Η πανδημία του κορονοϊού θα περάσει, έστω και αν δεν γνωρίζουμε ακόμη το πότε.
Η μεγάλη απορία σήμερα είναι πως θα είναι ο κόσμος την επόμενη ημέρα. Οι κοινωνίες που συσπειρώνονται σήμερα γύρω από τις πολιτικές ηγεσίες ελέω του φόβου της επιβίωσης που τις διακατέχει είναι άγνωστο πως θα συμπεριφερθούν την επόμενη ημέρα.
Την επόμενη ημέρα που τίποτα δεν θα είναι ίδιο με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που ζήσαμε μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες και οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πανδημία έχει αρχίσει να κινεί και κατά τα φαινόμενα θα κινήσει ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές διεργασίες και θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην οποία οι σχέσεις κράτους-εργασίας-κεφαλαίου θα είναι τελείως διαφορετικές από τις σημερινές.
Η τηλεργασία, η επικοινωνία μέσω internet, οι διαδικτυακές αποφάσεις δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα στην οποία δεν είναι εμφανές σήμερα ποιος έχει το πάνω χέρι.
Η παραγωγική διαδικασία μετατοπίζεται και σε μεγάλο ποσοστό δεν θα επανέλθει.
Οι κοινωνίες έχουν αρχίσει να μετασχηματίζονται δυστυχώς προς συντηρητικότερη κατεύθυνση. Ο φόβος συσπειρώνει οικογένειες αλλά ταυτόχρονα τις απομονώνει από την κοινωνία.
Η οικονομική κρίση στην οποία βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή θα διαμορφώσει κοινωνικές συνθήκες που πολλοί θεωρούν ότι θα είναι χειρότερες από αυτές της δεκαετίας του ΄30, καθώς θεωρούν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί μέχρι και 20 μονάδες.
Όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η οικονομική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά σταματήσει. Και μπορεί όλα τα άλλα κράτη της Ευρώπης να χρησιμοποιούν τεράστια ποσά για να σταματήσουν την οικονομική κατρακύλα, στην Ελλάδα όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να κάνει το ίδιο.
Είναι φανερό ότι δεν θέλει να βοηθήσει τους πολίτες παρά μόνο τον φιλικό της επιχειρηματικό κόσμο να βγει με τις μικρότερες απώλειες από την κρίση.
Όμως η Ελλάδα με το πολύ μεγάλο χρέος και την ύφεση που δημιουργήθηκε από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκεται μαζί με την Ιταλία ίσως στη δυσχερέστερη θέση στην Ευρώπη.
Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας και το κύμα της φτώχειας που θα σαρώσει τη χώρα θα επιφέρει βίαιες καταστάσεις που θα ανατρέψουν την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.
Το αν η επόμενη ημέρα που θα ξημερώσει θα είναι προς όφελος των κοινωνιών βρίσκεται στο χέρι των ίδιων των κοινωνιών.
Η τόσο μεγάλη κρίση που έρχεται δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθούν άλλες πολύ καλύτερες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία απαλλαγμένες από τις παθογένειες του παρελθόντος.
Αλλά όπως είπαμε αυτό είναι στο χέρι της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.
documentonews.gr