Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο Λονδίνο (συναντάται σήμερα με οικονομικούς παράγοντες από το City και αύριο μιλά στο London Business School) και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση να επισκέπτεται τις ΗΠΑ, (εκπροσώπησε την Ελλάδα στο «Greek Investment Roadshow 2018»), η Κυβέρνηση φουλάρει τις μηχανές για την έξοδο στις αγορές.
Εξελίξεις που σηματοδοτήθηκαν μετά και το επίσημο τέλος του τρίτου Ελληνικού προγράμματος και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Έλληνας πρωθυπουργός στο City, από την αίθουσα της «Παλιάς Βιβλιοθήκης», θα μιλήσει σε περισσότερα από εκατό στελέχη της επενδυτικής/χρηματοπιστωτικής κοινότητας και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση σε πιο στενό κύκλο συμμετεχόντων.
Την ίδια ώρα οι άνθρωποι του ΟΔΔΗΧ βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή στο City προκειμένου να παρουσιάσουν το νέο «βιώσιμο» προφίλ του ελληνικού χρέους σε funds και επενδυτικές τράπεζες με στόχο την προετοιμασία των επόμενων κινήσεων.
Το βασικό memo της Αθήνας είναι ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους, μέχρι και το 2032, θα διατηρηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% του ΑΕΠ. Το ποσοστό είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και αυτό καθιστά τη χώρα μας μοναδική περίπτωση όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο σε κάποιους. Τα παραπάνω στοιχεία οδήγησαν και το ΔΝΤ να ομολογήσει διά στόματος της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ελληνικό χρέος μεσοπρόθεσμα είναι «βιώσιμο με βεβαιότητα».
Αν η δήλωση της κας Λανγκάρντ προϊδεάζει για τη συγγραφή της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου για το ελληνικό χρέος τα νέα είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστα για τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ και το Μαξίμου.