Με τον «οδικό χάρτη» της υποχωρητικότητας στο χέρι ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν

Με τον «οδικό χάρτη» της υποχωρητικότητας στο χέρι ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν

Εάν κάτι είναι βέβαια μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να αφήσει αναπάντητη δημοσίως το προκλητικό αίτημα του Τούρκου για αναγνώριση του ψευδοκράτους, με την εξαφάνιση της Κύπρου από τις δημόσιες δηλώσεις να δίνει το στίγμα της υποχωρητικότητας της ελληνικής κυβέρνησης, στο πρώτο βήμα πάνω στον δρόμο που περιγράφει ο «οδικός χάρτης» στον οποίον συμφώνησαν.

«Θετικό κλίμα» είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και το «Σπίτι της Τουρκίας» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Με βάση τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η σχετικά σύντομη συζήτηση περιορίστηκε σε τυπικές συζητήσεις για τον «οδικό χάρτη» που χαράσσει τη διαδρομή των ελληνοτουρκικών επαφών το προσεχές διάστημα.

Ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει τις επαφές σε επίπεδο υφυπουργών για τον πολιτικό διάλογο στα μέσα Οκτωβρίου, τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εντός Νοεμβρίου, και τη συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης στις 7 Δεκεμβρίου, σε επίπεδο Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Μετανάστευση, κλιματική κρίση, Πολιτική Προστασία και άλλα παρόμοια ζητήματα, βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς στο περιθώριο της ατζέντας των συζητήσεων προκαλώντας τον μικρότερο προβληματισμό.

Πάντως, οι εκκλήσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν από βήματος ΟΗΕ για την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έμεινε χωρίς απάντηση, παρά τις ευκαιρίες που είχε ο πρωθυπουργός. Τόσο πριν τη συνάντηση με τη συνέντευξή του στο CNN, όσο και μετά με τη δήλωσή του σε δημοσιογράφους, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε διπλή ευκαιρία να απαντήσει στις αναφορές του Τούρκου προέδρου. Ώρες αργότερα και για εσωτερική κατανάλωση, το πρωθυπουργικό γραφείο φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα αναφορά του σε μέλη της ελληνικής κοινότητας, πως ο ίδιος υποστήριξε ότι στη συνάντησή του με τον Τούρκο διαμήνυσε τη «σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή».

Οι επίσημες ανακοινώσεις και οι κυβερνητικές διαρροές βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την καλλιέργεια «θετικού κλίματος» και «κλίματος επιστοσύνης», επιχειρώντας να αποκρούσουν την κριτική για την υποχωρητικότητα που εκπέμπουν οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Άλλωστε, για τον ίδιο λόγο και για τη «μία και μόνη διαφορά», της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, οι πηγές του Μαξίμου τονίζουν πως χρειάζεται χρόνος. Παράλληλα, επιχειρούν να δείξουν την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη την Πέμπτη στον ΟΗΕ ως «απάντηση» στις προκλήσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στις δηλώσεις του μετά τη δική τους συνάντηση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ικανοποιημένος από όσα άκουσε από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, η «απένταξη» του Κυπριακού από τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού προκαλεί εκκωφαντικά ερωτήματα για το… κόστος του «θετικού κλίματος» που περιγράφουν οι κυβερνητικές πηγές, τα οποία χρήζουν άμεσων και καθαρών απαντήσεων, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ερωτήματα που πολλαπλασιάζονται από την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στο CNN σε «εδαφικά θέματα», που σε συνδυασμό με τις «υποχωρήσεις» ή «αμοιβαίες κινήσεις» που έχει προαναγγείλλει, δημιουργούν ένα ζοφερό δίχτυ σιωπής γύρω από το χθεσινό ραντεβού, και κυρίως γύρω από αυτά που θα ακολουθήσουν.

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε το Κυπριακό μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Η αλήθεια, όπως και η Κύπρος, «κείται μακράν»

Documento Newsletter