Η διερεύνηση της τραγωδίας θα αρχίσει από το 1997, εξαιρέθηκαν ήδη τρεις βουλευτές και 200 πρόσωπα προτάθηκαν ως μάρτυρες
Με πρώτους μάρτυρες τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη Τάσο Μαντέλη και Χρίστο Βερελή, αλλά και τους πρώην CEO ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ από την περίοδο του «εκσυγχρονισμού» έως αυτήν της πρωθυπουργίας Καραμανλή Χρήστο Τσίτουρα, Κώστα Γιαννακό και Νίκο Κούρεντα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος διερεύνησης της εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών μέχρι την επανέναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μετά τις γιορτές.
Αυτό το flashback αποτελεί απόρροια της πρότασης του ΚΚΕ επί της οποίας συγκροτήθηκε η επιτροπή, την οποία η ΝΔ έσπευσε να υιοθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση πως ανθίσταται ακόμη και σ’ αυτή την εκ προοιμίου ναρκοθετημένη προσπάθεια να χυθεί φως στα αίτια που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Γι’ αυτό άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αιτήματα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής με πυξίδα το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη διαβόητη σύμβαση 717, όμως η πλειοψηφία τα απέρριψε με πρόσχημα τη σύσταση της εξεταστικής.
Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το ΚΚΕ εξέφρασε τη σφοδρή διαφωνία του με τη μεθοδολογία που πρότεινε ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να τονίζει ότι ο Περισσός θα καταγγείλει τη συγκεκριμένη πρακτική, ζητώντας οι καταθέσεις να ξεκινήσουν με κλήσεις συγγενών θυμάτων και εμπειρογνωμόνων και να καταλήξουν στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Δηλαδή αντίστροφα. «Κύριε Καραθανασόπουλε, εγώ σεβάστηκα την πρόταση του ΚΚΕ…» απάντησε ο Λάζ. Τσαβδαρίδης, υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως η ΝΔ ακολουθεί την πορεία διερεύνησης που επέβαλε η πρόταση του ΚΚΕ.
Στο κατώφλι Καραμανλής, Χατζηδάκης και Σπίρτζης
Περί τα 200 πρόσωπα προτάθηκαν ως μάρτυρες από όλα τα κόμματα. Σε σχέση με τους πρώην υπουργούς, στην ίδια κατεύθυνση είναι οι κατάλογοι που κατέθεσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους Κώστα Καραμανλή, Χρήστο Σπίρτζη και Κωστή Χατζηδάκη, ενώ η πλειοψηφία και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην κλήση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάτι που αναμένεται –κατά τις πληροφορίες– να τεθεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αιτήθηκε την κλήση και του Μάκη Βορίδη, όπως επίσης των Θάνου Πλεύρη, Μιχάλη Παπαδόπουλου, Χρήστου Τριαντόπουλου, Ζωής Ράπτη και Κώστα Αγοραστού, ο οποίος θα πρέπει να αποσαφηνίσει την πατρότητα της απόφασης για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ζήτημα που θέτουν μετ’ επιτάσεως οι συγγενείς.
Ομοφωνία επικράτησε για την κλήση συγγενών θυμάτων και εμπειρογνωμόνων, ενώ αρκετές κοινές προτάσεις προκύπτουν για υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων οργανισμών, εταιρειών και ανεξάρτητων αρχών, όπως ο CEO της Hellenic Train και η πρόεδρος της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου.
Αυτοεξαίρεση των Πλεύρη, Ράπτη
H συμπληρωματική μήνυση και το εξώδικο που απέστειλαν οι συγγενείς θυμάτων αλλά και το σχετικό αίτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη λειτούργησαν ως θρυαλλίδες για να αυτοεξαιρεθούν πρωτοκλασάτα μέλη της συμπολίτευσης στην επιτροπή. Τη Δευτέρα ο πρώην εισηγητής της ΝΔ Θ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι θα απόσχει από τις εργασίες της εξεταστικής, σεβόμενος τη βούληση των συγγενών θυμάτων και θέλοντας να διαψεύσει οποιαδήποτε υπόνοια περί συγκάλυψης και συσκότισης της τραγωδίας.
Δύο μέρες αργότερα ήρθε η σειρά της Ζ. Ράπτη, το όνομα της οποίας εξίσου περιλαμβάνεται στη συμπληρωματική μήνυση των συγγενών. Ενώ ο πρώην εισηγητής τήρησε αξιοπρεπή στάση στέλνοντας επιστολή στο προεδρείο της επιτροπής για να ανακοινώσει την αυτοεξαίρεσή του, η πρώην υφυπουργός Υγείας θέλησε να ακολουθήσει άλλη πρακτική, καθώς σε πρώτο χρόνο δεν παρουσιάστηκε πρόθυμη να απέχει από τις εργασίες της επιτροπής. Μετά το σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο Β. Κόκκαλης η Ζ. Ράπτη παρουσιάστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο να εξαιρεθεί. Ωστόσο στη δευτερολογία της έκανε στροφή 180 μοιρών και ανακοίνωσε την αυτοεξαίρεσή της προκειμένου η επιτροπή να συνεχίσει το έργο της με τρόπο αμερόληπτο.
Αίσθηση προκάλεσε ότι πριν από την κυβίστηση της Ζ. Ράπτη ο Λάζ. Τσαβδαρίδης ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η πρώην υφυπουργός «δεν έχει κανένα κώλυμα» διότι «δεν μηνύθηκε ποτέ», ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Υψηλάντη, ο οποίος αποκάλεσε «κακόβουλη» τη συμπληρωματική μήνυση των συγγενών, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Επειτα κύκλοι της πλειοψηφίας κατηγόρησαν την αντιπολίτευση για «κατενάτσιο επί της διαδικασίας», κάνοντας λόγο για «μικροτακτικισμούς» που οδήγησαν στο «να χαθούν τέσσερις εβδομάδες εργασιών της εξεταστικής». Βέβαια, οι «κύκλοι» μάλλον λησμόνησαν πως το γαϊτανάκι των εξαιρέσεων ξεκίνησε με το αίτημα να τεθεί εκτός επιτροπής η Ζωή Κωνσταντοπούλου λόγω του ότι είναι συνήγορος δύο οικογενειών θυμάτων, κάτι που αντίκειται στον ΚΠΔ.