Με την εξαγγελία για επιστολική ψήφο ο Μητσοτάκης προσπαθεί να σβήσει το φιάσκο του Λονδίνου

Με την εξαγγελία για επιστολική ψήφο ο Μητσοτάκης προσπαθεί να σβήσει το φιάσκο του Λονδίνου

Να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και τις προτεραιότητες στον δημόσιο διάλογο μετά το φιάσκο του Λονδίνου προσπάθησε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς αιφνιδίως ανακοίνωσε πως στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην χώρα μας η επιστολική ψήφος.

Όλα αυτά μετά από μία εβδομάδα «αποδόμησης» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα, καθώς από τη μία η εσωτερική αντιπολίτευση της ακροδεξιάς με βασικό εκφραστή τον Αντώνη Σαμαρά επικρίνει τις επιλογές του Πρωθυπουργού για το φορολογικό, την εξωτερική πολιτική και την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ Μητσοτάκη- Σούνακ από την οποία βγαίνουν στη δημόσια σφαίρα σενάρια για δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι το οποίο είναι μακριά από τις πάγιες θέσεις Ελλάδας.

Το αποτύπωμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές, όμως ανέφερε ότι «τελικά η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση».

Σε αυτή την κίνηση αποτυπώνεται και ο «φόβος» του Μαξίμου, ότι σε ένα σπάσιμο περιφερειών, μπορεί οι τοπικές περιφέρειες να εκλέξουν υποψηφίους που το ίδιο δεν θα υποστήριζε, όπως συνέβη στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου οι υποψήφιοι που στήριξε και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκαν επώδυνες ήττες.

Η επαναφορά της λίστας φαίνεται ότι απερρίφθη από το Μέγαρο Μαξίμου, διότι θα δημιουργούσε και μία «εικόνα» απόλυτης ισχύος του προέδρου του κόμματος, ως προς την επιλογή προσώπων. Κάτι τέτοιο σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδεικνύουν αλαζονικές πρακτικές, πιθανόν θα προκαλούσε φθορά στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Προβληματισμός για την μυστικότητα της ψήφου

Ένα μείζον ζήτημα που έχει προκύψει από την εξαγγελία για την επιστολική ψήφο, είναι ο τρόπος με τον οποίο διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου, με τους κυβερνητικούς παράγοντες να μη δίνουν σαφείς απαντήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι «η μυστικότητα της ψήφου διασφαλίζεται από μία σειρά διαδικασιών, όπως τη διπλή ταυτοποίηση, την ταυτοπροσωπία και την υπεύθυνη δήλωση του εκλογέα».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι φάκελοι όσων θα ψηφίσουν θα παραλαμβάνονται από εκπροσώπους της δικαστικής αρχής και θα μπαίνουν στις κάλπες σφραγισμένοι».

Τέλος, σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο σε ότι αφορά την εφαρμογή της στις εθνικές εκλογές, αλλά σίγουρα θα είναι μία συζήτηση που αντικειμενικά θα ανοίξει.

Σε αυτό το σημείο έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι πριν τις εθνικές εκλογές, όταν κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν να διευκολυνθούν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σεζόν στο να ψηφίσουν, η κυβέρνηση δεν πήρε καμία πρωτοβουλία, ενώ τώρα μιλάει για διεύρυνση της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Επιστολική ψήφος: Πώς θα ψηφίσουμε – Σε ποιες εκλογές θα ισχύει

ΚΚΕ: «Όχι» στην επιστολική ψήφο – «Σε κίνδυνο η μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter