«Με το νέο φορολογικό μάς λένε ότι θέλουν να κλείσουμε όλοι»

«Με το νέο φορολογικό μάς λένε ότι θέλουν να κλείσουμε όλοι»

Σε μια περίοδο που τα δημόσια έσοδα αυξάνονται και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών συρρικνώνεται δραματικά λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιτίθεται στους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο, όπως οι ίδιοι λένε στο Documento, να κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι η φορολογία των νομικών προσώπων το 2024 αναμένεται να συρρικνωθεί; Αντί να χτυπήσει το κακό στη ρίζα, η κυβέρνηση πέρασε ένα νέο –αντισυνταγματικό, όπως υποδεικνύει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής– φορολογικό νόμο, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Με πρόσχημα λοιπόν τη φοροδιαφυγή εισάγεται το φορολογητέο τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή η φορολόγηση εισοδήματος που δεν έχει αποκτηθεί, στοχοποιώντας και οδηγώντας σε αφανισμό μεγάλο τμήμα ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα το νέο φορολογικό πλαίσιο αφενός θα φέρει πιο κοντά τα λουκέτα, που είναι ήδη προ των πυλών για πολλές επιχειρήσεις, αφετέρου θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής στο γενικό επίπεδο τιμών.

«Θα μας εξαναγκάσει να κλείσουμε τα βιβλία»

«Είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα μας εξαναγκάσει να κλείσουμε τα βιβλία μας και βιαίως να σταματήσουμε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και κανείς δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό» δηλώνει στο Documento η Φιλιώ Μυλωνά, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, επιβεβαιώνοντας την ανισότητα που προάγει ο νεοψηφισθείς φορολογικός νόμος, ο οποίος συνοδεύεται από τεχνάσματα κοινωνικού αυτοματισμού και στην πράξη δεν ακουμπά τη φοροδιαφυγή, αλλά τη νομιμοποιεί για ένα ύψος εισοδημάτων και πάνω.

«Η κυβέρνηση στον καινούργιο νόμο άφησε απέξω όλες τις ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ. Θέλει να χτυπήσει τη μικροεπιχειρηματικότητα. Είναι σαν να λέει: “Θέλω να κλείσετε όλοι”, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να γίνουν μεγάλες αλυσίδες» μας αναφέρει ο Βαγγέλης Βανδούλας, ιδιοκτήτης μαγαζιού εστίασης στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οπως δε προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2024, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται συνολικά με 580-600 εκατ. ευρώ, αντίθετα ο συνολικός φόρος που θα πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα – επιχειρήσεις προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 295 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση λοιπόν οδηγεί σε «βέβαιο θάνατο» τους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Στο στόχαστρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ο αναβρασμός και η αγωνία των ελεύθερων επαγγελματιών έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει έχουν φοροδιαφυγή βάλλει κατά των ελεύθερων επαγγελματιών επιβάλλοντας κεφαλικό φόρο σε όσους διατηρούν ατομική επιχείρηση. Συγκεκριμένα, με βάση τον νέο φορολογικό νόμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέλοντας να εισπράξει 580-600 εκατ. ευρώ επιπρόσθετο φόρο, επί της ουσίας αφαιρεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες το δικαίωμα της ζημίας. Ετσι, όσοι έχουν ατομική επιχείρηση (με εξαίρεση όσους έχουν μπλοκάκι και τους αγρότες) θα πρέπει να καταβάλλουν κατ’ ελάχιστο κεφαλικό φόρο ύψους 1.590 ευρώ ετησίως, είτε κερδίζουν από την εργασία τους είτε όχι. Μάλιστα ο κεφαλικός φόρος θα είναι ακόμη πιο μεγάλος για ατομικές επιχειρήσεις με μακροχρόνια λειτουργία. Το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο ορίστηκε σε 10.920 ευρώ, αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις με έξι χρόνια λειτουργίας, με αποτέλεσμα την επιβολή κεφαλικού φόρου 1.102 ευρώ είτε η ατομική επιχείρηση έχει κέρδη είτε όχι.

Το κυβερνητικό αφήγημα ότι «δεν μπορεί να πληρώνει ο μισθωτός περισσότερα από τον εργοδότη του» καταρρέει. Οπως σημειώνει στο Documento ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), «ο νέος φορολογικός νόμος είναι αντίθετος με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης περί μηδενικών αυξήσεων φορολόγησης όπως και καμίας αύξησης συντελεστών φορολόγησης. Ούτε το ένα τήρησε ούτε το άλλο. Εχουμε ένα φορολογικό νόμο που αυξάνει το φορολογητέο εισόδημα με τεκμαρτό τρόπο. Επίσης, έχουμε μια αύξηση συντελεστή ΦΠΑ σε αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά από το 13% στο 24%. Από την άλλη πλευρά, επιβαρύνει υπέρμετρα τις πολλές μικρές επιχειρήσεις ατομικής μορφής και βεβαίως τους αυτοαπασχολούμενους με διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό του φορολογικού κόστους, το οποίο είναι άδικο μέτρο, διότι πάρα πολλές ατομικές επιχειρήσεις ή αυτοαπασχολούμενοι έχοντας περάσει μια 15ετία οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζοντας και τα προβλήματα του υψηλού κόστους των βασικών αγαθών που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, έχουν ή μείωση του κύκλου εργασιών τους, άρα και μείωση κερδών, ή σε πολλές περιπτώσεις ζημίες».

Αναφορικά με τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει ο νόμος αυτός, ο Γ. Καββαθάς εκτιμά: «Ο νέος φορολογικός νόμος σχετίζεται με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, διότι αν λάβουμε υπόψη μας τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου ΓΣΕΒΕΕ, έχουμε αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 40%, η αύξηση του φόρου εισοδήματος επιβαρύνει επιπλέον τις επιχειρήσεις και πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι κυρίως κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην άτυπη μαύρη οικονομία και βεβαίως οι άλλες επιχειρήσεις, οι ατομικές και μικρές, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας, εκτός αν προχωρήσουν κι εκείνες αντιστοίχως σε ανατιμήσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών ή των προϊόντων τους».

Προσφυγή στο ΣτΕ για την απαξία

Οι παρατηρήσεις για τις ψηφισμένες πλέον διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου έχουν οδηγήσει σε σειρά σφοδρών αντιδράσεων και όπως αναφέρει στο Documento ο Γ. Καββαθάς, θα συζητηθεί στα όργανα η πιθανότητα νέων κινητοποιήσεων. «Μαζί με τη συντονιστική επιτροπή, που είχε συσταθεί από 20 και πλέον φορείς, θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Να μην ξεχνάμε ότι έχουμε δύο αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου που δεν δέχτηκε το ΣτΕ, ότι μπορείς δηλαδή να συγκρίνεις μισθωτούς με επαγγελματίες εμπόρους βιοτέχνες. Αρα θεωρώ ότι ίσως θα έχουμε μια θετική εξέλιξη σε επίπεδο της προσφυγής στα δικαστήρια».

Η κυβέρνηση, λοιπόν, μέσω της πολιτικής που ασκεί χτυπά ανελέητα τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες, οι οποίοι παλεύουν μόνοι τους να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους και να καλύψουν τα βασικά προσωπικά τους έξοδα. Οσα αναφέρει στο Documento η Φιλ. Μυλωνά αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την πραγματικότητα που βιώνει η αγορά σήμερα. «Παντού υπάρχει αυτή η απραξία και τα έσοδα συνεχώς μειώνονται. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει όλο αυτό. Ελάχιστοι είναι οι συνάδελφοι που δουλεύουν. Γίνεται ακόμη πιο δύσκολο τις ημέρες των γιορτών. Τα αποτελέσματα θα φανούν μετά τις γιορτές και θα έχουν πολύ αρνητικό πρόσημο σε όλη τη χώρα. Θέλουν να μας φιμώσουν και να αφήνουν τα μεγάλα καταστήματα και τις πολυεθνικές να δουλεύουν σε βάρος μας. Εμείς πληρώνουμε το τίμημα με τον νέο νόμο».

Ενα ερώτημα προκύπτει: ποιος θα βγει αλώβητος από αυτό τον φορολογικό νόμο-έκτρωμα;

Οι ΚΑΔ μεγάλη πληγή για τις επιχειρήσεις

Με βάση τον νέο φορολογικό νόμο, οι εφοριακοί έλεγχοι θα προσδιορίζουν το υποτιθέμενο κέρδος του ελεγχόμενου με βάση τον μέσο τζίρο του κωδικού αριθμού δραστηριότητας (ΚΑΔ) υπό τον οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας σημειώνει τα μεγαλύτερα έσοδα. Η πρακτική αυτή προκαλεί τεράστια προβλήματα και παραλείψεις, καθώς πολλές επιχειρήσεις μπορεί να έχουν δηλωμένους λανθασμένους ΚΑΔ σε σχέση με τη δραστηριότητά τους κι έτσι να αποκλειστούν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Πώς γίνεται, λοιπόν, οι ατομικές επιχειρήσεις να δέχονται τέτοια επίθεση όταν η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της τόσα ηλεκτρονικά εργαλεία για αποτελεσματικό φορολογικό έλεγχο; Στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας αφορά την αυτοαπασχόληση κι έτσι αυτοί οι μικροί επιχειρηματίες είναι εκείνοι που στην πραγματικότητα συγκρατούν τις τιμές.

Μάλιστα ο Γ. Καββαθάς υπογραμμίζει ότι σε αυτό το φορολογικό αλαλούμ θα πρέπει να παρθούν μέτρα τα οποία αξιοποιούν τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης. Οπως εξηγεί: «Η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν μια σειρά από ψηφιοποιημένα μέσα, όπως το my data, ηλεκτρονικά τιμολόγια από 1.1.2024, ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, σύνδεση ταμειακών με το Τaxis το πρώτο δίμηνο του ’24. Η αξιοποίηση αυτών των μέσων θα οδηγούσε σε ουσιαστικό έλεγχο αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη λόγω της υψηλής χρήσεως πλέον του πλαστικού χρήματος γενικότερα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται πολύ περισσότερα εισοδήματα από τις επιχειρήσεις κάθε τύπου. Με την καθολικότητα του νομοσχεδίου η υποχρέωση των επιχειρήσεων να έχουν POS σημαίνει ότι ήδη έχουν δυνατότητες διασταύρωσης των στοιχείων».

Διαβάστε επίσης: Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι δεν λέει για τον κεφαλικό φόρο ο Κωστής Χατζηδάκης

Χριστοδουλάκης: Αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα το φορολογικό νομοσχέδιο – Νομιμοποιεί την φοροδιαφυγη

Πάτρα: Δικηγόροι έβαλαν λουκέτα στο Δικαστικό Μέγαρο – Αντιδρούν στο φορολογικό νομοσχέδιο (Photos-Video)

Documento Newsletter