Με τη Θεσσαλία βυθίστηκε και το Πανεπιστήμιό της (Photo)

Με τη Θεσσαλία βυθίστηκε και το Πανεπιστήμιό της (Photo)

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία «Daniel». Απλωμένο σε πολλά κτίρια στην πόλη του Βόλου (αλλά και σε άλλες, όπως στη Λαμία), η εκτίμηση των φοιτητών είναι ότι σχεδόν παντού υπάρχουν προβλήματα. Η λειτουργία του έχει ανασταλεί, με την πρυτανική αρχή να ρίχνει το μπαλάκι στα επί μέρους τμήματα να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, δεν έχει ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι και πότε θα ανοίξει πάλι το πανεπιστήμιο.

Στο κεντρικό κτίριο Παπαστράτου, στην παραλιακή του Βόλου, τα νερά είχαν καλύψει όλη την περιοχή φτάνοντας στη θάλασσα. Ακόμη δεν έχουν απαντληθεί και, όπως καταγγέλλεται, στο παραλιακό συγκρότημα αναβλύζουν λύματα στις τουαλέτες του ισογείου.

Οι καταστροφές είναι σημαντικές. Η Θόλος πλημμύρισε, όπως και η βιβλιοθήκη όπου καταστράφηκαν τα αρχεία που βρίσκονταν στο υπόγειο. Έχουν γίνει προσπάθειες να διασωθούν κάποια, αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη.

Το συγκρότημα Τσαλαπάτα στον Βόλο, ένα παλιό εργοστάσιο κεραμοποιίας το οποίο στεγάζει την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, είχε πλημμυρίσει. Η στάθμη του νερού απείχε μερικά εκατοστά από την οροφή.

Σε καταγγελίες έχουν προχωρήσει και οι περίπου 30 καθαρίστριες που εργάζονται για τον καθαρισμό των χώρων που πανεπιστημίου, αναφέροντας σε ανακοίνωση του σωματείου τους ότι τις έριξαν στη μάχη για την αποκατάσταση χωρίς να έχουν τα απαραίτητα «όπλα»: κατάλληλη στολή, γαλότσες, γάντια, μάσκες, ειδικά μηχανήματα κ.ά. Επιπλέον μία καθαρίστρια τη χτύπησε το ρεύμα καθώς τα νερά είχαν φτάσει ως τις πρίζες, που είχαν ηλεκτροδότηση, και δεν ήταν ενήμερες.
Εδώ και μερικές ώρες άνοιξαν και οι γραμματείες, αλλά εξ αποστάσεως όχι διά ζώσης, ενώ οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου δεν μπορούσαν να διεξαχθούν (χωρίς τις γραμματείες εν λειτουργία δεν είναι δυνατό) με τους φοιτητές να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα μέχρι τώρα προβλήματα με τη φυσική πρόσβαση στην πόλη, όχι μόνο στους χώρους του Πανεπιστημίου, αλλά και με τα ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα, τα οποία δεν λειτουργούσαν: οι σέρβερ, τα μέιλ, το e-class, οποιαδήποτε επικοινωνία είχε βυθιστεί στα λιμνάζοντα νερά των υπογείων.

Στα ημίμετρα των πρυτανικών αρχών εντάσσονται και οι αποφάσεις για διεξαγωγή εξετάσεων διαδικτυακά, ενώ καθώς πλησιάζει ο Οκτώβριος κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την έναρξη εξαμήνου. Στις προτεινόμενες λύσεις-ημίμετρα είναι και η διαδικτυακή διδασκαλία, όπως γίνεται και με τα σχολεία από την πανδημία και μετά, αλλά αποτελεί ερώτημα τι θα γίνει με τα εργαστηριακά μαθήματα. Σε κάθε περίπτωση, για να προχωρήσει απαιτείται απόφαση του υπουργού Παιδείας.
Επιπλέον, με το καθεστώς άρσης αναστολής λειτουργίας δεν μπορούσαν να διεξαχθούν συνελεύσεις φοιτητών και διδασκόντων ενώ οι φοιτητές παίρνουν ήδη πρωτοβουλίες και… τσάπες με φτυάρια για παροχή βοήθειας σε πλημμυροπαθείς. Αύριο, Τετάρτη 20.09.2023, έχουν δώσει ραντεβού με τα μακριές φόρμες, γάντια και γαλότσες.

Documento Newsletter