανία της φύσης την 1η Φεβρουαρίου του 2015, αποτελεί ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο των Τζουμέρκων και σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια, ο ιερέας έριξε τον σταυρό στα παγωμένα νερά του Αράχθου, δίπλα από τα θεμέλια του γεφυριού.

Το γεφύρι με χρηματοδότηση από τις τοπικές κοινότητες και τον Ιωάννη Λούλη, κατασκευάστηκε από τον πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη του 1866. Ήταν το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ήταν ένα κατασκευαστικό θαύμα για την εποχή. Είχε μήκος 72 μέτρα, άνοιγμα τόξου 40 μ. ύψος 18,5 μ., ελεύθερο πλάτος 2,5 μέτρα. Το 1881 μετά τη Απελευθέρωση της Άρτας, ο Άραχθος ήταν το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με την υπόδουλη Ήπειρο. Στο γεφύρι υπήρχε συνοριακό φυλάκιο, όπου έως το 1912 λειτουργούσε τελωνειακός σταθμός, με μόνιμη στρατιωτική φρουρά.






Ο αγιασμός των υδάτων στην υπόλοιπη Ήπειρο

Στην Άρτα, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό γεφύρι όπου τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στον Άραχθο. Στην Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε στα λιμάνια.

Στην Κοιλάδα του Αχελώου, ο εορτασμός των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε σε δύο ιστορικά πέτρινα γεφύρια στον ποταμό Αχελώο: Στη γέφυρα Τέμπλας, που ενώνει την Ευρυτανία με την Αιτωλοακαρνανία και στη γέφυρα Κοράκου, που ενώνει την Άρτα με την Καρδίτσα και η οποία ανατινάχθηκε κατά τον Εμφύλιο.

Στις 11:30 το πρωί, ο Δήμος Αγράφων διοργάνωσε για πρώτη φορά τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Γέφυρα Τέμπλας, του Αχελώου, που βρίσκεται στα όρια των δημοτικών ενοτήτων Ασπροποτάμου και Ινάχου του δήμου Αμφιλοχίας. Κάτοικοι των χωριών του Ορεινού Βάλτου, άμεσα προσκείμενα στην κοιλάδα του Αχελώου, Περδικάκι, Βρουβιανά και Αυλάκι, παρακολούθησαν τη μεγάλη θρησκευτική τελετή μαζί με τους κατοίκους των χωριών του Ασπροποτάμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ