Με τις ψήφους της ΝΔ υπερψηφίστηκε ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας-έκτρωμα

Με μικρές αλλαγές και μόνο από την Νέα Δημοκρατία ψηφίστηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο για τον νέο σωφρονιστικό κώδικα-έκτρωμα, το οποίο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεγάλου μέρους του νομικού κόσμου αλλά και κρατουμένων, οι οποίοι εξέφρασαν το προηγούμενο διάστημα επανειλημμένα την αγωνία τους για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο στην ουσία καταργεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων και πάει την χώρα δεκαετίες πίσω.

Σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί συναινετικός ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναγνώρισε ότι η αντιπολίτευση προχώρησε σε παραγωγικές προτάσεις, ενώ έκανε λόγο για μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και σε συναινετικό πνεύμα.

Αποκωδικοποιώντας τις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στις τακτικές και εκπαιδευτικές άδειες, στην κοινωνική επανένταξη και στην αυστηριοποίηση των ποινών για τους κρατουμένους με σοβαρά παραπτώματα και τον διαχωρισμό τους από τους άλλους καταδικασμένους με ελαφριές ποινές. Όπως είπε:
  • Προχωρούμε στην εξειδίκευση της δυνατότητας χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σε δημόσιες δομές με παράλληλη θέσπιση ελάχιστου χρονικού πλαισίου δοκιμασίας ως πρόνοια εγγυητικού χαρακτήρα.
  • Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα με τίτλο “Εκπαίδευση και πιστοποίηση κρατουμένων”.
  • Η Γενική Γραμματεία του υπουργείου ξεκινά να δημιουργήσει, στο πλαίσιο των κονδυλίων ΕΣΠΑ, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της μελλοντικής επανένταξης των αποφυλακισμένων δίνοντας τη δυνατότητα, σε πάνω από 5.000 κρατούμενους, κατάρτισης και πιστοποίησης κατά τον χρόνο κράτησης τους.
  • Διευκολύνουμε σημαντικά την ένταξη αποφυλακισμένων στην οικονομική και κοινωνική ζωή μέσω της πρόσληψης τους κατά προτεραιότητα, στις κοινωνικές συν-επιχειρήσεις ή μονάδες που λειτουργούν υπό την εποπτεία της πολιτείας. Ενισχύουμε στο πλαίσιο αυτό το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Διευρύνουμε τη πρόβλεψη κράτησης, ιδιαίτερα των επικίνδυνων κρατουμένων ή κρατουμένων με σοβαρά απείθαρχη συμπεριφορά, σε σωφρονιστικά καταστήματα αυξημένης ασφαλείας.

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, υποστήριξε ότι «καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έγινε για να αλλάξει ο πυρήνας και η φιλοσοφία ενός αναχρονιστικού και υπέρμετρα σκληρού και άδικου σωφρονιστικού συστήματος» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει προς το δυσμενέστερο μεταβατικές διατάξεις». Μίλησε ακόμα για «κατάργηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, αυστηριοποίηση των ποινών με τιμωρητική και όχι σωφρονιστική αντίληψη και άδικα και απάνθρωπα μέτρα για τους κρατούμενους». «Δεν μπορεί να είστε απαρέγκλιτοι σε ότι αφορά τις άδειες κρατουμένων. Η αυστηριοποίηση του θεσμού των αδειών πυροδοτεί κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε πολύ πίσω από τις ανάγκες των καιρών και πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε υπόλογοι στο Συμβούλιο της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Λάππας.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο «για εγκληματικές διατάξεις που παραμένουν στο νομοσχέδιο, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, όπως είναι η κατάργηση του θεσμού της κοινωνικής επανένταξης, η αυστηριοποίηση των μεταγωγών και η περαιτέρω συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων». «Παρά το ότι μετριάστηκε η υπέρμετρη αυστηριοποίηση για την εκτέλεση των ποινών απουσιάζει η πρόβλεψη του ευεργετικού υπολογισμού της ποινής και δυναμιτίζεται το ένδικο μέσο καθώς κριτήριο παραμένει το έγκλημα και όχι η συμπεριφορά του κρατουμένου», σημείωσε ο κ. Καμίνης.

Την κατηγορηματική αντίθεση της με τις προωθούμενες αλλαγές στο σωφρονιστικό κώδικα, εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να στρογγυλεύουν και να ωραιοποιούν την κατάσταση ωστόσο δεν αλλάζουν τη γενική αντιδημοκρατική λογική που διατρέχει το νομοσχέδιο». Όπως υποστήριξε η κ. Κομνηνάκα «η κυβέρνηση αυστηριοποιεί τις ποινές, διατηρεί την τιμωρητική αντίληψη, συρρικνώνει περαιτέρω σειρά δικαιωμάτων των κρατουμένων – συνδέοντας τα με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν, αγνοώντας την συμπεριφορά τους – και δεν προβλέπει κανένα μέτρο για την ουσιαστική επανένταξη τους». «Εμείς θεωρούμε ότι το τρίπτυχο πρέπει να είναι ουσιαστική πρόληψη – σωφρονισμός όχι τιμωρία – κοινωνική επανένταξη. Τίποτα από αυτά δεν προωθεί το νομοσχέδιο, για αυτό και το καταψηφίζουμε», κατέληξε η κ. Κομνηνάκα.

Διαβάστε επίσης:

Νέος Σωφρονιστικός Κώδικας: Μόνο που δεν εκτελούν τους κρατουμένους

Κρατούμενοι Κορυδαλλού στο documentonews.gr για νέο Σωφρονιστικό Κώδικα: «Τερατώδης, μας συμπεριφέρεται χειρότερα από ζώα»

Ετικέτες